Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 22 listopada 2017

Wegańskie placki gryczane


Placki z mąki gryczanej bez jajka
Placki gryczane wegańskie
Dzień dobry,

Pozostajemy w temacie słodkich śniadań dla alergików i osób na diecie wegańskiej. Przed Wami absolutnie przepyszne placuszki gryczane z jabłkiem i bananem. Nieskromnie powiem, że to najlepsze placki gryczane, jakie do tej poru zrobiłam. Placuszki są bardzo wilgotne. W smaku wyczuwalna jest nuta cynamonu i gryki, ta ostatnia nie dominuje jednak zbyt mocno. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak Wam smakowały.

Placki z mąki gryczanej bez mleka

Placki gryczane bez jajek i mleka

Śniadanie Mistrzów #328

Składniki (na około 15 średnich placków):

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 banan (około 100-120 g po obraniu)
  • 100 ml napoju roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 1-2 łyżki erytrolu, ewentualnie cukru 
  • 1 słodkie jabłko

Jak zrobić wegańskie placki gryczane?


W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy mąkę, banana, napój, erytrol. Miksujemy na gładką masę. Obrane jabłko ścieramy na tartce, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy z obu stron na małym ogniu do zrumienienia. Usmażone placki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Placki wegańskie z jabłkiem

Placki z mąki gryczanej bez jajka

Placki z mąki gryczanej bez jajka
Wegańskie placki z mąki gryczanej
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Lubicie słodkie desery z dodatkiem mąki gryczanej?


19 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe te placuszki... Właściwie... czemu by nie spróbować?
    Ostatnio odkryłam gryczane pyszności i jestem jak najbardziej za.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może czas wykorzystać mąkę gryczaną? Poszła w odstawkę po nieudanych eksperymentach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie i daj znać, czy placuszki smakowały :)

      Usuń
  3. Przy podwyższonym poziomie cukru wskazane jest stosowanie zamiast mąki pszennej czy ryżowej -gryczanej. To idealny dla mnie przepis. Może nawet jutro przygotuję sobie taki pyszny posiłek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć. Ostatnio gościłam cukrzyka i właśnie serwowałam te placuszki :)

      Usuń
  4. Nigdy takich nie jadłam, ale uwielbiam wegańskie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robię takich placuszków, ale muszę zacząć, bo wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam mąkę gryczaną i coś trzeba z nią zrobić, a zatem niebawem będą placuszki, bo zachęciłaś mnie do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam...z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wege placków nigdy nie robiłam - ale uwielbiam mąkę gryczaną, więc chętnie wypróbuję przepis :) Troszkę jak takie racuszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzą dość grube przez obecność jabłek w środku. Na jesienne śniadania są w sam raz :)

      Usuń
  9. Zdjęcia z tego wpisu są niesamowicie klimatyczne, najlepsze jakie widziałam :) Zwłaszcza te pierwsze ze światełkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny świetny przepis na placuszki!(przetestowałam już większość, więc z czystym sumieniem:)) Idealne dla osób niewprawionych w smażeniu - są naprawdę bezproblemowe. Bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu :)

      Usuń
  11. Z samej mąki gryczanej placków nigdy nie robiłam, ale jestem pewna, że wyszły bardzo smaczne - wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszki wyglądają na pyszne :) Nigdy nie robiłam żadnych z mąki gryczanej, więc będę musiała ją w końcu przetestować :)
    Na Instagramie już o tym wspominałam, ale muszę napisać jeszcze raz - przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne placuszki :) lubię połączenie jabłka i gryki :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->