Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 12 grudnia 2017

Kapusta z brązowymi pieczarkami

Kapusta z pieczarkami przepis
Kapusta z brązowymi pieczarkami
Dzień dobry,

Kapusta z grzybami to klasyk, który ląduje prawie na każdym świątecznym stole. A co zrobić, gdy w sezonie nie udało nam się uzbierać leśnych grzybów? Możemy przygotować kapustę z dodatkiem brązowych pieczarek.

Brązowa pieczarka ma delikatny grzybowy posmak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do kapusty. Obecnie brązowe pieczarki można zakupić bez problemu w Tesco, Aldi, Intermarche i zapewne w wielu innych sklepach. Polecam wypróbować kapustę z ich dodatkiem, bo jest naprawdę przepyszna.

Kapustę z brązowymi pieczarkami można podać z łazankami lub wykorzystać jako farsz do pierogów, kulebiaka, krokietów

Kapusta z pieczarkami przepis


Kapusta z brązowymi pieczarkami


Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 duże cebule
  • 750 g brązowych pieczarek
  • klarowane masło do smażenia (w wersji wegańskiej olej, np. ryżowy)
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kapustę z brązowymi pieczarkami?


Kapustę kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Ja lubię dość kwaśną kapustę, dlatego nie odciskam z niej soku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy 1-2 szklanki wody. Powinno być jej tyle, aby zakryła dno garnka na kilka centymetrów. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 30-45 minut. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać zawartość garnka i dolać w razie potrzeby wodę. 

Kiedy kapusta się gotuje, przygotowujemy cebulę i pieczarki. Pieczarki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło/olej, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia. Pod koniec pieczarki doprawiamy solą i przekładamy do miseczki. 

Obrane cebule siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej/masło klarowane, wrzucimy cebulę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Do garnka z kapustą dodajemy cebulę, pieczarki, roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 

Kapusta z pieczarkami jest smaczniejsza kiedy troszkę odstoi, dlatego najlepiej przygotować ją na około 1-2 dni przed podaniem. Można ją także mrozić.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

16 komentarzy:

  1. Akurat w tym tygodniu pierwszy raz widziałam brązowe pieczarki - nie wiedziałam wcześniej, że takie istnieją ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kup kiedyś koniecznie i spróbuj, są przepyszne.

      Usuń
  2. Na wigilijną wieczerzę przygotowuję kapustę z grzybami, ale jako farsz do pierogów. Natomiast moja Mama gotuje kapustę z grochem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tak prosto przygotowaną kapustę. Często gości na moim stole, taka bezmięsna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, ciemne pieczarki mają zdecydowanie więcej smaku i aromatu, uwielbiam! U mnie identyczna kombinacja wylądowała w kulebiaku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kapustę z grzybami lub pieczarkami, ale nie jadłam jej z brązowymi pieczarkami :) Musi być zawsze na Wigilię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - bez kapusty nie ma świąt :)

      Usuń
  6. Nie wiedziałam, że są też brązowe pieczarki. Nie widziałam takich w sklepach :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne danie :) Lubię brązowe pieczarki, ale nie są zbyt popularne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja lubię kapustę z grzybami, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mie nie było nigdy zwyczaju podawania postnej kapusty z grzybami tak solo...traktujemy ją jako farsz...ale czemu nie jak nie ma się dostępu do suszonych własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych to jest to bardzo dobra alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja ulubiona wigilijna potrawa, oczywiście zaraz obok pierogów :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś robiłam ale jako farsz do pierogów - wszystkim bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z takim farszem muszą być przepyszne :)

      Usuń
  12. W takiej wersji musi smakować wyjątkowo!!!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->