Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 5 października 2017

Zupa kurkowa

Zupa z kurek
Zupa kurkowa
Dzień dobry,

Tym razem na tapet wzięłam przepis na zupę kurkową. Jest sycąca i przyjemnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Na jesienny obiad sprawdzi się doskonale. Zupę tę możecie przygotować na bulionie warzywnym lub mięsnym. Ja tym razem bazowałam na wywarze z drobiu i warzyw. Mięso wykorzystałam później do przygotowania potrawki z kurczaka i marchewki, z kolei warzywa przerobiłam na "gerberka" z ziołami dla naszych ogoniastych przyjaciół. Tym sposobem, nic się nie zmarnowało. A Wy, macie swoje sprawdzone patenty na niemarnowanie żywności?

Zupa z kurek


Zupa kurkowa


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie niezbyt tłustego rosołu)
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego boczku (u mnie surowy)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 300 g kurek
  • 150 g kwaśnej śmietany (10, 12 lub 18 %) w temperaturze pokojowej
  • klarowane masło do smażenia
  • 3/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę z kurek?


Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Jak to zrobić, przeczytacie we wpisie - jak czyścić kurki? Małe kurki pozostawiamy w całości, większe kroimy w kawałki. Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Marchewki obieramy, kroimy w drobną  kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę o boku około 3 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy cebulę, smażymy dalej przez 3 minuty. Jeśli boczek jest dość chudy, dodajemy na patelnię kawałek klarowanego masła. Kolejno wrzucamy marchewkę, smażymy przez 3 minuty. Do bulionu dokładamy zawartość patelni, ziemniaki, kurki. Zagotowujemy, dodajemy roztarty w palcach tymianek. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmie to około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany dodajemy 2-3 małe chochelki gorącego wywaru, za każdym razem mieszając do połączenia. Śmietanę wlewamy do zupy, mieszamy. Po ponownym zagotowaniu zupy, nalewamy ją na talerze. Zupa z kurek jest smaczniejsza kolejnego dnia po przygotowaniu. 

Zupa z kurek

Zupa z kurek
Zupa kurkowa

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

24 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłyśmy tak apetycznej zupy :D I do tego z kurkami! Ostatnio mamy szaloną ochotę na grzyby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiej maści zupy grzybowe, ale kurkowej jeszcze nie jadłam. Gotowałam, co prawda, żur (a może barszcz)z kurkami, wg Twojego przepisu, ale to jednak inna zupa. Zdjęci, rzecz jasna, nawet największego niejadka, zachęciłyby do jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa Dorotko :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! Moje kurki czekają na zupkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kurki i zupki z ich wykorzystaniem :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie! Właśnie sobie uświadomiłam jak rzadko jadam zupy - muszę to szybko nadrobić^^ a zdjęcia cudowne, piękna stylizacja

    OdpowiedzUsuń
  6. Dałabym się pokroić za tą zupkę! :O

    OdpowiedzUsuń
  7. Pachnie przez monitor:))) chętnie przygarnęłabym talerz takiej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham kurki w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka jest po prostu przefajna.
    W sumie - mogłabym taką zrobić.
    Jestem ciekawa tego smaku. Sama robię grzybkowe podobnie, ale kurkowa to dla mnie nowość.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak patrzę, ile przepisów czarujesz z tych kurek, to pluję sobie w brodę, że nie korzystam z nich w takiej częstotliwości :D Zupy kurkowej nie jadłam, jadłam jedynie grzybową, którą... uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem wielką miłośniczką zup grzybowych, ale chyba najbardziej lubię tę na suszonych grzybach :)

      Usuń
  11. Zupa wygląda smakowicie i wersję bez boczku chętnie bym zjadła. Trudno mi wyobrazić sobie jej smak, bo nigdy nie jadłam ani kurek, ani boczku, ale podoba mi się gęstość ;)
    A co do warzyw z wywaru to zawsze je jem - używam marchewek, pietruszki i selera i wszystkie te warzywa uwielbiam ugotowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za gotowanymi warzywami z wywaru. Jedyne, co zdarza mi się wykorzystywać, to selera. To świetny dodatek do wege past kanapkowych, np. z dodatkiem ciecierzycy.

      Usuń
  12. Na pewno jest pyszna i aromatyczna!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka aromatyczna zupka :))
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupki grzybowe są pyszne uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam kurkową zupę! Wygląda bardzo apetycznie:)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna, sycąca zupka. Narobiłaś mi mega apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, kurkowa zupa smakuje bosko :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->