Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 28 marca 2018

Placki z brokułem i porem

Placki z brokułów

Dzień dobry, 

Dziś zamiast Foodbooka mam dla Was nowy przepis na resztkowe placki brokułowe. Resztkowe, bo przygotowane na bazie łodygi brokułu i kilku samotnych malutkich różyczek. Zazwyczaj zajadam je z adżiką i domowymi kiełkami (najchętniej z soczewicy) lub z dipem czosnkowo-koperkowym. 

Jak smakuje łodyga brokułu? Jest delikatna, mniej wyrazista, aniżeli różyczki. Mnie kojarzy się z kalarepką. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Te placki są w sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


Placki z brokułem i porem


Składniki (na 8 małych placuszków):
  • łodyga brokułu (po obraniu około 100 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Jak zrobić placki z brokułem?


Zaczynamy od obrania łodygi brokułu. Kolejno drobno siekamy czosnek i chili. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w plasterki. Brokuła ścieramy na tartce o grubych oczkach. Mąkę z ciecierzycy mieszamy ze 100 ml wody. Dodajemy czosnek, chili, doprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 4-5 minut. Pora wraz z brokułem przekładamy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Ja dodałam do ciasta jeszcze 2 malutkie posiekane różyczki brokuła. 

Na czystej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy małe placki ciasta i spłaszczamy. Smażymy z obu stron, aż placki brokułowe ładnie się zrumienią. Przekładamy je na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionym dipem. 

Placuszki brokułowe 



28 komentarzy:

  1. Oczywiście muszę zapytać, czym mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy? Bo jeśli będę robić placki "resztkowe", to nie chcę lecieć po zupełnie nową mąkę :D Mam mąkę pszenną, gryczaną, kokosową i ryżową - może któraś się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokosową bym odradzała przy wytrawnych wypiekach, gryczana będzie miała bardzo dominujący smak, ryżowa jest mało elastyczna, więc wybrałabym pszenną. Ewentualnie pszenną z domieszką ryżowej lub gryczanej - bardzo często mieszam mąki w najróżniejszych przepisach ;)

      Usuń
    2. Pszenna i koniecznie z dodatkiem jajka :)

      Usuń
  2. Super przepis w stylu zero waste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, takie placuszki na pewno mi zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię placków smażonych na oleju, ale z takich składników usmażone bez tłuszczu (ja zawsze olej dodaję do środka) na pewno by mi smakowały - pyszne zastosowanie dla łodygi od brokuła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zazwyczaj łodygę brokuła kroiłam w słupki, gotowałam w lekko osolonej wodzie i zajadałam z dipem czosnkowym :) Wolę je bardziej, aniżeli różyczki - właśnie za delikatność. Ale pomysł na placuszki świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brokuł i por - to co lubię :) A łodyżkę brokuła zawsze wykorzystywałam - dorzucałam ja do gulaszu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. I na takie placuchy mam właśnie ochotę! Mega :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu. Do tej pory brokułową łodygę wyrzucałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. i nic się nie zmarnuje! super:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super są :) podejrzewam, że na zimno też są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  11. Placków z łodyg brokuła jeszcze nie robiłam, ale kiedy gotuję rosół, a mam w lodówce łodygi pozostałe po jakiejś innej potrawie z brokuła, to wrzucam właśnie do rosołu razem z włoszczyzną. Takie wykorzystanie też polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne placki, może po świętach takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne placki, dawno już takich nie robiłyśmy :) Chyba ostatnio wszystkie resztki wrzucamy do omletów xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie dania z recyklingu ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takich jeszcze nie robiłem, ani nie jadłem a wyglądają tak wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na obiad. Lubię tego typu placki :)
    Zdrowych i spokojnych Świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają apetycznie no i będę robić już we wtorek :) sałatka też taka jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają bardzo smacznie! Taki obiadek z chęcią bym wciągnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny pomysł na placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysl na placuszki i przemycenia pora za ktorymi moj K nie przepada ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->