Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 9 listopada 2017

Ciecierzyca z cukinią i pieczarkami

Cieciorka z cukinią
Ciecierzyca smażona z cukinią i pieczarkami
 Dzień dobry,

Ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do bento jest ciecierzyca smażona z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego przepisu używam brązowych pieczarek. Ze zwykłymi też będzie ok, jednak to te brązowe nadadzą potrawie fajnego smaku. Gdzie kupić czosnek niedźwiedzi? Ja kupuję go w sklepie z ziołami i przyprawami, ale jeśli mnie pamieć nie myli, ma go w ofercie jedna z dużych marek spożywczych, więc spore szanse, że kupicie go także w supermarketach. Częstujcie się przepisem i dajcie znać, jak Wam smakowało.

PS. Najmocniej przepraszam Was za opóźnienie, ale bento konkurs z przyczyn ode mnie niezależnych wystartuje dopiero we wtorek. 

Cieciorka z cukinią

Cieciorka z cukinią i pieczarkami


Składniki (na 1-2 porcje):

  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cukinii (150 g)
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić ciecierzycę z cukinią?




Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Cukinię kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy cukinię i brązowe pieczarki, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Mieszamy, podgrzewamy przez około 2 minuty. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Cieciorka z cukinią
Ciecierzyca z cukinią z patelni

Lubicie ciecierzycę? Co najczęściej z niej przygotowujecie? Podzielcie się w komentarzach pomysłami na smaczne i zdrowe dania. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

22 komentarze:

  1. Uwielbiam ciecierzycę... zwłaszcza jesienią zazwyczaj mam na nią ochotę.
    Z cukinią nie jadłam, ale w innej odsłonie tak.
    Ta wydaje się strzałem w 10!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Uwielbiam takie wariacje z cieciorką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki, poza pieczarkami, mam. Może uda się przygotować danie z ciecierzycy na sobotnie rodzinne spotkanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, koniecznie daj znać, jak wyszło :)

      Usuń
  4. Brązowe pieczarki nadają smaku trochę podobnego do grzybów leśnych. Bardzo je lubię w potrawach. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie za ten fajny posmak je lubię i zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania :)

      Usuń
  5. Proste danie i na pewno pełne smaku :)

    Co z ciecierzycy? Na na pewno hummus, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami, ciecierzyca w pomidorach z pieczarkami i szpinakiem, ciecierzyca ze szpinakiem, burrito z ciecierzycy (zamiast fasoli) xD Na razie nic więcej nie pamietam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hummus też uwielbiam. W ogóle ciecierzyca to jeden ze smaczniejszych strączków.

      Usuń
  6. Mam taki suszony czosnek niedźwiedzi. Kupiłam go na bazarku na stoisku z przyprawami, więc wcale nie jest taki trudny do dostania :) A z cieciorkowych dań to ja lubię penne w sosie pomidorowym z cieciorką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja podobnie robię ale linguine ;)

      Usuń
  7. Takie dania bardzo lubię :) Szybko i bardzo smacznie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciecierzycę uwielbiam i robię dość często coś z niej :) z pieczarkami, cukinią i czosnkiem niedźwiedzim robiłam w wakacje i bardzo mi smakowało, ale dawałam zwykłe pieczarki :)
    robię z niej jeszcze różne kotleciki gulasze, pasty, pieczoną cieciorkę, świetna jest do curry, a z mąki nawet pizza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ciecierzyca też na stałe w menu. Mam spory zapas ciecierzycy w słoikach i suszonej. Tę ostatnią gotuję zazwyczaj w dużych ilościach a potem porcjuję i mrożę.

      Usuń
  9. Witaj,
    pierwszy raz zamierzam zabrać się do robienia dania z ciecierzycą. Czy taka że słoika będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z puszki, ze słoika, samodzielnie ugotowana - każda się nada. Ale jak kupować, to polecam własnie w słoiku (w puszkach zazwyczaj jest warstwa zawierająca szkodliwy BPA).

      Usuń
  10. Świetne danie, proste, szybkie, apetyczne i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To też super pomysł na danie do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne danie :) Uwielbiam połączenie pieczarek i cukinii, ale nigdy nie dodawałam ciecierzycy. Na pewno więc skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieczarek nie jadam, ale uwielbiam połączenie cukinii z ciecierzycą :)
    A ciecierzycę najczęściej używam do dań warzywnych - dosypuję trochę do kasz czy warzyw. To chyba mój ulubiony strączek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne, zdrowe i bardzo pożywne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP