Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 1 marca 2018

Curry z soczewicą

Wegańskie curry, curry z soczewicy
Curry z soczewicą
Dzień dobry, 

Dziś grzejemy się od środka curry z soczewicą i mlekiem kokosowym. To proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którym ostatnio kilka razy ratowałam się, wracając zziębnięta do domu. Aromatyczne, lekko pikantne, przyjemnie tulące od środka. 

Jeśli chcecie, możecie wzbogacić curry o dodatek tempehu, tofu lub mięsa. W przypadku tego drugiego najlepiej sprawdzi się kurczak lub indyk. Pokrojone mięso możecie wrzucić na patelnię razem z pieczarkami, obsmażyć, a później gotować razem z soczewicą. Można też postawić na udka i do potrawki dodać pokrojone bez skóry gotowane lub pieczone mięso. Tak też wczoraj zrobił Połówek i dorzucił do curry oddzielone od skóry i kości mięso drobiowe, na którym gotował wywar na zupę.

Curry warzywne z soczewica


Curry z soczewicą i mlekiem kokosowym


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki chili lub cayenne (opcjonalnie, ja miałam bardzo łagodne świeże chili, więc dosypałam dodatkowo paprykę w proszku)
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 150 g mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (lub więcej do smaku), w wersji bg sos tamari
  • sok z połowy limonki
  • do podania: ryż basmati lub jaśminowy 

Jak zrobić curry z soczewicą?


Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy kurkumę, kmin, kolendrę, kardamon i cayenne (jeśli używamy). Przesmażamy przez minutę. Dodajemy soczewicę i wlewamy około 250 ml wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości soczewicy. Zajmie to około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy troszkę więcej wody na patelnię. 

Gdy soczewica będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Mieszamy. Gotujemy przez kilka minut do zgęstnienia. Curry z soczewicą podajemy z dodatkiem ryżu. Posypujemy je świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 

Uwagi:

- jeśli potrawę będziecie jeść później lub kolejnego dnia, nie redukujcie sosu po dodaniu mleka kokosowego, ponieważ po pobycie w lodówce potrawka mocno zgęstnieje.

Proste curry z warzyw i strączków
Curry z soczewicą

29 komentarzy:

  1. pyszne danie, a do tego pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. my ostatnio też dogrzewamy się curry :) ale te zielone groszki i plasterki papryczki uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za piękny słoneczny kolor :) Oj zjadłabym porcyjkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i bardzo przydatne w dzisiejszych zabieganych czasach. Bardzo urokliwa fotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda:) Curry z mlekiem kokosowym najczęściej jadam z kurczakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pysznie się prezentuje to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przecudownie !! :) Teraz jeszcze muszę wstrzymać się od jedzenia pieczarek, ale coś czuję, że w przyszyły weekend je zrobię - dokładnie z Twojego przepisu. A póki co musi mi wystarczyć moje niby curry z kaszą jaglaną (po prostu warzywa gotowane z kaszą z dodatkiem przyprawy curry i mleczka kokosowego ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedyś spróbować curry - na pierwszy raz z gotową mieszanką. Widziałam dwie bez soli, jedna nowość z Kamis a druga marki Kaufland która bazuje na kurkumie ale nie wiem, którą mieszankę wybrać. Ten zielony groszek w Twoim curry ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna i bardzo pożywna propozycja :) Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o wow! ale energetyczne danie! pięknie się prezentuje w jeszcze śliczniejszych miskach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozgrzewające jedzonko idealne na panującą zimnicę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma piękny kolor :) Ostatnio zajadam się czerwoną soczewicą i z chęcią wypróbuję takie curry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też ostatnio króluje czerwona soczewica. Dziś miałam makaron w sosie pomidorowym z soczewicą i warzywami :)

      Usuń
  13. Ładnie wygląda, a nie o każdym curry można to powiedzieć ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie dania! Curry jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie ostatnio też dość często curry w różnych wariacjach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Curry zawsze, bo jest przepyszne! Twoje jest cudne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne i super rozgrzewające! Idealne na takie chłodne dni jak mamy teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo pożywnie i rozgrzewająco :) Kolorek też wyszedł świetny, po prostu przepyszne i przepiękne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo aromatyczne i pięknie prezentujące się danie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Od razu ślinianki zadziałały...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada pieknie, a jak przeczytalam liste skladnikow, to jestem pewna ze i smakuje fantastycznie! Chyba zrobie cos takiego dla mojego K. bo biedny ostatnio mieska nie moze jesc, ale mysle ze takie curry mu to wynagrodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. fantastyczne curry z soczewicą <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Motyla noga, to miał być posiłek po dzisiejszym bieganiu i obiad na jutro...a wszedł od razu, z patelni. Pycha!!!!!

    Powiedzmy, że jako bieg uznam wycieczkę po pieczarki (reszta składników w domu co zawsze motywuje do działania) ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->