Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 23 listopada 2017

Krupnik z pulpetami z indyka i pieczarkami

Krupnik z indykiem
Krupnik z pulpetami z indyka
Dzień dobry,

Dziś na rozgrzanie mam dla Was prostą i lekką zupkę. To krupnik z pieczarkami i pulpetami z indyka. Początkowo miałam przygotować zupełnie inne danie, jednak szybko zmieniłam zamysł i tak powstał troszkę inny krupnik. Bez śmietany i niepotrzebnych zasmażek. Idealnie wpisze się w dietę osób będących aktualnie na redukcji.

Krupnik z pulpetami

Krupnik z pulpetami i pieczarkami


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,2 litra bulionu warzywnego, ewentualnie lekkiego wywaru drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • 350 g pieczarek (waga po obraniu)
  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • pulpety z indyka: 350 g mięsa z piersi indyka, 1 mała szalotka, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 żółtko, sól i pieprz 
  • sól i pieprz do smaku
  • drobno posiekana natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Jak zrobić krupnik z pulpetami?


Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki.

Przygotowujemy pulpety: do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, tymianek, natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Mokrymi dłońmi formujemy kilkanaście pulpecików. 

Zagotowujemy bulion w garnku. Wrzucamy pieczarki i marchewkę, gotujemy przez 5 minut. Dodajemy kaszę i pulpety, gotujemy dalej na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę nalewamy na talerze. Można ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. 

Krupnik z pieczarkami

Pieczarkowa z kaszą


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawie urozmaicony krupnik. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na krupnik i jego "nowa" odsłona ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno mi uwierzyć, że jeszcze do niedawna nie jadłam krupniku, a dziś to jedna z moich ulubionych zup. Z dobrodziejstwem w postaci pulpecików i pieczarek musi smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat krupnik lubiłam odkąd tylko pamiętam. To chyba jedna z moich ulubionych zup. Tyle że ja wolę ją w wersji warzywnej.

      Usuń
  4. Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dziecko nie lubiłam krupniku, na szczęście mi się odmieniło. Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do pulpetów nigdy się nie przekonałam, ale sam zdjęcia są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba ten przepis :) Uwielbiam pieczarki i indyka, więc ta zupa na pewno trafiłaby w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam zupy z dodatkiem pulpetów, ale to bardzo treściwa i sycąca opcja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. krupnik uwielbiam! Tylko w wersji bezmięsnej :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  10. Krupnik, to koszmar mojego dzieciństwa. Teraz zamiast kaszy jęczmiennej, której nie mogę jeść, używam quinoy i jest ok. :) Mimo wszystko prezentuje się apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała, delikatna zupka! Dokładnie tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super zupa, bardzo lubię jako dodatek pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moi domownicy to mięsożercy i dla nich taka zupka to świetny obiad :) bardzo treściwy :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->