tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post1085751396532691819..comments2023-10-30T10:04:10.255+01:00Comments on Filozofia Smaku: Frużelina z czarnej porzeczki Panna Malwinnahttp://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-22473157222746147792016-07-21T11:48:06.487+02:002016-07-21T11:48:06.487+02:00Dzisiaj zrobie mix porzeczkowy( czerwona, czarna i...Dzisiaj zrobie mix porzeczkowy( czerwona, czarna i biala).zobaczymy jak będzie wygladac i co ważniejsze smakowac. W tamtym roku tez robilam z Pani przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-)Ankak222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-73098567030351995242015-07-31T08:31:38.520+02:002015-07-31T08:31:38.520+02:00frużelina już zrobiona. Pycha ! nie wiem czy nie l...frużelina już zrobiona. Pycha ! nie wiem czy nie lepsza od wiśniowej ! jeszcze w sobotę będę robić jagodową :) zobaczymy która pierwsza zniknie :)klaudynashttps://www.blogger.com/profile/10160737894625462538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-8767993697394644002015-07-24T20:17:12.482+02:002015-07-24T20:17:12.482+02:00Haha, no z tym poszerzaniem dobre :) Co do ilości ...Haha, no z tym poszerzaniem dobre :) Co do ilości cukru, to ja zawsze daję go malutko (potrafię dać na kg owoców nawet 150 g cukru) i wszystko się super przechowuje. Co do tego, ile dotrwa, to u mnie wygląda to tak: jak głęboko schowam, tak długo postoi ;) Dżem truskawkowy i wiśniowa frużelina (rób koniecznie, to jest dopiero niebo), znikają jako pierwsze. Jutro idę z rana na mój "ryneczek" i mam w planach kupić choć kilogram czerwonej porzeczki (i tyci czarnej, bo mam fajną konfiturą do opublikowania i do stylizacji jest mi niezbędna). Miłego weekendu!Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-85056111250747807252015-07-24T20:04:43.355+02:002015-07-24T20:04:43.355+02:00Ja też zwykle odpuszczam pasteryzowanie, ale tu mi...Ja też zwykle odpuszczam pasteryzowanie, ale tu miałam lekkie obawy z powodu zmniejszenia ilości cukru. Oprócz czerwonej są jeszcze jagody...Nie żebym cię podpuszczała ;)<br /><br />Co do przechowywania - rok? Ja mam nadzieję, że ona do zimy doczeka ;)<br /><br />A wczorajszy dialog kuchenny przy wyjadaniu resztek z garnka wyglądał tak:<br />- Zrobię jeszcze z wiśni i przez całą zimę będziemy jeść gofry z frużeliną...<br />- Dobra, a na wiosnę będziemy poszerzać drzwi :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-52865622975645638702015-07-24T06:30:20.797+02:002015-07-24T06:30:20.797+02:00Muszę się pośpieszyć i zrobić też z czerwonej :) C...Muszę się pośpieszyć i zrobić też z czerwonej :) Co do pasteryzowania, to możesz dla dodatkowego bezpieczeństwa pasteryzować słoiki przez około 10 minut od zagotowania w kąpieli wodnej. Ja dawniej frużelinę pasteryzowałam, w ubiegłym roku sobie odpuściłam pasteryzację i słoiczki spokojnie wytrwały sezon jesienny i zimowy. Trzeba tylko pamiętać o tym, by nakładać bardzo gorącą konfiturę do słoików i odstawiać później słoiczki do góry dnem. Jeśli chcesz je przechowywać dłużej niż rok, na Twoim miejscu zapasteryzowałabym frużelinę. Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-38264976025854583552015-07-23T23:55:43.002+02:002015-07-23T23:55:43.002+02:00Zrobiłam z czarnej i z czerwonej porzeczki i nie w...Zrobiłam z czarnej i z czerwonej porzeczki i nie wiem, która lepsza :)<br />Dałam mniej cukru - do czarnej 3/4 szklanki, do czerwonej 1 szkl., dla mnie to już było bardzo słodkie. Czy w takim wypadku potrzebne jest pasteryzowanie?<br /><br />A, z kilograma owoców wyszly mi 3 małe sloiczki + 2 normalne (takie od dżemu). Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-90984462352707886992015-07-21T22:57:45.068+02:002015-07-21T22:57:45.068+02:00Wyszło mi 4 małe sloiczki. Wygląda i smakuje cudo...Wyszło mi 4 małe sloiczki. Wygląda i smakuje cudownie. Wykorzystam do przełożenia piernika :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-43794744606244930382015-07-21T21:55:07.939+02:002015-07-21T21:55:07.939+02:004-5 małych po około 200 ml. 4-5 małych po około 200 ml. Panna Malwinnahttps://www.blogger.com/profile/15055194916257972608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-13571095314148083802015-07-21T21:50:38.948+02:002015-07-21T21:50:38.948+02:00Ile słoiczków wychodzi z takiej porcji??Ile słoiczków wychodzi z takiej porcji??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-79542808599441834252015-07-21T10:58:35.001+02:002015-07-21T10:58:35.001+02:00Super pomysł. Moi rodzice mają dużo czerwonej porz...Super pomysł. Moi rodzice mają dużo czerwonej porzeczki, już wiem, jak mogę ją przerobić :)Zuzanna Plochhttps://www.blogger.com/profile/02979922455477965645noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-5488067205311799972015-07-21T06:55:29.968+02:002015-07-21T06:55:29.968+02:00Wygląda idealnie i wyobrażam sobie jej smak na moi...Wygląda idealnie i wyobrażam sobie jej smak na moich gofrach ;) Ja robię coś podobnego często, ale bez mąki ziemniaczanej i z mniejszą zawartością cukru, ale to chyba jest zwykły dżem ;)Ania_Shttps://www.blogger.com/profile/07219730039600830857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-50304402490832718362015-07-20T19:43:19.321+02:002015-07-20T19:43:19.321+02:00Najlepsza do gofrów pełnych bitej śmietany :)Najlepsza do gofrów pełnych bitej śmietany :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2485409399869394082.post-52164467444867316552015-07-20T18:26:00.345+02:002015-07-20T18:26:00.345+02:00Smacznie :)Smacznie :)Kinga https://www.blogger.com/profile/16559861728089478274noreply@blogger.com