Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 28 września 2017

Zupa kalafiorowa

Zupa z kalafiorem
Zupa kalafiorowa

Dzień dobry,

Zupa kalafiorowa to jeden z klasyków kuchni polskiej. Jedni ją lubią, drudzy nienawidzą. Sama nie sądziłam, że dożyję dnia, w którym Połówek poprosi mnie o ugotowanie na obiad kalafiorowej. Jeszcze jakiś rok temu kalafior był dla niego złem wcielonym. Wiecie, taka kulinarna zakała warzywnego półświatka. Można byłoby go ustawić w jednym rzędzie razem z brukselką. Przełomem okazał się być kalafior pieczony. Jeśli jedliście kiedyś kalafiora w takim wydaniu, to zapewne wiecie, że ani nie pachnie, ani nie smakuje jak gotowany kalafior. I tak krok po kroku, jakimś cudem Połówek polubił także kalafiora gotowanego. 

Mój przepis na kalafiorową jest banalnie prosty, w końcu polskie zupy są raczej nieskomplikowane. Bazą jest oczywiście domowy wywar. Może być warzywny, może być mięsny - jak wolicie. Ja tym razem miałam lekki wywar na kaczych skrzydłach i włoszczyźnie. Samą zupę jedynie zabielam kwaśną śmietaną (tym razem dość chudą 10 %) i nie zagęszczam jej już mąką. W rezultacie nie jest ciężkostrawna, a mimo to w chłodne dni miło ogrzewa od środka.

Przepis na zupę kalafiorową powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką. Wpadnijcie do niej na blog i zobaczcie, co smacznego przygotowała na bazie kalafiora. 

Kalafiorowa przepis

Zupa kalafiorowa 


Składniki (na 3-4 porcje):
  • 1 cebula
  • 1,3-1,5 litra bulionu (wywaru warzywnego lub mięsnego, ja tym razem miałam lekki wywar mięsny na kaczych skrzydełkach i włoszczyźnie, możecie też zrobić kalafiorową na rosole)
  • 1 główka kalafiora
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 6 ziemniaków
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej (10,12 lub 18 %)
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić zupę kalafiorową?


Cebulę drobniutko siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę o boku około 2,5 centymetra. Kalafiora dzielimy na nieduże różyczki. Na patelni rozgrzewamy kawałek klarowanego masła. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy marchewkę, smażymy dalej przez około 4-5 minut. 

Do bulionu dokładamy zawartość patelni, ziemniaki, kalafiora. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Ja od zagotowania gotuję zupę przez około 15 minut. Możecie gotować ją dłużej, w zależności od tego, jak miękkie warzywa lubicie. Co istotne, pamiętajcie, by nie rozgotować ziemniaków. Do śmietany dodajemy 2-3 chochelki gorącej zupy i szybko mieszamy, a następnie wlewamy do zupy kalafiorowej. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy drobno posiekany koperek. Podgrzewamy i nalewamy na talerze. Zupa kalafiorowa jest smaczniejsza po kilku godzinach od ugotowania. 

Uwagi:

- zamiast koperku można dodać posiekaną natkę pietruszki
- jeśli boicie się, że zupa się Wam zwarzy, to przestudźcie ją troszkę i dopiero dodawajcie zahartowaną śmietanę

Pyszna kalafiorowa przepis

Jak ugotować kalafiorową

Zupa z kalafiorem i ziemniakami

Kalafiorowa z koperkiem
Jak ugotować zupę z kalafiora? 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

23 komentarze:

  1. hehe! Jak tych połówków łatwo czasami przekonać, wystarczy włożyć serce w gotowanie i nagle wszystko lubią, nawet szpinak. U mnie też w poniedziałek była kalafiorowa na obiad, a dzisiaj brukselka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ze szpinakiem nie było problemu. Niestety brukselka wciąż na cenzurowanym. Nawet ta z piekarnika.

      Usuń
  2. Kochana uwielbiam kalafior pod każdą postacią :-) świetna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafiorową lubię od zawsze, choć od jakiegoś czasu nie zabielam jej śmietaną. Nigdy też prawie żadnych zup nie zagęszczam mąką. Z tak pięknego talerza zapewne zupka smakuje jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam tej zupy :) W ogóle rzadko kiedy robię :D W dzieciństwie bardzo ją lubiłam, ale koniecznie z koperkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. A tutaj jak zwykle pysznie, chętnie bym zjadła taką zupkę :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić w końcu zwykłą kalafiorową, bo często mam taki plan, ale kończy się wielowarzywnym kremem :D Twoja zupa wygląda smakowicie :) Ja swoje zabielam zwykle mleczkiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwotnym zamiarze miała być z mlekiem kokosowym, ale na obiad wpadła Babcia, więc zostałam tradycyjnie przy śmietanie.

      Usuń
  7. Kalafior uwielbiam :) Jak dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, ze o niej przypomniałaś. Starsze dziecko ostatnio zakochane w kalafiorze, wiec zrobię te zupę przy najbliższej okazji :)

    Ange76

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam zupy kalafiorowej, ale bardzo ją lubię - z kwaśną śmietanką i koperkiem, obowiązkowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedna z moich ulubionych :D Dawno nie jadłam, a ta wygląda tak kusząco... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przypomniałaś mi, że dawno nie robiłam zupy kalafiorowej! Twoja jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na taką zupkę to ja się do Ciebie wpraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja właśnie uczę się robienia zup pod małą. Niestety moja kalafiorowa była aż za bardzo kalafiorowa hihi i była nie dobra. Robię małe porcje zupy i na następny raz nie będę całego kalafioru zużywać :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobra, obiadowa inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię zupy kalafiorowe i ze szpinakiem. Piękny talerz, aż miło jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie jadłam takiej zupy! Czas to zmienić :D wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->