Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Pieczony omlet z owocami

Omlet z piekarnika
Omlet owsiany z bananem
Dzień dobry, 

Tym razem śniadanie, które robi się praktycznie samo. Mowa o pieczonym omlecie z owocami. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać do foremki, a resztę załatwi już za nas piekarnik. Taki omlet świetnie smakuje także na zimno, dlatego super sprawdza się jako posiłek do lunchboxu. 

Ja do omletu dorzuciłam mrożone borówki, ale równie dobrze sprawdzą się inne (w miarę lekkie) owoce, np. maliny, porzeczki, pokrojone w kawałki truskawki. Kombinujcie z dodatkami do woli 😊 No i oczywiście dajcie znać, jak Wam smakowało. A jeśli omlecik wyląduje w Waszym lunchboxie na Instagramie, to pamiętajcie o hasztagu #makebentonotwar.

PS. Jutro na blogu pojawi się Bento Prep, z kolei do wpisów w cyklu Make bento, not war! wracamy już od przyszłego poniedziałku. 

Omlet z piekarnika

Pieczony omlet z owocami

Śniadanie Mistrzów #329

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20-22 cm):
  • 2 dojrzałe banany (łącznie 200 g)
  • 3 jajka
  • 60 g mąki owsianej
  • 1-2 łyżki cukru lub erytrolu (lub więcej do smaku)- ja używam mocno dojrzałych bananów i pomijam słodzidło. Wolę do omletu podać słodkie dodatki. 

Jak zrobić pieczony omlet z owocami?


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Foremkę lekko natłuszczamy (używam niewielkiej ilości oleju kokosowego). Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy owoce. Wybieramy lekkie owoce, np. borówki, maliny. Większe kroimy w mniejsze kawałki. Ja użyłam mrożonych borówek. Omlet pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie zwarte. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. 

Omlet z piekarnika

Omlet z piekarnika

Omlet z piekarnika
Pieczony omlet bananowy

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

31 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z takim pieczonym omletem. Przyznam szczerze, że takiego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone omlety, Twój wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wyjątkowo zdrowy...deser:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy omlet może stać w lodówce później np. 2 dni? Wydaje się to spora porcja. Oraz czy można mąkę zamienić na inną albo na zmielone płatki owsiane? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może leżeć w lodówce nawet 3 dni (w pojemniku z uszczelką). Oczywiście można zmielić płatki owsiane.

      Usuń
  5. śniadanie, które robi się samo - brzmi ekstra

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam pieczonego omleta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś takiego zrobić :) Robię placki owsiane z takich składników, ale z innych proporcji i zawsze super wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę sobie kupić takie naczynia do zapiekania :) Lubię omlety a zwłaszcza z owocami

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy po zmniejszeniu ilości jajek także wyjdzie? Ewentualnie można je czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może po prostu zrób z połowy porcji w mniejszym naczyniu?

      Usuń
  10. świetny pomysł :) bardzo lubię takie opcje śniadaniowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały! :) Banan to idealny składnik do pieczonego omleta :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda ten omlecik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne i apetyczne zdjęcia! Zjadłabym takiego omleta z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zmodyfikowałam przepis (ze wzglądu na białka w lodówce po pieczeniu) i ubiłam białka na sztywno a do płatków dodałam odrobinę proszku do pieczenia. Wyszło jeszcze pyszniejsze i bardzo puszyste <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój starszy syna na pewno by polubił, może sam zacznie sobie przygotowywać takie omlety....

    OdpowiedzUsuń
  16. Postanowiłam napisać, jak już wypróbuję i muszę stwierdzić, ze super jest ten przepis. Moja młodsza córka, która słabo reaguje na nowości zanim zaczęła jeść była w bardzo złym humorze, a z każdym kęsem buzia jej się rozjaśniała :) Starsza skapitulowała w połowie, ale dlatego, ze jest bardzo sycący. Do wprowadzenia do menu na stałe :D


    Ange76

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarza :) Cieszę się, że omlet przypadł Wam do gustu.

      Usuń
  17. Chyba jutro z rana wypróbuję :D Ale muszę zmielić płatki, bo nie mam takiej mąki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często mielę płatki na mąkę :)

      Usuń
  18. Świetny te omlet :D Bardzo ciekawe naczynie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Najsmaczniejszy omlet biszkoptowy ever <3!

    OdpowiedzUsuń
  20. i nie trzeba tutaj stosować żadnego proszku do pieczenia?:)
    czy białka miksujemy osobno i potem dodajemy żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest opisane w przepisie. Nie jest to omlet biszkoptowy.

      Usuń
  21. Sprawdzi się jakaś inna mąka niż owsiana?

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->