Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 20 stycznia 2018

Jak upiec buraki?

Jak upiec buraki?
Jak upiec buraki?
Dzień dobry,

Wiecie co jest podstawą taniego gotowania? Przede wszystkim dieta oparta na sezonowych produktach. Zamiast zimą sięgać po pomidory i ogórki, warto postawić na produkty, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Takim warzywem są m.in. buraki. Za kilogram zapłacimy 1-1,5 zł. To naprawdę niewiele. To nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo, z którego można przygotować mnóstwo pysznych potraw. Ja szczególnie lubię barszczyk czerwony. Obowiązkowo ugotowany na domowym zakwasie

Najsmaczniejsze buraki to oczywiście te upieczone w piekarniku. Polecam od razu upiec większą ilość i część zamrozić. To duża oszczędność czasu oraz energii.

Jak upiec buraki?

Jak upiec buraki?


Co będzie nam potrzebne:
  • buraki
  • folia aluminiowa

Buraki- jak upiec:


Buraków nie obieramy. Myjemy je, następnie osuszamy. Zawijamy je szczelnie w kawałki folii aluminiowej. Najlepiej wybrać mniejsze buraki o podobnej wielkości. Im mniejsze buraki, tym szybciej się upieką. Szczególnie polecam podłużną odmianę buraków. Pamiętajcie, aby nie przekrawać buraków, muszą być w całości. 

Buraki zawinięte w folię układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. Buraki pieczemy do miękkości. Przy mniejszych okazach zajmie to około 45 minut, przy większych należy piec buraki dłużej, nawet do 1,5 godziny. To, czy buraki są już miękkie, sprawdzamy nożem. Wbijamy go w środek największego buraka, jeśli wchodzi bez większych przeszkód, wówczas nasze buraki są już gotowe. 

Pieczone buraki wyjmujemy z folii, studzimy, a następnie obieramy ze skórki. Polecam od razu upiec większą porcję buraków. Można je przechowywać zamknięte w pojemniku spożywczym przez 3-4 dni. 


Jak mrozić buraki?


Buraki można z powodzeniem mrozić. Można mrozić je pokrojone na kawałki lub w całości. Buraki mrozimy już po obraniu ich ze skórki. Ja często połowę porcji upieczonych buraków ścieram na tartce, porcjuję i mrożę. Mam wówczas gotową bazę go zasmażanych buraczków. Takie starte buraki wykorzystuję także do robienia hummusu z burakami lub zupy.


Całkowity czas przygotowania: 50 minut.


Lubicie buraki? Co najczęściej z nich przygotowujecie?

22 komentarze:

  1. Nigdy jeszcze nie mroziłam buraczków! A to dobra myśl, bo czasem przydałby się 1 lub 2 buraczki chociażby na hummus! Skorzystam z pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mrożę od dłuższego czasu. Pieką się długo, więc to spora oszczędność. Wrzucam całą blachę do piekarnika, część zjadam na bieżąco, a część pakuję do zamrażarki :) Z myślą o hummusie mam także zamrożony poporcjowany przecier z pieczonej papryki.

      Usuń
  2. Super tip! Dziękuję za niego, bo właśnie czekają na mnie dwa buraki, które chciałam upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię buraki. Ugotowane ucieram na tarce o grubych oczkach i z dodatkiem soli lub chrzanu pakuję do słoików. W zimie jak znalazł. Bardzo często przygotowuję zupę zwaną w moim domu "buraczkową". Gdy dziewczyny były małe i miały problemy z gardłem,piekłam buraki i aplikowałam im powstały sok (ściąga ropę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W słoiczkach też mam spore zapasy- zarówno te klasyczne, jak i z dodatkiem papryki. Nie wiedziałam, że buraki mają takie właściwości. Chyba powinnam je jeść zdecydowanie częściej :)

      Usuń
  4. również piekę, takie są chyba najsmaczniejsze! :) ostatnio oprócz buraków króluje u mnie marchewka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczenie mocno podbija smak warzyw :)

      Usuń
  5. Nigdy nie piekłam jeszcze buraków :) Jak dotychczas zawsze je gotowałam. Spróbuję upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam, jak piec buraki, oraz że można je potem zamrozić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam buraki pod każdą postacią w zupie, w sałatce i te pieczone również :) najbardziej w garpaccio, uwielbiam ta przystawkę i bardzo często ja robię, dodam jeszcze że często pije sok z buraków z różnymi warzywami lub owocami :) samo zdrowie :) pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z buraków to samo zdrowie :)

      Usuń
  8. Lubię pieczone buraki, kiedyś częściej je gotowałam, ale pieczone mają fajniejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam buraczki, jak piekę, to tak ja Ty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nic mi nie mow o pieczeniu burakow! Probowalam je upiec w sobote, wsadzilam do piekarnika przy okazji pieczenia schabu, siedzialy w piekarniku prawie 3 godziny, potem juz same, a i tak sa twarde!!! Wylaczylam, bo doszlam do wniosku ze szkoda mi pradu na te 6 buraczkow;/
    PS. Pieklam niewielkie sztuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpewniej były zmarznięte. Miałam tak kilka razy z ziemniakami, które Połówek zapomniał zabrać z auta.

      Usuń
  11. Bardzo przydatny wpis. Buraki są zdrowe, warto je często jeść

    OdpowiedzUsuń
  12. Buraczek to tylko ugotowany ale dobrze, że publikujesz takie rady :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja piekłam przy okazji pieczonego boczku. A najbardziej to lubię pieczony czosnek. Do zupy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Często piszą ostatnio o szkodliwości folii aluminiowej. Czy bez owijania również upiecze się burak, a może wyschnie? Jakie warzywa można jeszcze piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można buraki wrzucić do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piec w skórkach.

      A piec możesz, co tylko chcesz. Wszelkie korzeniowe warzywa, paprykę, cukinię, pomidory, kalarepę i nawet rzodkiewkę.

      Usuń
  15. Ja przekonałam się do kanapek z kurczakiem / wędliną i plasterkami pieczonego buraka, pychota :) sama nie wierzyłam, że to jest zjadliwe a spróbowałam raz i zakochałam się :D

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->