Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zupa grzybowa na Wigilię


Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa na Wigilię

Dzień dobry, 

Zapewne część z Was czeka dziś na nowy wpis Make bento, not war!, musicie mi jednak wybaczyć, bo pojawi się on dopiero w środę. Niestety nie mam dostępu do karty pamięci, a bez zdjęć nie ma szans na post. Na pocieszenie odsyłam Was do nowego wpisu Bento Prep. Jeśli jeszcze nie widzieliście, to koniecznie zajrzyjcie i podzielcie się swoją opinią.

Mam dla Was za to kolejny świąteczny przepis. Tym razem w roli głównej zupa grzybowa wigilijna. Zapewne wielu z Was nie wyobraża sobie bez niej świąt. Jest lekka, aromatyczna i niezwykle smaczna. Możecie przygotować ją wcześniej i zamrozić. Po instrukcje odsyłam do przepisu.

Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Martynosią. Zajrzyjcie do niej i poznajcie jej przepis na zupę grzybową. 

Zupa z suszonych grzybów przepis


WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
  • 1 duża pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 większe marchewki
  • zielona część pora
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula wraz z żółtą łupiną
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietany (ja używam kwaśnej śmietany 18 %, może to być także śmietana roślinna, np. ryżowa, orkiszowa); opcjonalnie 
  • do podania: makaron, np. łazanki lub nitki

Jak ugotować zupę grzybową na Wigilię?

Grzyby płuczemy na sicie, zalewamy je 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na na całą noc. 

Przygotowujemy postny wywar warzywny na zupę grzybową. W dużym garnku umieszczamy pietruszkę, selera, marchewki, pora, lubczyk, selera naciowego, opaloną nad palnikiem cebulę w łupinie, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2,5 litry zimnej wody. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 1-1,5 godziny. Pod koniec wywar doprawiamy do smaku solą. Wywar odcedzamy i umieszczamy w dużym garnku. Warzywa z wywaru można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej. Powinno nam zostać około 1,5 litra wywaru warzywnego i tyle będzie nam potrzebne do zupy. 

Grzyby wyławiamy z wody łyżką cedzakową, a sam wywar przecedzamy przez gęste sito wyłożone ręcznikiem papierowym lub przez filtr do kawy. Grzybki siekamy w mniejsze kawałki. Do wywaru warzywnego dodajemy posiekane grzybki oraz wodę z moczenia grzybów. Zagotowujemy, a następnie gotujemy zupę grzybową na małym ogniu przez około 25-30 minut. Pod koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Zupę grzybową można wzbogacić o dodatek śmietany. Na tę ilość dodajemy około 100 g śmietany. Należy pamiętać, by zahartować śmietanę gorącym wywarem przed wlaniem jej do zupy. Zupę grzybową podajemy z dodatkiem makaronu. Najlepiej wybrać makaron typu łazanki lub nitki. Ja grzybową podaję z łazankami.

Uwagi:

- Zupę grzybową wigilijną można przygotować wcześniej i zamrozić. Pamiętajcie o tym, że mrozimy zupę bez dodatku śmietany i makaronu.

Zupa grzybowa na swieta przepis

Zupa grzybowa przepisy
Zupa grzybowa wigilijna 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 45 minut.

21 komentarzy:

  1. Taka zupe grzybowa uwielbiam :) Choc tym razem przygotowalam nieco zmodyfikowana, kremowa wersje z dodatkiem kasztanow i musze przyznac, ze bardzo nam smakowala, nie wiem czy nie bede wprowadzac takich nieco innych potraw do tradycyjnych swiat ;) Tak dla odmiany i urozmaicenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podoba mi się Twoja wersja. Kiedyś też pokuszę się o taką.

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie i sama może taką zrobię. Podoba mi się to że ładnie prezentujesz podawane potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała smakować genialnie :)
    Ja ogólnie grzybów unikam i sama dań z ich udziałem nie robię, ale w Wigilię jem często zupę autorstwa mojej cioci - nie wiem z jakich ona powstaje grzybów, ale smakuje świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat grzyby bardzo lubię, ale wiem, że wiele osób unika ich właśnie ze względów zdrowotnych. Są dość ciężkostrawne.

      Usuń
  4. U mnie nie ma tradycji zupy grzybowej na Boże Narodzenie - jest barszcz czerwony :) Ale u mojego taty na Podlasiu była z kolei tylko grzybowa. I nie wyobrażam jej sobie bez lubczyku - tak jak u Ciebie w przepisie. Świetnie komponuje się z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie lubczyk to podstawa większości zup :)

      Usuń
  5. Taką zupę robi moja teściowa. Bez zabielania. Uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko z grzybami, w Wigilię jednak obowiązkowo barszcz czerwony, oczywiście z grzybami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszcz czerwony z grzybkami też uwielbiam. W ogóle wszystkie zupy wigilijne są przepyszne :)

      Usuń
  7. Bardzo lubię zupę grzybową, a taka jak Twoja jest na pewno mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie akurat jest barszczyk ale przyznam że na taką zupkę też mam ogromną ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne sa Twoje zdjęcia ;) moge patrzeć na nie godzinami ;) i zupka apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wigilijną zupę grzybową. Gotuję ją trochę inaczej niż Ty, ale też jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak fajnie wygląda ta zupka. Bardzo mi się podoba.
    Zawsze masz świetne pomysły.
    U mnie grzybowa jest obowiązkowa.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa grzybowa jest moją ulubioną :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jem zupę grzybową ... bez grzybów ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda jak najlepsza na świecie zupa grzybowa mojej babci! Może to ten sam przepis:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->