Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 23 października 2017

Gulasz z pieczoną papryką

Gulasz paprykowy przepis
Gulasz paprykowy

Dzień dobry,

Pozostajemy w klimacie rozgrzewających i pożywnych dań. Kilka dni temu pokazywałam Wam mój patent na pastę z pieczonej papryki. Dziś mam dla Was pierwszy przepis z jej użyciem. To aromatyczny gulasz wołowy z ziołami. Jeśli lubicie paprykę, to z pewnością przypadnie on Wam do gustu.

Taki gulasz najlepiej serwować z ryżem, niepaloną kaszą gryczaną, kluseczkami gnocchi lub kluskami śląskimi. Postawcie na dodatki, które lubicie najbardziej. 

Gulasz paprykowy przepis


Gulasz z pieczoną papryką


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g wołowiny na gulasz (u mnie udziec wołowy)
  • 1 łyżka mąki pszennej lub mąki ryżowej w wersji bezglutenowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 kostki pasty z pieczonej papryki (patrz uwagi do przepisu)
  • 1-2 czerwone papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić gulasz z pieczoną papryką?


Wołowinę kroimy w nieduże kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy mięso, smażymy przez kilka minut, aż pory na mięsie zamkną się. Jeśli patelni jest mała, najlepiej rozłożyć smażenie na 2-3 tury. Mięso przekładamy do rondelka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlewamy tyle przefiltrowanej wody, by zakryć mięso. Zagotowujemy. Kolejno na garnku kładziemy uchylnie pokrywkę i gotujemy gulasz na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. 

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 4-5 minut. Dorzucamy paprykę, przesmażamy przez 2-3 minuty i przekładamy do garnka z mięsem. Do sosu dodajemy kostki paprykowe, bazylię i oregano. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, aż papryka będzie miękka, ale nierozgotowana. Pod koniec doprawiamy gulasz do smaku solą oraz pieprzem. 

Gulasz z pieczoną papryką podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na kluski śląskie. 

Uwagi:

- pastę paprykową otrzymacie miksując na gładki mus dwie upieczone czerwone papryki (pozbawione gniazd nasiennych i skóry)

Gulasz paprykowy przepis
Gulasz z pieczoną papryką

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam gulasze :) Bardzo smacznie prezentuje się Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatu z pewnoscią nie można mu odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat ostatnio chodził za mną gulasz wołowy, a w lodówce mam piękny kawałek ligawy :) Choć ja spałaszuję w towarzystwie kaszy gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz plus kasza gryczana to jedno ze smaczniejszych połączeń :)

      Usuń
  4. Super danie, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle cudowna aranżacja i pyszne danie. Pieczoną paprykę bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pyszności. Też lubię z kluchami, ale również z kaszą jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takie kluseczki i pieczoną paprykę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na dzisiejszą pogodę obiadek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę zrobić ale na dodatek marzą mi się czeskie knedle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czeskich knedli jeszcze nie robiłam. Wszystko przede mną ;)

      Usuń
  10. Ja właśnie szykuję się do zrobienia gulaszu wołowego, bo dostałam ostatnio coś a'la Thermomix, tylko z Tefala, do przetestowania na 3 tygodnie i chcę zobaczyć jak się sprawdzi do takiego dania :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzka, czyżby Cuisine Companion? Mam go od kilku lat i bardzo sobie chwalę. Niezastąpiony pomocnik przy robieniu przetworów i ciasta na pizzę!

      Usuń
  11. Pieczona papryka? Mniam mniam :)
    Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
    Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten gulasz.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam! pysznie wygląda :) aż mi z ekranu zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie danie w sam raz na tę porę roku :) Nasyci i rozgrzeje. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanko: z przepisu wynika, że osobno przygotowujesz mięso, osobno sos gulaszowy. Potem po prostu dodajesz jedno do drugiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, może nie do końca dobrze się wyraziłam. Paprykę i kostki paprykowe przekładamy do garnka (tego z już ugotowanym mięsem).

      Usuń
    2. Aaa, dobra :) Nie załapałam. Dziękuję za wyjaśnienie.

      Usuń
  15. wspaniały pomysł na jesienny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno jest bardziej aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->