Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 27 listopada 2017

Pikantne bataty z piekarnika


Bataty z piekarnika
Pieczone bataty
Mam dla Was pomysł na fit obiad lub posiłek do lunchboxu. To pikantne bataty, które w ubiegłym tygodniu pakowałam do bento. Na zdjęciach widzicie zestaw, który wylądował w pojemniku Połówka. Składał się ze wspomnianych batatów, pieczonej piersi indyka w ziołach włoskich, awokado i sosu tzatziki na silken tofu. Połączenie wyjątkowo udane, zdrowe i przy okazji bardzo smaczne. 

Do przyprawienia batatów użyłam domowej mieszanki do fajity. Tak przygotowane ziemniaki są dość pikantne, więc nie zapomnijcie o podaniu do nich lekkiego sosu. Ja postawiłam na orzeźwiające tzatziki na bazie silken tofu. 

Pieczone bataty przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką, Martynosią i Pati. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co smacznego upichciły. 

Bataty z piekarnika

Pikantne pieczone bataty


Składniki (na 2 porcje):

  • 600-800 g batatów (waga po obraniu)
  • 2-3 łyżeczki mieszanki do fajity
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżeczki oleju ryżowego (lub innego neutralnego w smaku)
  • do podania: lekki dip na bazie jogurtu lub w wersji bezmlecznej na bazie silken tofu lub jogurtu roślinnego (ja serwowałam bataty z sosem tzatziki na silken tofu)


Jak zrobić pikantne bataty z piekarnika?

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Posypujemy je solą, domową przyprawą do fajity, polewamy olejem i mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Przekładamy na nią bataty w jednej warstwie. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 25-30 minut lub dłużej, aż bataty będą miękkie. Bataty podajemy z dodatkiem lekkiego dipu.  
Bataty z piekarnika
Pikantne bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

22 komentarze:

  1. Uwielbiam tak pieczone bataty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zarówno pieczone bataty w przyprawach jak i dynię w takiej samej wersji :) Lubię ich słodycz w połączeniu z odrobiną soli i pikanterią reszty przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zrobię podobne w weekend - dawno nie jadłam batatów, narobiłaś mi ochoty na takie fajnie przyprawione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz akurat są w dobrej cenie w Auchan.

      Usuń
  4. Od prawie roku, przynajmniej raz w tygodniu,przygotowuję bataty pieczone w piekarniku z różnymi przyprawami. Wcześniej jadłam ten gatunek ziemniaków tylko podczas zagranicznych wyjazdów. Bataty mają niski indeks glikemiczny, więc goszczą w ojej kuchni często. Ostatnio dodałam je do zupy ogórkowej i byłam zaskoczona jej świetnym smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Intrygujące zestawienie w zupie ogórkowej, ale z pewnością przepyszne :) Lubię takie kulinarne eksperymenty.

      Usuń
  5. Ziamniaki jak ziemniaki, bardziej interesuje mnie ten piekny kawalek miesa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1-2 razy w tygodniu piekę całą pierś indyka i doprawiam ją na różne sposoby. Mam z głowy szykowanie mięsa dla Połówka do bento.

      Usuń
  6. Nie znam takiej mieszanki przypraw. Muszę kiedyś spróbować, zwłaszcza, żelubię warzywa tak przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię bataty, a Twoje wyglądają i na pewno smakują genialnie :) Skusiłaś mnie, jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o matuchno! ale narobiłaś mi ochoty na noc :)

    www.wkrotkichzdaniach.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam je,pychotka,z przyprawami,dipem...bataty czekają dziś kupione, wkrótce się za nie zabiorę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam połączenie batatów z wędzoną papryką :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
    Nigdy o batatach w wersji pieczonej na pikantnie nie słyszałam.
    Prezentują się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają pysznie. Świetne na lunch do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia pysznego posiłku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda apetycznie a smakuje zapewne zacnie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Super tło to z rdza. Jak uzyskać taki kolor?

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pieczone bataty :) A propozycja ich podania z pieczoną piersią z indyka, awokado i sosem bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->