Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 25 marca 2018

Płatki ryżowe z chia

Płatki ryżowe z chia
Ryżanka z chia
Dzień dobry,

Lubicie płatki na mleku? Wstyd się przyznać, ale chyba ostatni raz jadłam płatki jeszcze w ubiegłym roku. Jakoś nie po drodze było mi ze śniadaniami na ciepło. Tym razem skusiłam się na płatki ryżowe na mleku. Wzbogaciłam je o dodatek nasion chia, dzięki którymi ryżanka staje się lekko kremowa. Do takiego zestawu obowiązkowo troszkę bakalii i świeżych owoców. Zamiast tych ostatnich możecie użyć drobnych owoców mrożonych. Wystarczy wrzucić je do garnka, dodać troszkę cukru i krótko smażyć. Ja najczęściej przygotowuję w ten sposób maliny. 

Płatki ryżowe z chia

Płatki ryżowe z chia


Składniki (na 1 porcję):
  • 40 g płatków ryżowych
  • 3 łyżeczki chia
  • 250 ml napoju roślinnego, np. migdałowego, kokosowego, lub  mleka
  • 2-3 łyżeczki dowolnego słodziła (opcjonalnie, ja po prostu używam smacznego i lekko słodkiego napoju migdałowego)
  • ulubione dodatki: świeże owoce, orzechy itp. 

Jak zrobić płatki ryżowe na mleku z chia?


W garnku umieszczamy płatki ryżowe, chia i napój roślinny lub mleko. Zagotowujemy, po czym gotujemy na malutkim ogniu przez około 3-5 minut, aż płatki zmiękną, a ryżanka zgęstnieje. Pod koniec dosładzamy do smaku. Pamiętajcie, że po zestawieniu z ognia ryżanka dość szybko gęstnieje. 

Płatki ryżowe z chia podajemy ze świeżymi owocami i ulubionymi bakaliami. Dobrze komponują się także ze smażonymi malinami. 

Borówki amerykańskie, jagody
Borówki amerykańskie

Płatki ryżowe z chia

Płatki ryżowe z chia
Ryżanka z chia



21 komentarzy:

  1. Też często dodaje nasiona chia do płatków z mlekiem. Lubię ich smak i tą konsystencję, którą dają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne śniadanie, ja ostatnio robię płatki jaglane, też fajnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też dawno nie jadłam płatków. O ile kiedyś owsianki, jaglanki itd. to była prawie codzienność, tak teraz kompletnie na słodko mi nie podchodzą.. ale ryżowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byś może w takiej postaci polubiłabym płatki ryżowe :)
    Borówki wyglądają tak wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zacznę od tego, że zdjęcia są na bardzo wysokim poziomie :D Płatki ryżowe uwielbiam i szczerze mówiąc to nie mogę się już doczekać świeżych owoców z ogródka, która idealnie pasują do takich płatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam płatków ryżowych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sto lat nie jadłam już płatków na mleku :) Kropki chia ślicznie prezentują się w białej masie.

    OdpowiedzUsuń
  8. płatki ryżowe na mleku to jedno z moich ulubionych śniadań, lubię od dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobną ale z bananem :D Chociaż na samej wodzie też są spoko. Fajnie, że nie trzeba tyle tych płatków gotować

    OdpowiedzUsuń
  10. Płatki z mlekiem, owocami i bakaliami mogę jeść o każdej porze.
    Jestem zachwycona zdjęciami. Kolorystyka zdecydowanie moja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Płatków ryżowych nie jadłam kilkanaście lat (kiedyś siostra miała na nie fazę to spróbowałam, sama nie kupowałam), ale chia często dodaję do owsianek jako zagęszczacz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto i zdrowo, a do tego śliczna dekoracja z borówek i migdałów!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio zaczęłyśmy dodawać płatki ryżowe do owsianki :) Super mieszanka, bo dodają "kremowości" i nieco słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznaję, że płatków ryżowych jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia i miseczka :D Takim śniadankiem miło zacząć dzień :) Płatki ryżowe bardzo lubię, ale dawno ich nie jadłam, więc będę musiała sobie przygotować podobne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Płatków ryżowych nie jadłam, jadam za to owsiane i orkiszowe. Chia bardzo lubię i czasem dodaję do owsianki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Od lat nie jadłam płatków ryżowych, aż w końcu w styczniu kupiłam pierwsze opakowanie i jem dość często :D Może uda mi się w końcu zużyć znienawidzone chia (chyba, że już wyrzuciłam do śmieci) :D

    OdpowiedzUsuń
  18. przepis do wykorzystania, bo płatków ryżowych nie jadłam ponad 2 lata odkąd jestem na bezglutenie :D ostatnio wypatrzyłam w sklepie internetowym płatki ryżowe bezglutenowe i będę szaleć :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze jest zacząć dzień takimi płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale sobie apetytu narobiłam tym daniem ;) mimo tego że jestem obiedzona po dzisiejszym świątecznym dniu to bym to z wielka chęcią zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->