Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 25 kwietnia 2018

Surówka z pora i kiszonej kapusty

Surówka z pora i kiszonej kapusty
Dzień dobry,

Lubicie surówki? Dla mnie to obowiązkowy dodatek do obiadu. Szczególnie cenię te na bazie kiszonek, a że ostatnio kiszę wszystkie warzywne resztki, to na moim talerzu lądują różne cuda. Ale dziś dość przyziemnie, bo surówka jest na bazie znanej dobrze wszystkim kapusty kiszonej. Prosta, bo takie są właśnie najlepsze. Dla mnie to fajna odmiana od popularnej surówki z kapusty i marchewki. Polecam szczególnie do mięsnego lub warzywnego kotleta i młodych ziemniaczków.


Surówka z pora i kiszonej kapusty


Składniki:

  • 350 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu i odciśnięciu z soku)
  • 1 por (biała część)
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • cukier do smaku (ja używam erytrolu)
  • pieprz

Jak zrobić surówkę z pora i kiszonej kapusty?


Odciśniętą z soku kapustę siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, siekamy w cienkie plasterki i przekładamy do kapusty. Dodajemy cukier do smaku oraz pieprz. Polewamy olejem, mieszamy. Odstawiamy na około godzinę do lodówki. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych. 

16 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam takie surówki, proste, zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i na pewno bardzo dobra - takiego połączenia jeszcze nie jadłam o dziwo

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie miłe wspomnienia... moja mama kiedyś robiła podobną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ma w sobie kiszoną kapustę lub ogórki brzmi dla mnie zachęcająco hehe:D

    www.windowtothebeauty.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Surówka z pewnością smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja niezbyt przepadam za kiszonymi rzeczami, chociaż od czasu do czasu mogłabym coś przegryźć takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo zdrowie, fajna surówka i prosta do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki i często przygotowuję taką z kiszonej kapusty. Dodaję do niej marchewkę, por i jabłko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię surówki z kapusty kiszonej. Z porem chyba jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja robię taką surówkę ale zamiast kiszonej kapusty daję białą oraz marchewkę i jabłko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kapustę kiszoną uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze jej nie jadłam. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy taką kapuchę :) cała moja rodzinka zajada się nią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. prawdziwa bomba zdrowotna :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja ciągle niezmiennie robię surówkę z marchewki, kapusty i jabłka, ale ostatnio dodaję jeszcze olej lniany (i oczywiście orzechy na wierzch). Może dzisiaj wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię do ryby, ale i do schabu pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->