Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 6 marca 2018

Sos pomidorowy z soczewicą

Makaron z soczewica przepis
Sos pomidorowy z soczewicą
Dzień dobry, 

Dziś częstuję Was moim zimowym przepisem na sos pomidorowy z czerwoną soczewicą. Najczęściej podaję go z dodatkiem makaronu, choć i z kaszą jaglaną lub ryżem smakuje równie dobrze. Poza wspomnianą soczewicą w sosie ląduje za każdym razem marchewka i seler naciowy. Lubię szczególnie dodatek tego ostatniego, który w połączeniu z pomidorowym sosem smakuje wyjątkowo dobrze. Do tego suszone i świeże zioła, chlust octu balsamicznego i gotowe. Wypróbujcie koniecznie.

Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania z Martą i Pati.

Sos z soczewica

Sos pomidorowy z soczewicą


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek niezbyt ostrego chili
  • 2 duże kapary
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do posypania 
  • do podania: makaron, kasza jaglana, ryż, komosa ryżowa

Jak zrobić sos pomidorowy z soczewicą?


Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Seler kroimy w kosteczkę, obraną marchewkę ścieramy na tartce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy selera i marchewkę, smażymy dalej przez 3 minuty. Wsypujemy soczewicę, wlewamy przecier, około 150-200 ml wody. Dodajemy roztarte w palcach oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy posiekane kapary. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy na patelnię troszkę więcej wody. 

Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, mieszamy. Próbujemy sosu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku odrobiną cukru (jeśli przecier był dość kwaśny). Sos pomidorowy z soczewicą nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem makaronu, kaszy lub ryżu. 

Sos pomidorowy do makaronu

Sos z soczewica przepis
Sos pomidorowy z czerwoną soczewicą

28 komentarzy:

  1. Taki sos niby banalny i prosty a łatwo go zepsuć.. każdy ma też swój przepis :) Ja dodaje marchewkę, pietrusze, seler korzeniowy, cebulka lub por, czasem pieczarki - taka jarzynka a la ryba po grecku :) Staram się aby nie rozgotować soczewicy a łatwo to zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No z soczewicą czerwoną bywa różnie, dlatego najlepiej korzystać z produktu jednej firmy. Mamy wówczas pewność, że czas gotowania zawsze będzie podobny.

      Usuń
  2. Gdybym gotowała dla siebie, mogłabym tak jeść codziennie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny:) ja kocham makarony i szukam inspiracji czym je urozmaicać,soczewica jak najbardziej mi pasuje-wkrótce zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś nowego! Koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie, a do tego tak świetnie wszystko wygląda kolorystycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś podobny, ale Twój jest zdecydowanie bardziej aromatyczny!
    Do tak przygotowanego sosu dodałam kiedyś wędzonego pstrąga i miałam przepyszną pastę/paprykarz do pieczywa. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja soczewica niestety się już przeterminowała - nie mogłam się jakoś do niej przemóc :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Inspirująca propozycja! Nie znam tego połączenia,a brzmi bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie pomyślałam o dodatku octu balsamicznego do sosu. Soczewica to super zamiennik mięsa, więc z chęcią wypróbuję przepis w weekend :) A czy można czymś zastąpić kapary? Nigdy ich chyba nie jadłam i nie jestem pewna, czy mi posmakują.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory i ocet balsamiczny to mega fajne połączenie. Polecam wypróbować. A kapary po prostu pomiń. One są kwaśne w smaku i dają fajny posmak. Najczęściej dorzucam je własnie do sosu pomidorowego lub dodaję do sałatek.

      Usuń
  10. Fajny pomysł, makaronu z takim sosem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa opcja na soczewicę :) Muszę zacząć ją częściej jeść.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Koniecznie wypróbuje ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi się jeszcze chyba nie udało ugotować tak ,,ładnie" czerwonej soczewicy :D.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj miałyśmy makaron spaghetti z podobnym sosem :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wpraszam się na taki obiadek! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. super makaron do pudełka! :) kiedyś łączyłam marchewkę z soczewicą z makaronem gryczanym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowane! Naprawdę niezłe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Okazuje się ze soczewica jest bardzo wdzięcznym produktem i można z niej przygotować wiele różnorodnych dan ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjnie wygląda, dodam żę Twoje talerzyki są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowicie wygląda :) Bardzo lubię połączenie soczewicy z sosem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam, muszę przyznać, że na drugi dzień smakowało mi jeszcze bardziej! Tak proste a naprawdę fenomenalne danie, trafia idealnie w moje smaki, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdyby nie moja mięsożerna część rodziny, jadłabym takie dania codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->