Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 20 maja 2018

Bento Prep #11

Meal prep
Dzień dobry, 

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam, gdy w pudełku królują kolory. Od razu taki posiłek je się o wiele chętniej. Skoro mamy wiosnę, to w lunchboxach zrobiło się bardzo różnorodnie i kolorowo. Są szparagi, pomidorki, groszek i wiele innych. Przy okazji debiutują nowe pudełka z przegródkami, które zakupiłam jakiś czas temu. Dawno na blogu nie było testów lunchboxów, dlatego tym chętniej napiszę Wam o nich więcej w osobnym poście. Tymczasem zostawiam Wam bardzo udany bento prep na dwa dni dla Połówka. Przy okazji przypominam, że bento prepy (i nie tylko) publikuję na bieżąco w naszej bento grupie na Fb. Udanej niedzieli!


Co miałam do wykorzystania?

- paczka mrożonych truskawek z ubiegłego sezonu
- 2 mocno dojrzałe banany
- garść groszu (rozmrażaliśmy w niedzielę lodówkę i groszek się rozmroził)
- 2 paczki mrożonej makreli z pieprzem
- resztka kiszonych brokułów
- resztka gotowego sosu azjatyckiego w buteleczce (aż 20 g)
- 1 litr wody kokosowej przed datą

Co przygotowaliśmy?

- sałatkę z makreli i fasoli
- ryż z warzywami
- schab z czubrycą
- kotlety mielone z pieczarkami i ziołami
- koktajl z truskawek i bananów

Ile czasu nam to zajęło?

Około 1 godzinę i 15 minut. Mięso przygotowałam w niedzielę, a w poniedziałek rano robiłam resztę. Połówek gotował ryż i zmiksował koktajl. 

Plan działania

Mięso smażyłam wieczorem w niedzielę (akurat robiliśmy kolację). Do mielonej szynki dodałam jakąś przyprawę z Lidla (fajny miks ziół z kawałkami suszonych pieczarek). Do tego sól, sporo pieprzu, jajko, troszkę zimnej wody. Uformowałam z tego małe kotleciki. Schab doprawiłam czubrycą i solą. Odpaliłam dwie patelnie, wrzuciłam mięso do smażenia, a ja w tym czasie kończyłam robić kolację, sprzątałam, zmywałam na bieżąco. Ryż gotowaliśmy na  kolację, więc od razu wstawiliśmy go więcej na dwa kolejne dni. Tym sposobem w kilkanaście minut ogarnęliśmy i węglowodany, i mięso. Potem wszystko zostawiliśmy do ostygnięcia i dopiero później przekładaliśmy do pudełek. 

W poniedziałek rano Połówek zmiksował koktajl (1 litr wody kokosowej, 2 banany i mrożone truskawki). Ja zajęłam się ryżem i sałatką. Posiekałam resztki napoczętych warzyw- kawałek pora, brokuła, paprykę, kilka szparagów, papryczkę chili i słodką paprykę, 3 ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam pora, smażyłam 2-3 minuty. Potem dodałam resztę warzyw i smażyłam na średnim ogniu przez około 5-7 minut (tak, by warzywa były nadal chrupiące). Na koniec dodałam ciecierzycę i groszek. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam ryż, wymieszałam. Polałam oliwą, znów przemieszałam. I gotowe. 

Z kolei sałatka z makreli to przepis ekspresowy. W pudełku ląduje podzielona na kawałki ryba (wędzony filet z makreli z pieprzem), czerwona fasola, troszkę cebulki (czerwona lub dymka), oliwki z pastą paprykową, pomidorki, listki bazylii. To wszystko polewam oliwą z czosnkiem i chili. 


Do picia

Koktajl truskawkowy na wodzie kokosowej z bananem. Prosty i pyszny. Dobrze sprawdzi się szczególnie po treningu i po nim miał zostać wypity. Okazał się zbyt smaczny i Połówek wypił go przed śniadaniem. 



Śniadanie

Sałatka z wędzonej makreli z fasolą, oliwkami i pomidorkami. Połówek lubi ją wyjątkowo. Pamiętajcie listki bazylii dokładać na świeżo. 


II śniadanie

Kotleciki mielone z pieczarkami i ziołami, pomidor z czarnuszką, ryż z warzywami i ciecierzycą.


Obiad

Schab z czerwoną czubricą, ponownie ryż z warzywami. W jednym pudełku kiszone brokuły, w drugim resztka sosu chili. 



31 komentarzy:

  1. Wszystkie dania bogate w warzywa wyglądają przepysznie ;) Ja już tak dawno nie jadłam ryżu, że muszę w tym tygodniu to zmienić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie i kolorowo! :D Chętnie wypiłabym taki truskawkowy koktajl :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rewelacja! Zdecydowanie czuć wiosnę w tych propozycjach 🌿 Aż zjada się je oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie kolorowo :) Od razu chciało by się zjeść takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowe jedzonko jednak lepiej smakuje:). Coś w tym jest, że jemy i oczami;),

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem bardzo ciekawa smaku kiszonych brokułów. Nigdy w takiej wersji ich nie próbowałam. A koktajl również wypiłabym od razu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Kiszonki to super rzecz.

      Usuń
  7. Uwielbiam Twoje pudełeczka, uwielbiam twoje dania i zgadzam się z Tobą ze kolorowo mus i być ;) takie danie zupełnie inaczej smakuje :) właśnie wróciłam z tygodniowej majówki i dziś to bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie truskawek i bananów to moja owocowa rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolorowo i wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale masz pięknego bloga! Tak tu smacznie i wiosennie! Zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie to wszystko wygląda ;) Aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne pudełka, je się oczami, więc na takie dania zawsze ma się ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też uważam ,że jak coś fajnie ,kolorowo wygląda to dużo chętniej to jemy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale super zestawy! Zjadłabym wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Same wspaniałe rzeczy są w tych pojemniczkach :0

    OdpowiedzUsuń
  16. Te kolory i smakowitość dań powalają :D Ciekawe jak smakują kiszone brokuły :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiszone brokuly??? pierwsze slysze...
    Tak,ja tez lubie kolorowe lunchboxy,od razu chce sie jesc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiszę wszelkie warzywne resztki. Pyszne są i zdrowe :)

      Usuń
  18. Perfekcyjnie i tak właśnie powinnam zacząć przygotowywać posiłki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam przy okazji do przyłączenia się do naszej lunchboxowej grupy na Fb- Make bento, not war!

      Usuń
  19. Wszystko prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mogłabym się u Ciebie stołować, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  21. poproszę sałatkę z makreli i koktajl <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Podoba mi się sałatka z makrelą, dawno nie jadłam takiej wędzonej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła wyjątkowo pysznie! Polecam wypróbować przepis :)

      Usuń
  23. Rzeczywiście, po dania pełne kolorów sięga się dużo chętniej. Pysznie to u Was wszystko wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->