Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 20 grudnia 2017

Fasola w sosie pieczarkowym

Fasola z pieczarkami
Fasola w sosie pieczarkowym
Dzień dobry,

W moim rodzinnym domu (pochodzę z woj. łódzkiego) na wigilijnym stole zawsze pojawiała się biała fasola. Mama najczęściej przygotowywała słodką kapustę z jej dodatkiem, a także fasolę w sosie pieczarkowym. Nie poznałam osoby, u której podawałoby się podobną potrawę. 

Jeśli widzieliście moje tegoroczne menu na Wigilię, to zauważyliście, że wśród świątecznych potraw na liście wylądowała wspomniana fasola. Mam zamiar przygotować ją w troszkę innej, bardziej nowoczesnej wersji. Bazą dla sosu jest dobrej jakości mleko kokosowe. Skąd taki pomysł? Po pierwsze taki sos jest po prostu przepyszny, po drugie - danie będą mogły zjeść także osoby, którym nie po drodze z laktozą (czyt. ja). Myślę, że taka fasola z pieczarkami na pewno przypadnie do gustu moim gościom. Wypróbujcie i Wy, bo na prawdę warto. 

Fasola z pieczarkami

Fasola w sosie pieczarkowym


Składniki (na 2 porcje lub 4 małe na świąteczny stół):

  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe
  • 300 g białych pieczarek
  • 400 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sok z cytryny do smaku
  • 240 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki (waga ugotowanego produktu po odcedzeniu od zalewy)
  • sól i pieprz

Jak zrobić fasolę w sosie pieczarkowym?


Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy pieczarki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy zawartość patelni. 

Kiedy pieczarki będą już miękkie, wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Sos gotujemy przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i zredukuje się. Doprawiamy go do smaku sokiem z cytryny (ja daję go dość sporo), dokładamy opłukaną ugotowaną fasolę. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty. 

Pamiętajcie, że sos po odstaniu dodatkowo zgęstnieje. Do tego przepisu polecam użyć dobrej jakości mleka kokosowego (czyli takiego, które ma w składzie jedynie ekstrakt z kokosowa minimum 60-70% i wodę. Ja kupuję mleko z zawartością 85% ekstraktu).

Uwagi:

- fasolę warto ugotować wcześniej w większej ilości, poporcjować i zamrozić. To spora oszczędność czasu i pieniędzy

Fasola z pieczarkami
Fasola w sosie pieczarkowym 
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

A czy w Waszych domach także jest tradycja podawania dań z dodatkiem fasoli?

26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na wigilijną potrawę. Nie słyszałam wcześniej o takim daniu, choć z przyjemnością spróbowałabym. Nie przypominam sobie żadnej wigilijnej potrawy z dodatkiem fasoli w moim rodzinnym domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, ale to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, ja również nigdy nie spotkałam osoby, u której na wigilię przyrządza się fasolę w pieczarkowym sosie!
    Na zdjęciach wygląda obłędnie, a mam nadzieje, że unowocześniony przepis przypadnie do gustu wszystkim łasuchom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno im posmakować :)

      Usuń
  4. Słyszałam o fasoli na wigilijnym stole, ale sobiście nie znam tego zwyczaju. Z pieczarkami to świetne danie nie tylko dla wegetarian:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też z łódzkiego! :) Ale u mnie takiej smakowitej fasolki nie serwuje się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe danie, nie znałam takiego sposobu na fasolę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne danie :) Sos pieczarkowy i fasola to dla mnie nowe połączenie, więc chętnie bym je spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak przygotowanej fasoli jeszcze nie jadłam, ale pomysł bardzo mi się podoba, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takiego dania, ale jak dla mnie rewelacja! Na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! U mnie fasolę dodaje się do barszczu czerwonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze wygrywają uszka :)

      Usuń
  11. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie wpadłam na połączenie fasoli z pieczarkami. Muszę koniecznie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym taką, choć niekoniecznie na Wigilię - u mnie takich rzeczy się nie jada, ale wiadomo, że co region, to tradycja :) Ale wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos kokosowy jest przepyszny, polecam :)

      Usuń
  13. Aż ślinka cieknie. Bardzo ciekawy pomysł. Dla mnie nowość. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie spodziewałabym się takiego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie na Wigilii jest fasola polana kwaśna śmietaną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, czegoś takiego nie znam, a brzmi ciekawie.

      Usuń
    2. Aniu, a skąd pochodzisz?

      Usuń
  16. Takie proste, a takie fantastyczne!! W życiu bym na to nie wpadła. Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  17. W ramach gotowania 3 po 3 miałam zrobić smalec z fasoli z pieczarkami, ale brakło czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie jemy fasolę z kapustą kiszoną oczwiscie duszone z cebulą . Pycha smaki wigilijne Ale i tak góruje barszcz z uszkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiszonej z fasolą w tym roku nie robiłam, a bardzo lubię. W ubiegłym roku robiłam kiszoną z fasolą i grzybami, takie dwa w jednym. Polecam, bo smakuje świetnie. Przepis jest na blogu. A barszczyk to już poezja. Zamroziłam sobie małą porcję na Sylwestra :)

      Usuń

TOP !-- Galeria 9 -->