Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 20 kwietnia 2018

Pasta z fasoli i groszku

pasta z fasoli przepis
Pasta z fasoli i groszku 

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was zieloną pastę z groszku i fasolki. Dosmaczoną czosnkiem, bazylią i pastą tahini. Możecie rozsmarować ją na kanapce (i na wierzch dać np. pokrojone jajko lub pomidory) lub maczać w niej chrupiące warzywa albo grissini. Jest prosta w wykonaniu i pyszna. Do pudełka, na imprezę lub na leniwe śniadanie- sami zdecydujcie jak ją wykorzystacie.


pasta bazyliowa

Pasta z fasoli i groszku


Śniadanie Mistrzów #333
Składniki:

  • 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pasty tahini
  • garść liści bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa do polania

Jak zrobić pastą z fasoli i groszku?


Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. W rozdrabniaczu umieszczamy fasolę, groszek, drobno posiekany czosnek, tahini, bazylię, sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając kilka łyżek zimnej wody (do otrzymania preferowanej konsystencji). Pod koniec doprawiamy solą i ponownie miksujemy. Pastę można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku. Pastę z fasoli i groszku dekorujemy listkami bazylii i groszkiem, polewamy oliwą. 


pasta z bazylią
Pasta z groszku i fasoli 

20 komentarzy:

  1. Kocham groszek! Taka pasta musi smakować wybornie i już wyobrażam sobie ją w zestawie z moimi ulubionymi waflami kukurydzianymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna pasta, taka zielona, wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ma śliczny kolor, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. ale pięknie wygląda, coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi w oko wpadła tym razem miseczka - jest piękna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością taka pasta świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tego typu smarowidła :) to fajne urozmaicenie od hummusu, który uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię warzywne pasty! Ta wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam groszek to i pewnie ta pasta będzie mi smakować :) ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się super! Myślę, że jej smak również musi być świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym taką pastę na tostach albo maczałabym w niej marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna pasta, idealna do pieczywa lub świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie masz śliczne naczynko!

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna do moich ulubionych malutkich razowych sucharków na wieczorną przekąskę :) pyszność.
    Jaka cudna miseczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny kolorek wyszedł, pasta bardzo fajna i jestem ciekawa jej smaku :D
    Miseczka również cudowna :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna pasta w przepięknej miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze nie robiłyśmy pasty z groszkiem, więc na pewno wypróbujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->