tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post2388820383444424745..comments2023-10-30T10:04:10.255+01:00Comments on Filozofia Smaku: Ratatouille- GP MonakoPanna Malwinnahttp://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-16041031001311127012011-06-13T22:16:03.596+02:002011-06-13T22:16:03.596+02:00W wersji ekspresowej robię podobnie i tu rację ma ...W wersji ekspresowej robię podobnie i tu rację ma Escapade Gourmande - to danie jest jak polski bigos, nie ma jednego sztywnego i obowiązującego przepisu...<br />Ale latem, gdy wszystkie warzywa kipią smakiem, robię ratatouille w wersji z Nicei, wielce "wypasionej". Przepis znalazłam przed laty w czasopiśmie "Smaki i aromaty" i zakochałam się w nim bez pamięci. Czasem robię więcej specjalnie po to, żeby nadmiar zapasteryzować w słojach na trudny zimowy czas.<br />Nie będę cytować całego przepisu, bo długi, ale z grubsza brzmi on tak:<br />4 duże pomidory<br />5 papryk w trzech różnych kolorach<br />3 młode cukinie<br />2 bakłażany (w sumie ok. 500-600 g)<br />2 duże cebule<br />4 ząbki czosnku<br />gałązka świeżego tymianku<br />zioła prowansalskie, liść laurowy, pieprz, sól, sok z cytryny.<br />Warzywa kroi się w dość duże kawałki, tak o boku 2 cm mniej więcej. Na dużej patelni smaży się kolejno cebulę i czosnek, następnie paprykę, cukinię, bakłażany (za każdym razem opróżnia się patelnię, przekładając warzywa do naczynia żeliwnego najlepiej). Dokłada się jeszcze pokrojone pomidory, zioła, sól, delikatnie miesza i piecze przez 30 min. w gorącym (200 stopni) piekarniku bez przykrycia. Tuż przed podaniem dolewa się jeszcze 2 łyżeczki soku z cytryny, który eliminuje ciężki posmak smażonej oliwy. Uff!<br />Wychodzi z tego bardzo smaczny, bardzo miękki gulasz warzywny, który zjadam ze świeżą bagietką i popijam różowym prowansalskim winem. <br />Można też jeść na zimno, jako przystawkę.<br />Dodam, że niedawno byłam w Nicei i ratatouille, które tam jadłam, smakowało bardzo podobnie...hajduczekhttps://www.blogger.com/profile/13663202112408886539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-89720564485878297762011-05-31T18:02:11.337+02:002011-05-31T18:02:11.337+02:00Ratatouille kojarzy mi się z przesympatyczną bajką...Ratatouille kojarzy mi się z przesympatyczną bajką o taki też tytule i chociaż sama zapiekam je z białym winem, to założę się, że Twoje było świetne i i tak bym je wchłonęła w try miga :)Olahttps://www.blogger.com/profile/03877176145865299186noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-60996589365771199552011-05-31T14:36:30.736+02:002011-05-31T14:36:30.736+02:00a ja jeszcze nie robiłam. czas zabrać się za pichc...a ja jeszcze nie robiłam. czas zabrać się za pichcenie :)Paulahttps://www.blogger.com/profile/05411407173763775352noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-28524758134424013722011-05-30T23:50:35.088+02:002011-05-30T23:50:35.088+02:00Bardzo apetyczne zdjęcia.Bardzo apetyczne zdjęcia.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-3134193345948010742011-05-30T22:49:48.381+02:002011-05-30T22:49:48.381+02:00Bardzo lubię ratatuję - w sam raz na lato:) Pozdra...Bardzo lubię ratatuję - w sam raz na lato:) Pozdrawiam!delikatessenhttps://www.blogger.com/profile/17715410855271821952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-87370500267105619452011-05-30T22:15:39.198+02:002011-05-30T22:15:39.198+02:00zapowiada się cudownie, mnie tam bardzo się podoba...zapowiada się cudownie, mnie tam bardzo się podoba :)magda k.https://www.blogger.com/profile/06073436540828113498noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-46870098291727695682011-05-30T22:10:27.759+02:002011-05-30T22:10:27.759+02:00Wygląda niesamowicie. Pozdrawiam ;)Wygląda niesamowicie. Pozdrawiam ;)urtica1https://www.blogger.com/profile/10699879964288681901noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-78688984406477021042011-05-30T20:37:49.184+02:002011-05-30T20:37:49.184+02:00Zapachniało mi nowością ;-))
www.przysmakiewy.pl...Zapachniało mi nowością ;-))<br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-73598089332476743192011-05-30T20:29:59.593+02:002011-05-30T20:29:59.593+02:00Kolorowo i smakowicie Malwinko....pozdrawiam...Kolorowo i smakowicie Malwinko....pozdrawiam...Barbara Bastambhttps://www.blogger.com/profile/00147592041112543763noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-58137703142768294702011-05-30T18:07:54.000+02:002011-05-30T18:07:54.000+02:00Brzmi nieskomplikowanie, wygląda pięknie no i bez ...Brzmi nieskomplikowanie, wygląda pięknie no i bez mięsa - idealnie. Koniecznie wypróbuję na kolację z chłopakiem :)Ebruhttps://www.blogger.com/profile/02971118985153443852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-68238894506702907912011-05-30T11:12:34.411+02:002011-05-30T11:12:34.411+02:00Chciala napisac dokladnie to samo, co Escapade Gou...Chciala napisac dokladnie to samo, co Escapade Gourmande, ale mnie uprzedzila :) Podpisuje sie obiema łapkami :) Najwazniejsze, zeby smakowalo i (co dla mnie rownie wazne ;)) zeby pieknie wygladalo. Pozdrawiam :*Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/01709965687927447658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-66382974075752786092011-05-30T10:27:42.590+02:002011-05-30T10:27:42.590+02:00Bardzo poprawne składnikowo ratatouille :) Godne f...Bardzo poprawne składnikowo ratatouille :) Godne francuskich podniebień :) Musisz wiedzieć, że z tym ratatouille we Francji to tak jak z naszym bigosem...każdy doda coś od siebie, a i tak jest pyszne ;) Pozdrawiam!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01181899135924730323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-15241306700456644442011-05-30T10:01:48.902+02:002011-05-30T10:01:48.902+02:00Pyszne RATATOUILLE, samo zdrowie. PozdrawiamPyszne RATATOUILLE, samo zdrowie. PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-50526006232522026572011-05-30T09:22:29.264+02:002011-05-30T09:22:29.264+02:00kolorowe i na pewno smaczne:) miłego dnia życzę:)kolorowe i na pewno smaczne:) miłego dnia życzę:)goh.https://www.blogger.com/profile/05909451937293064018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-63645696847033864552011-05-30T08:59:40.089+02:002011-05-30T08:59:40.089+02:00Natalio- co do tymianku, to wolałam dać zioła prow...Natalio- co do tymianku, to wolałam dać zioła prowansalskie (w końcu w ich składzie jest tymianek). Z tą papryką to w jednych wersjach jest w innych nie ma.Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-41475603036168318382011-05-30T08:55:46.768+02:002011-05-30T08:55:46.768+02:00Przychylam się to białego wina, i żałuję że sama n...Przychylam się to białego wina, i żałuję że sama nie wpadłam na taki pomysł. Jedyna wersja jaką poznałam,i na której sama się wzorowałam była bez dodatku papryki ale czy tak rzeczywiście być powinno to sobie głowy uciąć nie dam. I koniecznie dużo tymianku :)Winethttps://www.blogger.com/profile/00300603207294784589noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-66312678245111675562011-05-30T08:09:17.445+02:002011-05-30T08:09:17.445+02:00Ale ślicznie wyglądają krążki papryki:)Ale ślicznie wyglądają krążki papryki:)Acirihttps://www.blogger.com/profile/08497115801165802653noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-73487857534266241902011-05-30T07:20:18.915+02:002011-05-30T07:20:18.915+02:00kikimora- z białym wytrawnym winkiem brzmi bardzo ...kikimora- z białym wytrawnym winkiem brzmi bardzo smakowicie. chciałam pokusić się na wersję zapiekaną pod przykryciem, jednakże przeraziła mnie długość pieczenia.Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-56249582218691960022011-05-30T07:17:11.211+02:002011-05-30T07:17:11.211+02:00Super wygląda, uwielbiam takie warzywka:)
Ja ratat...Super wygląda, uwielbiam takie warzywka:)<br />Ja ratatouille znam w wersji podlewanej białym winem wytrawnym, dodaje sporo wyrazukikimorahttps://www.blogger.com/profile/07945166722188818486noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-42382355220743080342011-05-30T06:46:58.309+02:002011-05-30T06:46:58.309+02:00Wygląda na bardzo smaczną!:)Wygląda na bardzo smaczną!:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.com