Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 14 marca 2018

Fit brownie owsiane

Brownie owsiane
Brownie owsiane
Dzień dobry,

Wybaczcie chwilowe milczenie na blogu, ale ostatnio jestem zawalona pracą. Wiem, że dziś powinien wskoczyć na blog nowy Foodbook, jednak nie mam czasu, by przysiąść do obróbki zdjęć. Zamiast mojego codziennego menu, mam dla Was przepis na brownie owsiane. Pokazywałam Wam je jakiś czas temu na Instagramie. Mega proste w przygotowaniu i do tego pyszne. Ostatnio dość często ląduje w lunchboxie Połówka. Częstujcie się przepisem i do przeczytania już wkrótce!


Brownie bez glutenu

Brownie owsiane


Składniki (na foremkę około 15 cm na 21 cm):
  • 3 dojrzałe banany (po obraniu około 300 g)
  • 3 jajka (M)
  • 60 g oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego 
  • 80 g płynnego miodu (ewentualnie zwykłego cukru, cukru kokosowego, brązowego)
  • 130 g mąki owsianej
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ulubionego ekstraktu (nie olejku). Ja dodaję ekstrakt z wanilii lub z pomarańczy
  • garść malin (u mnie mrożone), ewentualnie inne lekkie owoce

Jak zrobić owsiane brownie?


W misce umieszczamy obrane banany, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Jajka dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do miski z bananami. Dodajemy olej, miód, mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy mąkę owsianą, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym i po prostu smaruję je olejem. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy przez około pół godziny w temp. 180 stopni. 

Brownie owsiane studzimy na metalowej kratce. Kroimy po ostudzeniu. 

Uwagi:
  • w wersji odchudzonej można pominąć miód i dodać do ciasta 30-40 g odżywki białkowej, np. waniliowej

Fit brownie przepis

Brownie na mące owsianej
Fit brownie owsiane

29 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o takim brownie - podoba mi się :)
    Nie ma foodbook'a ale jest za ro świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie zdrowe wersje ciast :) Oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  3. NIE MAM KONTA NA INSTAGRAMIE, WIĘC BARDZO SIĘ CIESZE, ŻE ZAMIEŚCIŁAŚ TEN PRZEPIS NA BLOGU. Z PRZYJEMNOŚCIĄ NIEBAWEM PRZYGOTUJĘ TAKIE BROWNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same smakołyki brownie i kawa mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię takie na pewno - wygląda pysznie, a do tego w zamrażarce mam dużo malin :) Obecnie często dodaję je do pieczonej owsianki, która wygląda podobnie jak Twoje brownie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Każde brownie biorę w ciemno! Twoje prezentuje się rewelacyjnie, więc na pewno bym się na nim nie zawiodła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj brakuje mi tylko mąki owsianej. Myślisz że jak użyje zwykłych płatków owsianych to wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiel płatki w młynku do kawy :)

      Usuń
    2. Młynka do kawy nie mam ale będę kombinować hihi :D A jak nie to kupię w końcu mąkę :)

      Usuń
  8. Uwielbiam brownie, wersja owsiana brzmi kusząco, muszę tylko kupić mąkę owsianą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi wspaniale :) muszę w końcu zaintwestować w młynek, bo gotowej mąki tutaj nie kupię

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekałam na przepis, czekałam i się doczekałam :D Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Brownie to ulubione ciasto Norwegów, dosłownie na każdej imprezie jest podawane, tylko nie każdemu chce się robić z przepisu, prawie wszyscy robią z paczki, to smakuje okropnie bo czuć mocno proszek. Ja osobiście bardzo lubię te oryginalne z przepisu w którym jest mnóstwo czekolady :) Twój przepis jest świetny i z wilka chęcią spróbuje Twoje wykonać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie i muffinki z proszku to jest to, czego nigdy nie pojmę. Przecież to tak banalne do zrobienia słodkości.

      Usuń
    2. Norwegowie ogólnie nie maja zdolności kulinarnych, ja jestem przerażona tym co oni jedzą. Fastfood niestety króluje w Norwegii :(

      Usuń
  13. Oczywiście do zrobienia, tylko mąkę owsianą muszę kupić. Możemy dziś zrobić wymianę, trzymam dla ciebie spory kawałek mojego brownie.

    OdpowiedzUsuń
  14. gdy traktujesz to jako śniadanie to jaką część takiej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połówek zazwyczaj zabiera ze sobą 1/3 takiego brownie i zjada do kawki ;) To jakieś 600 kcal. Dokładnie nie pamiętam.

      Usuń
  15. To ciasto to moje smaki, zdrowe i czekoladowe, to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. na śniadanie, ... obiad i kolację;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam klasyczne brownie, ale z chęcią zamienię je na coś zdrowszego ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowicie wygląda, takie fit brownie na pewno bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo podoba mi się Twoja wersja brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne! :) Uwielbiam takie brownie, do swojego nigdy nie dodawałam owoców, będę musiała wypróbować, tylko poczekam na te świeże :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis na fit brownie. Ciacho wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje :D Tym bardziej, że owies ostatnio króluje w naszej kuchni na maksa :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Upiekłam wczoraj wieczorem i właśnie zajadam w pracy. Szczerze mówiąc, jedno z najlepszych brownie jakie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->