Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 14 maja 2018

Wiosenna sałatka na grilla


Najlepsza sałatka na grilla
Sałatka na grilla

Dzień dobry,

Pogoda w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza. My już jakiś czas temu zaczęliśmy prace na działce, a na naszym balkonie pięknie się zieleni. Cudowną mamy wiosnę. Wolne chwile spędzamy na spotkaniach z przyjaciółmi i grillowaniu. Połówek zazwyczaj zajmuje się mięsem i warzywami z grilla, ja z kolei mam na głowie sałatkę. Ostatnio za każdym razem przygotowuję pyszną sałatkę z chrupiącym boczkiem, szparagami i wyrazistym w smaku serem w solance. W końcu sezon na szparagi w pełni.

Sałatka z boczkiem na grilla

Jeśli planujecie w weekend grilla lub piknik, to przepis na tę sałatkę na pewno Wam się przyda. To mój sprawdzony sposób na tych, którzy za zieleniną nie przepadają. Chrupiąca sałata lodowa, soczyste pomidory, intensywne w smaku oliwki, pyszny słony ser Apetina Classic, chrupiący boczek i podkręcone szparagi. Mój patent na jeszcze smaczniejsze szparagi, to usmażenie ich na klarowanym maśle na patelni, na której wcześniej rumienił się boczek. Do tego dressing z dodatkiem czosnku i suszonego oregano. Sałatka idealna do szaszłyków, karkówki i kurczaka z grilla. Albo na lekką kolację. 

Najlepsza sałatka na grilla


Wiosenna sałatka na grilla 


Składniki (na 3-4 porcje):

  • pół główki sałaty lodowej
  • pół czerwonej cebulki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g zielonych szparagów
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 2 ogórki grunowe
  • 5 rzodkiewek
  • 60 g oliwek z nadzieniem paprykowym
  • 3/4 opakowania sera w kostkach Apetina Classic
  • klarowane masło do smażenia
  • 1 gałązka bazylii
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz

Jak zrobić wiosenną sałatkę na grilla?


Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki i rzodkiewki kroimy w plasterki. Boczek kroimy w cienkie plasterki. 

Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Jeśli szparagi mają grubą skórkę, można je delikatnie obrać obieraczką do warzyw. Szparagi kroimy na 3-4 kawałki. W przypadku grubych okazów, warto przekroić je na pół (poza główkami). Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy boczek, smażymy przez kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Przekładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy szparagi bez główek, smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy główki, smażymy dalej przez 1-2 minuty. Przekładamy na papierowy ręcznik. 

Przygotowujemy dressing. Czosnek drobno siekamy. Oliwę wlewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, oregano i czosnek. Mieszamy łyżeczką do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 

W misce umieszczamy sałatę, dodajemy cebulę, pomidory, ogórki, rzodkiewki, szparagi, boczek, oliwki, listki bazylii i ser w kostkach Apetina Classic. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dań z grilla, najlepiej od razu po przygotowaniu. 


Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Apetina.

72 komentarze:

  1. Pycha :) właśnie taka sałatka chodzi za mną od tygodnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione smaki dziękuje za inspirację :) Poproszę o wersję bez mięsną :) Przepis zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez boczku też będzie pyszna :)

      Usuń
  3. Super, właśnie będę organizował grilla dla znajomych i z pewnością skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne kolorowe danie, moje oczy jedzą i jedzą <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ona śliczna ♥ Nie tylko na grilla ale do obiadu i na każdą okazję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda i brzmi bardzo aromatycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to wiem co zrobię na grilla następnym razem :D P.s lubię ser feta w takiej formie, te takie w kostce całej strasznie brudzą i nie da się ich ładnie pokroić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wiele wygodniej korzysta się z sera w takiej formie, szczególnie fajnym rozwiązaniem jest ten koszyczek.

      Usuń
  8. Wygląda wyśmienicie! Składniki w zasadzie wszystkie mam, więc chyba się dziś skuszę na taką! Bez grilla, ale przecież też można! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kolację z grzankami z bagietki sprawdzi się idealnie ;)

      Usuń
  9. Jaka orzeźwiająca. Jutro podam przepis na moją...

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda, zrobię ją wkrótce, ale bez wędzonego boczku, ponieważ jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz użyć dobrej jakości wędzonego tofu.

      Usuń
  11. Apetyczna sałatka, chcemy taką na obiad :D Ale żadnych składników nie mamy :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy14 maja, 2018

    Mmm! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wgląda ciekawie :) Zamiast boczku wędzone tofu i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pyszności, że chętnie wpadłabym do Was na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak pięknie podałaś tę sałatkę Malwino :)Podoba mi się Twój patent na podsmażenie szparagów. Myślę, że żaden facet się nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem proste rozwiązania są najlepsze :)

      Usuń
  16. Szukałam takiej lekkiej, wiosennej sałatki i od razu strzał w dziesiątkę na FS ;) też używam takiej fety:) uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Szukałam takiej lekkiej, wiosennej sałatki i od razu strzał w dziesiątkę na FS ;) też używam takiej fety:) uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, częstuj się przepisem :)

      Usuń
  18. Dla mnie super sałatka. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dla mnie tym składnikiem idealnym będą szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taka sałatka, to ideał na grilla :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo fajny przepis:), ja już jakiś czas temu zaczęłam sezon grillowy i brakuje mi pomysłów na tego typu sałatki, a ten wydaje się super

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam, mniam - wszystko co lubię w jednym:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajna sałatka, tylko dla mnie bez boczku!!!! 😀 Kocham wszystko ze szparagami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Szkoda tylko, że sezon na nie taki krótki.

      Usuń
  23. Taką sałatkę można zajadać nie tylko przy grillowanych smakołykach. Wygląda wspaniale, choć w mojej wersji nie miałaby oliwek:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda świetnie! I wcale się nie dziwię, że ostatnio często się u Was pojawia, to musi być pyszna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na grilla takie sałatki są idealne!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo apetycznie wygląda ;) i na ta pore jak pasuje idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. super sałatka :) trzeba korzystać póki trwa sezon na szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ale kolorowa :) sałatka do zjedzenia oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jadłabym wszystko poza oliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie lubiłam, a obecnie za nimi przepadam.

      Usuń
  30. Boczek, oliwki, serek, szparagi... ile dobroci w jednej misce ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. bardzo lubię sałatki z dodatkiem fety, pyszne i kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo fajna i pożywna sałatka :) Świetnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  33. Anonimowy16 maja, 2018

    Porywam porcje na weekendowego grilla 😉

    OdpowiedzUsuń
  34. Obłędne zdjęcia, od razu człowiek robi się głodny :P

    OdpowiedzUsuń
  35. Jezu, to wygląda tak smakowicie, że aż ciężko obejść obojętnie obok tego zdjęcia :D

    http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/05/matylda-karolina-wojciak.html

    OdpowiedzUsuń
  36. Anonimowy16 maja, 2018

    Sałatka idealna aby być w 4mie 😀

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda pysznie ;) Plus, rewelacyjne zdjęcia ;) Napatrzeć się nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Warzywne sałatki zawsze sprawdzają się na grilla!

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetna sałatka, pyszne składniki i super sos :) Zamawiam jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda apetycznie, zjadłabym całą;).

    OdpowiedzUsuń
  41. Świetna :D Sałatka do grilla musi być obowiązkowo :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo apetyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Brzmi pysznie, zapisuję sobie! Jedyne co, to usuwam boczek, bo jestem wege, ale całość brzmi naprawdę cudownie :). Nie mogę się doczekać wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiń lub podmień na wędzone tofu.

      Usuń
  44. Świetnie dobrane składniki i piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam takie sałatki, pysznie i bardzo kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. O mamo, ta sałatka posiada chyba wszystko co uwielbiam! Wręcz stworzona dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Mmmmm wygląda pysznie! Uwielbiam wiosnę za to, że jest tyle pyszności, które można wrzucić na talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Chrupiąca i zdrowa sałatka. Bardzo takie lubię -:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Urocza, a przede wszystkim smaczna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->