Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 18 stycznia 2018

Szpinak z mlekiem kokosowym

Szpinak z mlekiem kokosowym
Szpinak w mleku kokosowym

Dzień dobry, 

Lubicie szpinak? Ja wręcz go uwielbiam i w sezonie jadam dość często. Zimą ratuję się szpinakiem mrożonym. Przez wiele lat szerokim łukiem omijałam szpinak rozdrobiony, dopiero w roku ubiegłym polubiłam się z nim i znalazłam pyszny sposób na ten produkt. Mowa o szpinaku zasmażanym z mlekiem kokosowym. To jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. 


Aby szpinak był smaczny, trzeba go odpowiednio dosmaczyć. Ja dodaję do niego przesmażoną cebulkę i sporo czosnku. Do tego sok z cytryny, odrobina erytrolu i oczywiście mleko kokosowe. Taką zieloną papką zajadam się przez całą jesień i zimę. Polecam wypróbować. 

Szpinak z mlekiem kokosowym

Szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym


Składniki:
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 225 g mrożonego rozdrobionego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)- pół opakowania
  • kilka łyżek mleka kokosowego (gęstego i dobrej jakości)
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • sól i opcjonalnie pieprz do smaku

Jak zrobić szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym?


Szpinak rozmrażamy. Można go po prostu wyciągnąć z zamrażarki kilka godzin wcześniej lub rozmrozić w rondelku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5-6 minut, aż ładnie się zrumieni i zmięknie. Dodajemy czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Dokładamy rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy. Jeśli szpinak ma sporo wody, należy ją odparować na patelni. Doprawiamy szpinak solą i opcjonalnie świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe (ja dodaję około 4-6 łyżek mleka kokosowego), mieszamy. Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną cukru (lub erytrolu). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Szpinak z mlekiem kokosowym podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu




Szpinak z mlekiem kokosowym

Szpinak z mlekiem kokosowym

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.


Lubicie szpinak? Co najczęściej z niego przygotowujecie?

17 komentarzy:

  1. szpinak uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni :) z mlekiem kokosowym jeszcze go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam swoją ulubioną wersję szpinakowej potrawy, ale Twój przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię szpinak, ale rzadko kiedy jem, w sumie to nie wiem dlaczego. I ten rozdrobniony ciągle omijam szerokim łukiem, ale może dzisiaj kupię w liściach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis mnie zachwycił!

    OdpowiedzUsuń
  5. co jak co, ale szpinak uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szpinak pod każdą postacią :) czy w sałatce, w jajecznicy, w koktajlu owocowym, w farszu do naleśników czy w pierogach. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubimy, wczoraj u mnie tez było szpinakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Również jestem wielką fanką szpinaku, choć preferuję świeży ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szpinak a tu w nieco innym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak :) Przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szpinak :) Dzisiaj nawet będzie u mnie na obiad w wersji z makaronem :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Na szpinak mamy fazę co jakiś czas a potem spokój tak samo z rukolą :P
    Bardzo ciekawa miseczka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Z mleczkiem kokosowym robię jarmuż, ale pewnie szpinak jest też przepyszny! Dawno już nie jadłam szpinaku!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis, jeszcze czegoś takiego nie jadłam i z wielka chęcią wypróbuje bo uwielbiam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką postać szpinaku znam tylko ze słyszenia ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->