Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 24 kwietnia 2018

13 pomysłów na wegański lunchbox

Wegański lunchbox
Dzień dobry, 

Przygotowałam dla Was zestawienie smacznych i sezonowych roślinnych lunchboxów. Wszystkie w sam raz dla wegan, wegetarian i oczywiście mięsożerców. Od samego patrzenia na zawartość tych pudełeczek robię się głodna. Z pewnością w pierwszej kolejności wybrałabym pojemniki ze szparagami. W końcu za chwilę rozpocznie się na nie sezon. Łapcie garść przepisów i inspiracji 😊

Przy okazji przypominam, że doczekaliśmy się fajnej grupy na Facebooku- Make bento, not war! Zapraszam do dołączenia i zachęcam do wzajemnego inspirowania się. Grupa idealna dla wszystkich bentomaniaków.


1. Bento z hummusem i sałatką ze szparagami


1) Hummus z suszonymi pomidorami posypany zatarem, warzywa do hummusu
2) Sałatka z kuksusem i szparagami (tu wersja bez groszku), brokuł z parowaru

2. Bento z sushi i sałatką z ciecierzycy


1). Sushi ze szparagami plus sos sojowy w pojemniku


3. Bento z kinpirą i szparagowym hummusem


1) Hummus ze szparagami posypany zatarem, warzywa
2) Ryż do sushi zaprawiony awase-zu z czarnuszką i szczypiorkiem, smażone grzyby shiitake w sosie teriyaki, kinpira z marchewki  i cukinii


4.Bento z burgerami z bobu i sushi


1) Sushi z czerwoną kapustą, smażone brązowe pieczarki z sosem sojowym i sezamem


5. Bento z sałatką z soczewicy


1) Sushi ze szparagami plus sos sojowy
2) Sałatka z soczewicy i suszonych pomidorów 



6. Bento na styl arabski


1) Foul mudammas, truskawki
2) Sałatka z ciecierzycy i awokado


7. Letnie bento z warzywnym spaghetti


1) Świeże owoce
2) Spaghetti z cukinii, kalarepa


8. Bento z ciecierzycą z patelni i kaszą jaglaną


1) Świeże owoce
2) Kasza jaglana, ciecierzyca z papryką



9. Bento z turecką potrawka z fasoli i sałatką z ciecierzycy





10. Bento z tofu teriyaki i nocną owsianką


1) Kinpira z marchewki, tofu teriyaki, ryż jaśminowy ze szczypiorkiem
2) Kiwi, nocna owsianka na jogurcie sojowym


11. Bento z potrawką z groszku i wiosennym tofu


1) Groszek z ziemniakami po grecku
2) Tofu a la twarożek z czarnuszką i warzywami


12. Bento z boczniakami z patelni


1) Boczniaki smażone z warzywami i soczewicą
2) Jogurt sojowy z bakaliami



13. Pudełko z puddingiem chia i owocami


Pojemniki widoczne we wpisie to lunchboxy Monbento. Z kodem rabatowym FILOZOFIASMAKU kupicie je taniej o 10 % w sklepie Zanshin.pl

15 komentarzy:

  1. Tego typu wpisów nigdy za wiele. Im więcej tym lepiej. Sporo inspiracji i smacznego jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ślinka leci na sam widok :) Piękne i kolorowe propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rajusiu! Tyle pyszności. Bezmięsne dania potrafią być takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wiosenne i letnie menu :D Wszystko wygląda pięknie, zdrowo i kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne, apetyczne posiłki! aż zgłodniałam! :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Same smakowite rzeczy - aż trudno wybrać, co wygląda najlepiej ;)
    Muszę dzisiaj poszukać polskich szparagów - w sobotę jeszcze ich nie było, ale może już znajdę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wonderful, wonderful, wonderful!! Added this page to my favourites and I'm sure I will go back to these ideas many times in the future!
    All those boxes look unbelievably delicious and the combinations are outstanding. Malwina, I applause, you're a genius!

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany! Chętnie zamówiłabym u Ciebie taki lunchbox jakby można było :D te zdjęcia i kolory sprawiają, że człowiek ma ochotę zjeść wszystko od razu :P

    OdpowiedzUsuń
  9. ja niby zaczęłam jeśc mięso i ryby po kilku latach wegetarianizmu (nawet prace dyplomową pisałam na temat prewencji wege w chorobach nowotworowych(, ale słabość do wege zestawień pozostaje :)moje jadłospisy głównie wyglądają jak moje stare wege + porcja morskiej ryby albo chudego mięsa, i odżywka białkowa, bo trenuję za dużo, a z moim jedzeniem to ciężko nawet z mięsem pokryć zapotrzebowanie... :D Za wiele się nie zmieniło :)

    Szparagi i wszelakie kaszowe (niestety obecnie tylko z ryżem, kus kusem i komosą :( ) salatki to podstawa moich posiłków :) Ale jak tylko dotrę do Polski to jaglanka, kasza gryczana, pęczak i bulgur będzie do oporu :) Odrazu wrócę z 5kg cięższa :D Pocieszam się tym, że sezon na szparagi mam od jakiś 2 miesięcy <3 <3 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z odpowiednim poziomem białka też zawsze jest problem. Niestety jeszcze nie natrafiłam na odżywkę, która by mnie nie uczulała :(

      Usuń
  10. Porcja cudownych pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Spaghetti warzywne mnie urzekło :) Chętnie bym też zjadła 8 bento. Lubię patrzeć na Twoje boxy, bo niezwykle inspirujesz :) I przy okazji robię się głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam te Twoje wpisy oczy moje wędrują wtedy po całym wpisie i mówię co ja bym tu zjadła :) a te sushi to wygląda obłędnie :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->