Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 8 grudnia 2017

Kutia z pęczakiem

Kutia sprawdzony przepis
Kutia na Święta

Dzień dobry,

Ciąg dalszy świątecznych przepisów. Tym razem coś na słodko, czyli kutia. W moim rodzinnym domu nie było tradycji podawania kutii. Zamiast tego Babcia piekła zawsze makowca, czyli roladę drożdżową nadzianą makiem i bakaliami. Osobiście za nią przepadałam. 

W ubiegłym roku z racji małej ilości czasu, zrezygnowałam z pieczenia makowca. Szkoda było mi marnować zakupiony już mak (ten zapewne leżałby w szafce przez kolejny rok), dlatego zdecydowałam się na zrobić kutię. 

Nie jest to tradycyjna kutia z pszenicą, ponieważ najzwyczajniej za pszenicą nie przepadamy i staramy się ograniczyć jej ilość w diecie. Zamiast niej użyłam pęczaku. 

PS. Wybaczcie mi proszę jakość fotografii we wpisie. Są to zdjęcia robione na szybko w ubiegłym roku. 

Kutia sprawdzony przepis

Kutia na Wigilię


Składniki:

  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • mleko lub woda do gotowania maku (na wodzie mak dłużej wytrzyma w lodówce)
  • 1 szklanka pęczaku
  • 100-150 g płynnego miodu
  • 2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, migdały; fajnie komponuje się także kandyzowana skórka pomarańczy)
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 czubata łyżka roztopionego masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 % (opcjonalnie)

Jak zrobić kutię?


Mak umieszczamy w garnku, wlewamy gorącym mlekiem lub wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku). Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 15-20 minut. Sito wykładamy czystą ściereczką i odcedzamy na nią mak, a następnie studzimy. Przy przekładaniu maku na sito uważamy, aby się nie poparzyć. Gdy mak przestygnie odciskamy go z nadmiaru wody. Należy to zrobić bardzo dokładnie. 

Mak mielimy 2-3 razy w maszynce z drobnym sitem. Pęczak przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (gotujemy go bez soli) i studzimy. Jeśli bakalie typu morele, rodzynki są obeschnięte, wówczas zalewamy je ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut. Ja często moczę bakalie w alkoholu, np. w rumie lub amaretto (o ile oczywiście kutii nie będą jeść dzieci). 

Na koniec pozostaje połączenie wszystkich składników. Do maku dodajemy posiekane bakalie, miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy pęczak i masło, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. 

Kutię możecie wzbogacić także o dodatek kilku łyżek słodkiej śmietanki. Najlepiej dodać ją w dzień podania kutii, czyli w Wigilię. Dodatek surowej śmietanki sprawi, że kutia będzie się o wiele szybciej psuła. Wierzch kutii można udekorować bakaliami i mandarynkami. 

Kutię (bez dodatku śmietanki) możecie przygotować wcześniej i zamrozić. 

Kutia sprawdzony przepis
Kutia przepis


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

16 komentarzy:

  1. To może w tym roku zrobię z pęczakiem?
    Ale mi narobiłaś smaka na kutię.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, bardzo lubię pęczak :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam kutii! U mnie się jej nigdy nie robiło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kutii mimo że u nas w regionie też się robi. Jakoś nie lubię za bardzo maku

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nie znam tradycji robienia kutii:) I również odstarszał mnie dodatek pszenicy. Z kaszą przedni pomysł! A może ziarno zielonego orkiszu? Natchnęłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zielonym nie pomyślałam, a mam dwa opakowania w szafce. Dobry pomysł :)

      Usuń
  6. W moim rodzinnym domu również nie przygotowywało się kutii. Jej smak poznałam dopiero u Teściów. Niestety, nie moje klimaty. Myślę, że za sprawą gotowanej pszenicy. Może zamiana jej na pęczak sprawiłaby, że polubiłabym kutię?

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pęczakiem jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie zjem :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wolę z makaronem :) pęczak lubię na słono :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłem a już wiele osób mi poleca :) wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie w domu nigdy nie przygotowuje się kutii na Wigilię, więc w sumie nigdy nie miałam okazji jej spróbować :) Patrząc na te zdjęcia stwierdzam, że bardzo chętnie bym ją zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu nie ma tradycji przygotowywania kutii - kiedyś jedynie spróbowałam, jak dostałam trochę od koleżanki mamy :) Zdecydowanie wolę wersje z pęczakiem, którą czasem jadam na śniadanie - jedynie maku używam mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, u nas babcia robiła kutię w formie "rzadkiej" - też była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas zawsze były to kluski z makiem więc takiej kutii jeszcze nigdy nie jadłyśmy. Aczkolwiek uwielbiamy mak i kaszę więc na pewno by nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kutja to przepis i danie mojej babci :) ja tego nke robie, nie mam odpowiednkch składników ru w Norwegii na to danie ;) u Ciebie pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A to w Norwegii nie mają w ogóle maku? Nie znam zbyt dobrze norweskiej kuchni.

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->