Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 2 października 2017

Zapiekanki z kurkami

Zapiekanki z kurkami
Zapiekanka z kurkami
 Dzień dobry, 

Dziś wyjątkowo nie będzie na blogu wpisu w cyklu "Make bento, not war!". Na kolejne podsumowanie zapraszam Was w następny poniedziałek. Mam za to dla Was świeżutki przepis na jesienne zapiekanki z kurkami i oscypkiem, które serwowałam gościom w miniony weekend. 

Połączenie kurek i wędzonego sera jest bardzo udane. Zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni. Polecam wypróbować,w  końcu sezon grzybowy w pełni. 

Zapiekanki z kurkami

Zapiekanki z kurkami


Składniki (na 2 porcje):

  • klarowane masło do smażenia
  • 100 g wędzonego boczku (użyłam surowego boczku)
  • 1 cebula
  • 200 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 50 g oscypka 
  • 1 podłużna bułka typu paluch

Jak zrobić zapiekanki z kurkami?


Zaczynamy od oczyszczenia i osuszenia kurek. Szczegółowe instrukcje znajdziecie we wpisie: Jak czyścić kurki. Oczyszczone kurki kroimy w mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Smażymy przez 4-5 minut. Dodajemy cebulę, smażymy przez kolejne 3 minuty. Jeśli boczek jest dość chudy, dodajemy na patelnię kawałek klarowanego masła. Wrzucamy kurki, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Bułkę kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy na nią farsz z kurek i boczku. Wierzch posypujemy startym na dużych oczkach oscypkiem. Wkładamy do piekarnika do około 3-4 minuty (ser powinien się rozpuścić, a bułka zrobić chrupiąca). Zapiekanki z kurkami podajemy od razu po przygotowaniu. Ja przed podaniem posypałam je dodatkowo natką pietruszki.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy:

  1. Sos, zupę i jajecznicę robiłam z kurkami, ale zapiekanek jeszcze nie. Kusi mnie ten oscypek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oscypek i kurki to mega smaczne połączenie, polecam wypróbować.

      Usuń
  2. Bardzo lubię kurki :) Bardzo smaczna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zapiekanka! Jako jedyna osoba w rodzinie, nie cierpię oscypków ani innych wędzonych serów (i ryb, więc ser zamieniłabym na Goudę lub jakiś żółty niewędzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a kurki najlepiej zastąpić pieczarkami i wylać na to przecier z cukrem i wodą zwany ketchupem

      Usuń
  4. Świetny pomysł na zapiekanki.
    Bardzo piękne i przepyszne. :)
    Ach, bardzo mi się spodobały.
    Pozdrawiam popołudniowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapiekanki są przepyszne i uwielbiam wszelkie wariacje na ich temat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają chrupiąco i smakowicie, zjadłabym takie bez boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też wczoraj robiłam (a raczej mój chłopak robił) zapiekanki, ale tak pieknie nie wyglądały :D Co nie zmienia faktu, że w smaku nadal były obłędne :D

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Z chęcią bym zjadła taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmniam...zaraz u Ciebie będę:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrezygnowałabym z boczku, bo za nim nie przepadam, ale od dawna chodzą za mną takie klasyczne zapiekanki - wersja z kurkami i oscypkiem musi być pyszna i znacznie bardziej wyrazista niż ta z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z kurkami na pewno jest warta odtworzenia we własnej kuchni. Bez boczku też będą super :)

      Usuń
  11. Chyba muszę kupić kurki, bo brzmi smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Już mi ślinka cieknie :) Kocham kurki!

    OdpowiedzUsuń
  13. O, zapiekanka z kurkami to świetny pomysł i na pewno też bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie tak dawno po raz pierwszy jadłyśmy kurki i bardzo nam smakowały :) Taka zapiekanka powoduje ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ładne zdjęcia aż chce się jeść oczami :*

    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł, najczęściej robię takie zapiekanki z pieczarkami, ale z kurkami na pewno smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kurki, więc to propozycja dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To musi być prawdziwa magia smaków :) jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam zapiekanki, a takie z kurkami to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->