Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 30 lipca 2018

Maki Hot Dog - tego jeszcze nie próbowaliście!


Dzień dobry,

Słyszeliście kiedyś o maki hot dogach? Zapewne nie, bo próżno szukać ich w sieci. Pomysł na nie zrodził się w mojej głowie zupełnie przypadkiem i okazał się być strzałem w 10! Początkowo chciałam przygotować klasycznego hot doga w pszennej bułce z japońskimi dodatkami. Coś w klimacie tego, co od lat tworzy kanadyjski Japadog. Ale czemu by nie iść o krok dalej i stworzyć smaczne i zdrowe hot dogi? Popularne nadzienie do hot dogów (parówka, surówka i sos) zamknęłam więc w ryżowej rolce (maki) pokrytej płatem nori. I tak powstał maki hot dog.



Do przygotowania Maki Hot Dogów użyłam wegetariańskich parówek. Czemu nie mięsnych? Po pierwsze, zdecydowana większość ma naprawdę koszmarny skład. Po drugie, Połówek już od jakiegoś czasu ogranicza produkty mięsne w swojej diecie. Od razu uprzedzam pytania. Nie ma zamiaru przejść na wegetarianizm, po prostu chce jeść mniej mięsa. 

Doskonale pamiętam okres, gdy codziennie jadł 800 g (!!!) mięsa i więcej. Czemu aż tyle? Gdy trenujesz na siłowni, proporcje makroskładników muszą się zgadzać, a białko trzeba skądś brać. A te 200 g białka najłatwiej było dostarczyć właśnie z mięsa. Wiele się od tego czasu zmieniło, zarówno na talerzu, jak i w naszym podejściu do diety. Efektem tego jest nie tylko znaczne zmniejszenie ilości mięsa w diecie, ale i  m.in. bezmięsne piątki. Są fajną odmianą i przy okazji dają mi pole do popisu w kuchni. 


W maki hot dogach wylądowały parówki VeggieDay. Produkt z dobrym składem i co ważne - nie na bazie soi, a białka kurzego. Połówek ręczy, że to najsmaczniejsze parówki, jakie jadł.

Gdzie kupić produkty marki VeggieDay? Szukajcie ich m.in. w Netto. 


MAKI HOT DOG 


Składniki (na 3 sztuki): 
• 1,5 szklanki ugotowanego, niezaprawionego ryżu krótkoziarnistego (jak go przygotować, przeczytacie we wpisie: Jak ugotować ryż do sushi?)
 • 3 płaty nori 
• 1 szklanka poszatkowanej młodej kapusty 
• Pół marchewki 
• Pół małej cebulki 
• 2 łyżeczki octu ryżowego 
• 1 łyżka dobrej jakości majonezu 
• Sos sriracha 
• Prażony biały sezam 
• Cukier do smaku 
• Sól i pieprz do smaku 

Maki hot dog - jak zrobić?


Kapustę lekko silimy, ugniatamy dłonią przez około minutę, aż zmięknie. Cebulkę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach. Cebulę i marchewkę dodajemy do kapusty. Doprawiamy ją octem ryżowym, cukrem oraz pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. 

Na macie do sushi kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu. Nakładamy na niego 1/3 ryżu, pozostawiając wolny pasek (2-3 cm) po przeciwległej stronie. Ryż posypujemy solą Na środku smarujemy pasek majonezu, polewamy sosem sriracha (uważajcie z ilością, sos jest dość ostry). Nakładamy parówkę i 1/3 surówki z kapusty. Posypujemy sezamem. Przeciwległy wolny pasek płatu nori delikatnie moczymy zimną wodą. Przy pomocy maty ciasno zwijamy płat tworząc rulon. W podobny sposób przygotowujemy resztę maki dogów.



Wpis powstał we współpracy z marką VeggieDay.

40 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie :) Nigdy jeszcze nie widziałam tak pięknie przygotowanych parówek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dzięki Aniu. Cieszę się, że nawet parówki potrafię pięknie przygotować ;)

      Usuń
  2. Chętnie spróbuję :) Fajne i pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow:D szczęka mi opadła;D

    OdpowiedzUsuń
  4. RZeczywiście to coś nowego i ciekawego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pysznie wyglądają, wspaniały pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, pięknie wyglądają te maki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ekstra pomysł! takich jeszcze nie jadłam! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś nowego, na pewno mojego męża zaciekawi :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie coś bym nie wpadła :) wyglądają obłędnie, a że my sushi uwielbiamy to i na takie byśmy się skusili :) rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to wprawdzie sushi, ale warto się skusić.

      Usuń
  10. Pomysł genialny! Twój przepis na ugotowanie ryżu do sushi jest najlepszy, zawsze wychodzi bezbłędnie, zatem zrobienie takich rolek to mały pikuś;) Te maki muszą być przepyszne. Sprawdzę to niebawem! Ja widziałam te paróweczki w Lidlu więc bardzo łatwo je zakupić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać, że mój przepis na ryż do sushi sprawdza się. Dzięki za info o Lidlu. Nie widziałam ich tam do tej pory (ale ja zazwyczaj mam problem u nich z odnalezieniem czegoś).

      Usuń
  11. Genialny przepis, już wypróbowany.:) Polecam wszystkim !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale super pomysł kochana :-) jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam nigdy takich parówek, ale jak gdzieś zobaczę, to kupię :D A takiego hot doga z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno są w Netto. Ktoś wyżej pisał, że kupuje je także w Lidlu.

      Usuń
  14. Nigdy nie jadłem takich parówek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. wow, jakie fajne :) ciekawa odmiana

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają apetycznie i jestem ciekawa czy ty mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Haha fajny pomysł jak ktoś za rybą nie przepada :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Choć parówki nie są moją ulubioną wędliną, to w takiej wersji zajadałabym się nimi:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Odważnie! niejeden by rzekł, że to profanacja, ale po to jest kuchnia, żeby się tam czasem pobawić :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetne! Tak podane parówki robią wrażenie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja się ustawiam w kolejce po po porcyjkę parówkowego sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jej genialnie wyglądają! Pewnie jeszcze lepiej smakują. Sushi uwielbiam, ale w takiej 'domowej' fajnie wyglądającej przystawce, pierwsze widzę. Akurat parapetówka się zbliża, można poeksperymentować. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wyglądają super, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej! Ja polecam wersję z grillowanym indykiem(kurczak też może być). Nie chciało mi się isć po rybę, miałem pierś z indyka z dnia wcześniej. Wyszło super. Ale pomysł z parówką też mi sie podoba, tylko zapewne użyje mięsnej.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają przeapetycznie! <3 Zdjęcia cudowne <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Super pomysł, ciekawe, czy u mnie w domu to przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks delicious and thank you for sharing the ingredients ^^

    Would you like to support each other by follow GFC and G+?
    Let me know if you follow me and I will follow back asap!

    Xoxo,
    Erika

    OdpowiedzUsuń
  29. Looks delicious and thank you for sharing the ingredients ^^

    Would you like to support each other by follow GFC and G+?
    Let me know if you follow me and I will follow back asap!

    Xoxo,
    Erika

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznie się prezentują :-) z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jako skryty miłośnik parówek (ale nikomu ani słowa) kupuję ten pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Ostatnio kupiłam je na spróbowanie i... zakochałam się na nowo w parówkach :)
    Są przepyszne i naprawdę smakują jak te mięsne! polecam!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->