Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 24 października 2017

Kluski śląskie bez jajka

Kluski śląskie wegańskie
Kluski śląskie bez jajka

Dzień dobry,

Ostatnio zajadaliśmy się z Połówkiem kluskami śląskimi. Najbardziej smakują nam w towarzystwie sosu pieczarkowego i zasmażanych buraczków, ewentualnie z surówką z kiszonej kapusty. Zapewne jadalibyśmy je o wiele częściej, gdyby: a) ich przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu b) nie przyczyniałyby się do powiększania naszych czterech liter.

Kluski śląskie przygotowuję z dodatkiem jajka i bez. Dzisiejszy przepis to właśnie przepis na kluski z dziurką bez jajek. Są bardzo smaczne i delikatne. Aby wyszły jak należy, pamiętajcie, że przy wszelkiej maści ziemniaczanych kluskach najlepiej sprawdzają się ziemniaki typ BC lub C. Jeśli kupujecie ziemniaki na targu, znajdźcie stoisko, gdzie sprzedaje się głównie ziemniaki. Wówczas zapewne sprzedawca będzie wiedział, jakie odmiany posiada i do jakich potraw będą najlepsze. W marketach na paczkowanych ziemniakach powinniście znaleźć informację, jak nazywa się dana odmiana i jaki to typ. Możecie też sięgnąć po ziemniaki na puree. Ja tym razem użyłam odmiany Etola (świetnie sprawdza się też przy plackach ziemniaczanych).

Kluski śląskie bez jajek przepis

Kluski śląskie bez jajka


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 kg mączystych ziemniaków (waga po obraniu ze skórki), wybierzcie typ BC lub C
  • sól
  • mąka ziemniaczana (skrobia)

Jak zrobić kluski z dziurką bez jajka?


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ważne, aby ich nie rozgotować i wybrać odpowiednią odmianę (patrz wstęp do postu). Odradzam przygotowywanie klusek śląskich z młodych ziemniaków. Ziemniaki odcedzamy. Warto je dodatkowo odparować. Ziemniaki przeciskamy przez praskę tak, by w masie ziemniaczanej nie było grudek. Ziemniaki studzimy, a następnie przekładamy do miski i ugniatamy w jednej równej warstwie. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Dokładamy z powrotem odjęte ziemniaki i dokładnie wyrabiamy ciasto na kluski z dziurką. Robimy to sprawnie i dość szybko. W przypadku ziemniaków o mniejszej zawartości skrobi być może będzie potrzeba dosypania jeszcze odrobiny mąki ziemniaczanej. Masa na kluski powinna być gładka, klejąca, bez problemu powinniśmy scalić ją w dużą kulę. 

Odrywamy kawałki ciasta, w dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy robiąc przy okazji dziurkę na środku kluski (małym palcem). Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Kluski wrzucamy na wrzątek, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 2-2,5 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy w jednej warstwie na talerz. Kluski należy gotować partiami. Ja gotowanie takiej ilości klusek z dziurką dzielę na 2-3 partie w zależności od wielkości garnka. Kluski śląskie podajemy z ulubionymi dodatkami. Poniżej kilka moich propozycji. 


Z czym podawać kluski śląskie?

Oto kilka pomysłów na smaczne dania do klusek z dziurką:

- z gulaszem, np. z gulaszem z chrzanem, gulaszem z pieczarkami
- ze zrazami wieprzowymi, ze zrazami wołowymi z boczkiem i papryką
- z bitkami, np. bitkami w sosie własnym, bitkami w sosie z kurkami
- z polędwiczką w sosie z suszonych grzybów
- ze smażoną cebulką i skwarkami z boczku
- z sosem pieczarkowym
- z sosem grzybowym 

Kluski z dziurką bez glutenu
Kluski śląskie bez jajka
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Lubicie kluski śląskie? Z czym najchętniej je jadacie?

40 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się być tak prosty, że chyba nawet mi się uda :D Tylko muszę zdobyć odpowiednie ziemniaki ;) Uwielbiam kluchy śląskie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluski śląskie potrafią być uzależniające :D

      Usuń
  2. Wiele pysznych potraw ma tę wadę, że jedzone zbyt często lub bez umiaru, powodują dość szybki przyrost naszego ciałka. Kluski śląskie mogłabym jadać kilka razy w tygodniu,a placki ziemniaczane codziennie. Nie chcę nawet myśleć, jak wyglądałabym na takiej "diecie". Już staję się nudna, ale uwielbiam Twoje zdjęcia. Wszystkie dania i potrawy wyglądają tak apetycznie, że trudno zapanować nad cieknącą śliną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat placki ziemniaczane jadam kilka razy w tygodniu i to na kolację tuż przed snem. Na szczęście jeszcze nie wchodzą mi w boczki ;) Dziękuję za miłe słowa Dorotko :*

      Usuń
  3. Przepiękne kluski, kocham je z całego serca, bo to popisowe danie mojego domownika. Jak chce mi zrobić przyjemność to idzie do kuchni i je zagniata. Widzę, że u Ciebie też te prawdziwe, jedynie słuszne, czyli bez mąki pszennej i bez jajek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O śląskich z mąką pszenną nie słyszałam jeszcze.

      Usuń
  4. Ależ wspaniałe kluseczki.
    Ja też takie uwielbiam.
    Super. Powiem szczerze, że wspaniale je przygotowałaś.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale żem sobie apetytu narobiła....uwielbiam kluski śląskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kluski śląskie i teraz mi ich brakuje. Moja mama robi najlepsze a ja już takich dobrych nie umiem :D Obowiązkowo z mięsnym albo grzybowym sosikiem i kapustą czerwoną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie byle bez czerwonej kapusty. Mam ją ostatnio na czarnej liście. Ale z buraczkami za to bardzo chętnie :)

      Usuń
  7. Dawno nie jadłam, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaglądanie na Twojego bloga tuż przed snem grozi bezsennościa:)))najchętniej od razu zabrałabym się za gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jak tu trafiłam, ale wiem, że zostaje na dłużej ale .. nie widzę gadżetu obserwatorów! Mimo wszystko przepisy na pewno będą wykorzystywane i próbowane w kuchni! Obserwuje na IG ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Zostań na dłużej :)

      Usuń
  10. Kluski śląskie uwielbiam, najlepiej ze skwarkami... a żeby zjeść i się nie narobić, to zazwyczaj ładnie się uśmiecham do mamy :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczne kluseczki, a ja wieki już nie jadłam. Narobiłaą mi mega ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mieszkam na śląsku i muszę dodać, że prawdziwe kluski śląskie są właśnie bez jajka. A czy mają dziurkę czy nie to inna para kaloszy :) są dwa obozy ślązaków nawzajem spierające się :) u mojego męża nadal co niedzielę muszą być kluski. Tylko wykonuje się kilka odmian. Albo białe na samych gotowanych ziemniakach albo szare z dodatkiem surowych. Jeszcze robi się właśnie inną ekskluzywną formę klusek właśnie z jajkiem i jest ona nazywana kluskami z podlesia (dzielnica katowic). pozdrawiam Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam czarne kluski. W moim rodzinnym domu z podobnego ciasta robiło się pyzy z nadzieniem lub bez. Smak mojego dzieciństwa :)

      Usuń
  13. Kluski śląskie robiłam dwa razy w życiu i zawsze bez jajka - czytałam, że tradycyjne przygotowuje się bez jego dodatku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kluski śląskie! Z grzybami najlepiej je się zajada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo tak - kluski śląskie z sosem pieczarkowym to niebo w gębie :D Również bardzo lubię (tak jak kopytka), ale problem w podpunkcie b skutecznie uniemożliwia mi ich częstą konsumpcję. Swoją drogą nie wiem, czy moja mama daje do nich jajko, czy nie... Podpytam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kluski śląskie, ale wersji bez jajka chyba jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kluski śląskie, ale sama nigdy jeszcze nie robiłam. Jem raz w roku u cioci (ona robi do nich sos grzybowy, ale na mięsie, więc jem same i takie właśnie - w niczym nie zamoczone - lubię najbardziej ;)) Twoje wyglądają idealnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybowym sosem też lubię, ale u mnie sosik z mlekiem kokosowym i bez wywaru mięsnego. Ostatnio dodaję mleko kokosowe już do wszystkiego :)

      Usuń
    2. Pyszny musi być taki sosik z mlekiem kokosowym, ja też je dodaję do wielu dań ;)
      Dzisiaj właśnie jadłam kluski śląskie, ale podejrzewam, że miały w sobie jajko.

      Usuń
  18. Moja ciocia takie robiła, bardzo je lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super kluski, właściwie cały obiad bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja lubię kluchy śląskie. Aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy wcześniej nie jadłyśmy klusek śląskich, jednak wczoraj po raz pierwszy miałyśmy taką okazję i byłyśmy wręcz zachwycone ich delikatnością ^^ Teraz musimy zrobić je same, zwłaszcza, że bardzo lubimy ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, róbcie koniecznie. Kluski śląskie uzależniają :)

      Usuń
  22. Najlepiej smakują mi kluski zrobione przez moją mamę, smak dzieciństwa :) Koniecznie z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam kluski śląskie zwłaszcza do pieczeni wołowej albo innego duszonego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja mama praktycznie co tydzień robi kluski śląskie, ale nigdy nie zdarzyła jej się wersja bez jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z jajakiem czy bez jajka - zawsze jesteśmy na tak!

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowny obiad na tym talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  27. A z taką wersją się jeszcze nie spotkałam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->