Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 17 kwietnia 2018

Chili BBQ

Chili z fasolą
Chili BBQ
Dzień dobry,

Są takie potrawy, które goszczą na naszym stole bardzo często, a mimo to, nie doczekały się jeszcze publikacji na blogu. Jednym z takich dań jest chili barbecue, które wymyśliłam sobie kilka lat temu. Lekko pikantne, aromatyczne. Do zrobienia w mniej niż 20 minut. 

To danie dobrze znosi mrożenie, dlatego fajnie sprawdzi się jako awaryjny obiad. Warto przygotować większą porcję, rozdzielić między pojemniki i włożyć do zamrażarki. Możecie mrozić je już z dodatkiem fasoli (o ile nie jest rozgotowana).  Jeśli lubicie, wzbogaćcie chili o dodatek kukurydzy.

Przepis na chili bbq powstał w ramach wspólnego gotowania z Patrycją. Zajrzyjcie do niej po przepis na chili z krojoną wołowiną. 

Chili z wieprzowiną przepis

Chili BBQ


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (odmianę i jej ostrość dopasujcie do własnych preferencji)
  • 400 g mielonej wieprzowiny (najczęściej używam szynki)
  • 1 kartonik siekanych pomidorów (400 g) lub 100 g koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki octu słodowego (ewentualnie octu ryżowego, z białego wina)
  • 1 łyżeczka miodu (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (waga po ugotowaniu)
  • do podania: ryż

Jak zrobić chili BBQ?


Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso, smażymy dalej przez około 5-6 minut, aż mięso przestanie być surowe. Jeśli używamy koncentratu, to dodajemy go na patelnię i przesmażamy przez minutę razem z mięsem. Kolejno dolewamy około 3/4 szklanki wody lub więcej do uzyskania preferowanej gęstości sosu. Krojone pomidory po prostu dodajemy na patelnię. Do sosu dodajmy ocet, miód, wędzoną paprykę, oregano, kolendrę, kmin. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę, podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Chili BBQ podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub tortilli. Przed podaniem posypujemy je natką kolendry lub pietruszki. 

Chili z szynki wieprzowej
Chili z czerwoną fasolą

15 komentarzy:

  1. coś dla mojego Lubego :) lubię takie dania, które można zamrozić. czesto wychodzi nam za dużo, a potem przy okazji jest awaryjny obiad/kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wieprzowe chili con carne. Jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego typu dania sprawdzają się w wielu sytuacjach. Można ugotować więcej, zapasteryzować, zamrozić i potem jak znalazł na "czarną godzinę" ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się kompozycja przypraw - wygląda bardzo apetycznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kiedyś zrobić, ale w wersji z granulatem sojowym albo tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak BBQ uwielbiam. Chili na pewno by mi smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi ochoty na ryż, dawno już nie jadłam, podobnie jak takiego chilli, a w wersji wegetariańskiej uwielbiam to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe danie :) mój syn jest fanem chili :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł na obiad. Podoba mi się to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie dania, moje smaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na chilli ;) Będę musiała wypróbować ;) Ja zrobiłam ze słodkich ziemniaków i czarnej fasoli ;) Wrzucę na bloga w przyszłym tygodniu, po zakończeniu akcji pieczarkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi przepysznie. Czekam na przepis :)

      Usuń
  12. Też często takie robię, ale koniecznie z kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje mężowi przypadłoby do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->