Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 6 listopada 2017

Make bento, not war! #189

Przepisy na lunchbox

Dzień dobry,

Na dobry początek nowego tygodnia podrzucam Wam kilka kolorowych pudełeczek. W lunchboxach zrobiło się dość jesiennie. Nic dziwnego, w końcu mamy już listopad. Do łask wracają buraki, brukselka, marchewka i wiele innych. Na parapecie mam też kilka ładnych dyń, które zapewne będę przerabiać w tym tygodniu. Mam nadzieję przygotować dla Was przy okazji kilka smacznych jesiennych przepisów. Do bento i nie tylko. 



Przy okazji pokażę Wam mój nowy-stary pojemnik. W Zanshinie są teraz dostępne kolorowe gumki, dodatkowe pięterka w różnych barwach, te małe wewnętrzne pojemniczki, uszczelki i wiele innych. Możecie sobie odświeżyć swoje bento. U mnie wystarczyła opaska w kolorze fuksji i różowy pojemnik. W efekcie mam zupełnie inne Monbento. Przy okazji przypominam kod rabatowy. Kod obejmuje cały asortyment sklepu. 

Kod rabatowy do Zanshin na -10 %
FILOZOFIASMAKU

 * kod nie obejmuje produktów znajdujących się w promocji i kosztów wysyłki. 


W pojemniczku niezawodne placuszki ryżowe plus mandarynka. Standardowo nie ubijałam białka tylko mieszałam wszystko na szybko.


Ekspresowa sałatka na bazie kuskusu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebulki, oliwek, papryki, ogórków, pieczonego indyka, bazylii i jajka. Kuskus był bezglutenowy (kukurydziany) stąd też jego kolor. Pierwszy i ostatni raz kupiłam tego typu produkt. Niestety smakował dość słabo. 


U mnie pudełko pełne warzyw. Na górnym pięterku smażona brukselka, wędzone tofu z patelni i sałatka z rzodkiewki, ogórka i silken tofu.

Na dole ciecierzyca z brązowymi pieczarkami i cukinią.


Posiłek potreningowy dla Połówka - pieczona pierś z indyka, ryż z pieczoną marchewką, cebulą i bazylią plus sos z limonką i chili.



W pudełku sałatka z kaszy gryczanej palonej, pieczonych buraków, sera koziego, czerwonej fasoli, piersi z indyka, bazylii, czerwonej cebulki. Wymieszana z dressingiem z musztardą i octem balsamicznym. 


24 komentarze:

  1. Lubię zaglądać do Twoich pojemniczków. Zawsze znajdę tam coś pysznego dla siebie. Tym razem podjadam ciecierzycę z cukinią i pieczarkami oraz pieczoną pierś z indyka. Placuszkami też nie pogardziłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa Dorotko :)

      Usuń
  2. Śliczne te Twoje stare-nowe pudełko a ciecierzyca z pieczarkami wygląda bardzo smacznie :) Chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak czekam na konkurs i albo przegapiłam albo nie było jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie przegapiłaś. Myślę, że w środę ogłoszę go na blogu. Będę też o nim pisać na moich kanałach sm.

      Usuń
  4. Cześć :) pod odnośnikiem do ciecirzycy z pieczarkami kryje się pieczona pierś z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info. Podlinkowałam nie to, co trzeba. Przepisu na tę ciecierzycę jeszcze nie ma na blogu.

      Usuń
  5. Ta sałatka z kaszą gryczaną oraz potreningowy posiłek Połówka najbardziej mi się podobają :) Szkoda, że ten bezglutenowy kuskus Cię zawiódł :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słaby w smaku, na dodatek ma dziwną strukturę. A ja kupiłam aż dwa opakowania :(

      Usuń
  6. Jak przy każdym Make Bento Not War nabrałam ochoty na słodkie placuszki :D Nie wpadłam na to, żeby wrzucić do nich mandarynkę, dodawałam ostatnio powidła śliwkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić taką smażoną brukselkę - bardzo smakowicie wygląda :) Podobnie jak ciecierzyca z pieczarkami - idealny obiad do pracy. No i placki oczywiście chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzycę z pieczarkami polecam, własnie wrzuciłam przepis na blog :)

      Usuń
  8. Cudowne są te Twoje pudełka :) Musimy kiedyś zainwestować w oryginalne bento :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko wygląda tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile pyszności w pudełkach <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Te podsmażane warzywa w bento są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie, proste w przygotowaniu i do tego zdrowe :)

      Usuń
  12. Te Twoje pojemniczki mają zawsze tak apetyczną zawartość, że ciężko nie poczuć się głodnym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mogę oglądać Twojego bloga na głodnego bo od razu mam zachcianki haha :) A do sklepu o tej porze mam daleko :) Fajne te pojemniczki, świetna sprawa na lunh do pracy :) Lubię bardzo Twoje propozycje dań i dużo rzeczy mam w planach zrobić :) P.s A może by tak seria dla Wegan ? Siostra przeszła na wege i szuka inspiracji kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, zapraszam na Instagram Make bento not war, wrzucam tam głównie wegańskie pudełka plus dodatkowo pomysły na wege obiady :)

      Usuń
  14. Widzę, że dużo tu całkiem fajnych propozycji do podpatrzenia :)
    Pomysł super z tym bento! Ja kupuję tę ideę w całości.
    Lubię takie pyszne propozycje :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle pieknie i kolorowo :) Musze wyprobowac kasze gryczana z burakami - takiego polaczenia jeszcze nie jadlam ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->