Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 21 listopada 2017

Placuszki bananowe (bez jajek i mleka)

Placki bananowe dla alergika
Placki bananowe bez jajek i mleka
Dzień dobry, 

Tym razem mam dla Was prosty przepis na placki dla małych i dużych alergików. Placki te nie mają w składzie jajek ani mleka. Jeśli do ich przygotowania użyjcie oczyszczonej mąki owsianej, wówczas nie będą zawierały także glutenu. Przygotowanie placków zajmuje niewiele czasu, dlatego dobrze sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. 

Placki bananowe są wilgotne i delikatne. Ja zazwyczaj nie dodaję już do nich słodzidła. Po prostu używam bardzo dojrzałych i słodkich bananów a same placki serwuję ze sporą ilością owoców. Polecam wypróbować 😊

Placki z dojrzałych bananów

Placuszki bananowe bez jajek i mleka

Śniadanie Mistrzów #327

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 dojrzały banan (około 100 g po obraniu)
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 ml napoju roślinnego (użyłam orkiszowego) 
  • 1-2 łyżki cukru lub erytrolu (przy bardzo dojrzałych bananach można pominać)

Jak zrobić placki z bananów bez jajka?


Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Placuszki podajemy z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Ja wylewałam ciasto łyżeczką, dzięki czemu otrzymałam 15 malutkich placuszków. 

Placki bananowe dla alergika

Placki bananowe bez jajka
Wegańskie placki bananowe

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy:

  1. Z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się rozpływam nad zdjęciami, chodź nie wątpię że placki smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi czytać, że się podobają :)

      Usuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie :) Na pewno spróbuje :D A przepis podeśle siostrze, bo coś czuję że i jej się spodoba :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie placuszki nie trzeba mnie długo namawiać :) Biorę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Robiłam bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mi się podobały te malutkie placuszki w Twoich bento, bardzo praktyczne :),

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś już tak odruchowo zawsze smażę takie malutkie :)

      Usuń
  8. Fajne placki, chętnie zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś takie robiłam - smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności!
    Wyglądają wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
    Muszę kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię czasem niemal identyczne, tylko nie dodaję już cukru, a do ciasta dodaję jeszcze zazwyczaj olej kokosowy - wychodzą przepyszne :) Następnym razem spróbuję bez tłuszczu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pomijam cukier, ewentualnie sypnę troszkę erytrolu gdy banany nie są aż tak mocno dojrzałe. A z kokosowym olejem jest mi troszkę nie po drodze. Połówek lubi, ja nie koniecznie.

      Usuń
  12. Ja jak robię placuszki bananowe to nigdy nie daję jajka :) Banan świetnie je zastępuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis :) Na bananowe placuszki zawsze się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiego napoju owsianego używasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj napoje roślinne kupuję z Natumi. Są przepyszne i dobre składowo.

      Usuń
  15. Pyszne i superproste w przygotowaniu! Zrobiłam w wersji b/g z mąką jaglaną bo taką miałam i też wyszły wyśmienite. Myślałam, że będzie problem z ciastem, ale bardzo fajnie się smaży i w ogóle nie przywiera. Na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->