Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 16 lutego 2018

Curry z dynią piżmową

Curry z dynią piżmową
Dzień dobry,

Dziś częstuję Was obiecanym przepisem na curry z dyni. Wprawdzie to nie sezon na dynię, ale w wielu sklepach można w dalszym ciągu zakupić to jesienne warzywo i to w takiej samej cenie, co kilka miesięcy temu. 

Ja mam jeszcze kilka dyń, które kupiłam w październiku. W ramach mojej akcji niemarnowania jedzenia, pozbywam się wszelkich zgromadzonych zapasów, w ruch poszły więc także i one. Przygotowałam proste curry z dyni piżmowej z dodatkiem zielonego groszku. Lekko pikantne i słodkie. Z ryżem jaśminowym komponuje się idealnie. Polecam na piątkowy obiad i nie tylko. 


Curry z dynią piżmową


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 250 g dyni piżmowej (butternut), waga po obraniu i oddzieleniu od pestek
  • 150 g pieczarek
  • garść mrożonego groszku
  • kilka sztuk groszku cukrowego (obranego z włókien)
  • 3-4 łyżeczki żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)
  • 200 ml dobrej jakości mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego (lub więcej do smaku)
  • posiekana dymka ze szczypiorem do posypania
  • do podania: ryż jaśminowy

Jak zrobić curry z dynią?


Cebulę, czosnek, chili i imbir siekamy w drobną kostkę. Ilość użytego chili dopasujcie do własnych preferencji i użytej odmiany. Dynię kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm. Pieczarki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy dynię, smażymy dalej przez 3 minuty. Wlewamy około 1/2-3/4 szklanki wody. Wody ma być tyle by sięgała na wysokość około 1-1,5 cm (od dna patelni). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8-12 minut, aż dynia będzie miękka. Jeśli pokroiliście dynię dość grubo, czas gotowania może się wydłużyć. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Gdy dynia się gotuje, na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut. 

Kiedy dynia będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i sosem sojowym. Ja dodaję sporo soku z limonki. Dokładamy groszek cukrowy i mrożony, pieczarki, gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż groszek się rozmrozi, a sos lekko zgęstnieje. 

Curry z dyni podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego. Przed podaniem posypujemy je posiekaną dymką. 

Curry z dynią i groszkiem



22 komentarze:

  1. Jaka u Ciebie cudna wiosna na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaklinam ją jak tylko mogę ;)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie i wyobrażam sobie, jak świetnie musiało smakować takie danie z dodatkiem ryżu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale nasycona kolorami zupa :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładne to curry.. Podoba mi się.
    Świetnie wygląda, no i ten smaczek dyni.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorki tego dania już same zachęcają do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. curry jadłam w tym tygodniu na obiad, ale czerwone :) uwielbiam wszystkie rodzaje i to z mięsem i bez :) i jest tyle kombinacji smakowych <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż za kolor <3 Oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite danie, odrobina słońca na talerzu w te pochmurne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie i niesamowicie energetycznie :) same składniki które lubię, mniam. Będę musiała kiedyś spróbować jeśli tylko dostanę dynię piżmową:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię curry z dynią :) Ma przepiękny kolor i sam widok już rozgrzewa. Będę musiała niedługo przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pysznie wygląda i tak słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładnie wygląda i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne zdjęcie i cudny przepis- zamierzam przetestować go w swojej kuchni jak najszybciej się da! ;) Mam tylko jedno pytanie: czym można zastąpić mleko kokosowe? Niestety jest u mnie na cenzurowanym. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję, u mnie było na cenzurowanym przez wiele lat i w sumie od niespełna roku mam je w swojej diecie (choć wiórki kokosowe nadal u mnie nie wchodzą w rachubę). Pozostaje Ci śmietana zwykła lub roślinna plus dosłodzenie troszkę sosu. Choć to będzie i tak zupełnie inny smak.

      Usuń
  14. Ubolewamy nas brakiem dyni w zamrażarce :/ Jeszcze musimy gdzieś poszukać w warzywniaku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że teraz dyńki są w każdym markecie. Na pewno na stałe w Lidlu, Tesco i w Auchan.

      Usuń
  15. Takie curry chodzi mi już po głowie od tygodni. Chyba czas najwyższy je zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie curry to ja rozumiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Swietne curry! U mnie dynia pizmowa dostepna jest praktycznie przez caly czas i bardzo lubie przygotowywac z niej rozne dania, ale to curry wyglada rewelacyjnie! Nigdy jescze nie kozystalam z zoltej pasty curry, uzywasz gotowej, czy przygotowujesz sama?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam gotowej, choć może pokuszę się o zrobienia własnej, tym bardziej że ostatnio bez trudu można kupić w moim mieście świeżą trawę cytrynową.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->