Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 19 września 2017

Proste lody na bazie wina


[Wpis tylko dla osób pełnoletnich]

Dzień dobry,

Niedawno, przy okazji przesiadki do nowego Bujo (Bullet Journal), stworzyłam listę z potrawami, które obiecałam sobie, że zrealizuję w tym roku. Na mojej liście wylądowały m.in. domowe lody. Wakacje się skończyły, lato gdzieś uciekło, a ja nie podzieliłam się z Wami przepisem na mega proste lody, którymi od prawie miesiąca zajadamy się my i nasi goście. Serwuję je zazwyczaj z dodatkiem świeżych owoców i listków mięty lub melisy, a teraz gdy zrobiło się troszkę chłodniej - z bananami pieczonymi z gorzką czekoladą (polecam szczególnie!). 

Co więc powiecie, na pohybel pogodzie za oknem, na porcję pysznych lodów? Banalnych w przygotowaniu, z ogólnie dostępnych składników i do tego bez maszynki. W sam raz, by przedłużyć sobie lato. 


Do przygotowania domowych lodów będą Wam potrzebne tylko trzy składniki: śmietanka, cukier puder i słodkie wino. Jeśli posiadacie ekstrakt z wanilii, to także możecie go dodać do masy lodowej. W wersji bezmlecznej i wegańskiej wystarczy użyć śmietanki kokosowej. Obie wersje są przepyszne, choć każda inna w smaku. Łączy ich przyjemny posmak delikatnego, owocowego wina. To idealny deser dla dorosłych. 



Dzisiejszy wpis przygotowałam w ramach zaproszenia, które otrzymałam od marki Barefoot Wine. Zapewne znacie ich produkty ze sklepowych półek. Do przepisu wybrałam białe wino Barefoot Moscato. To lekkie, orzeźwiające wino pełne owocowych aromatów. Czuć tu cytrusy, morele i brzoskwinie. Jako dodatek do przygotowania lodów sprawdza się rewelacyjnie. Zresztą, co tu dużo pisać. Najlepiej sami wypróbujcie przepis. 


Proste lody na winie


Składniki:

  • 1 szklanka wina Barefoot Moscato (250 ml)
  • 2 opakowania słodkiej śmietanki 30 % (400 g) - w wersji bezmlecznej użyjcie śmietanki kokosowej  
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co olejek zapachowy) - opcjonalnie
  • ulubione owoce do podania

Jak zrobić proste lody z dodatkiem wina?


W misce umieszczamy słodką śmietankę, wino, ekstrakt i cukier puder. Mieszamy trzepaczką przez 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje. Masę na lody przelewamy do pojemnika (ja użyłam pojemnika spożywczego na jedzenie o pojemności 2 litrów), zamykamy i odkładamy do zamrażarki. Pamiętajcie o tym, że pojemnik musi być ułożony poziomo. Przed nalaniem do niego lodowej masy, należy go dokładnie wytrzeć. 

Na początku trzeba będzie kilka razy przemieszać masę na lody. Mieszanie trwa dosłownie chwilę. Musimy tylko pamiętać o tym, by kilka razy przejść się do kuchni. Zazwyczaj mieszam je około 5-6 razy co 45 minut. Po kilku godzinach w zamrażarce mamy gotowe lody na bazie wina. Możecie zajadać je solo, z dodatkiem owoców, serwować je z pieczonymi bananami (to połączenie polecam szczególnie) lub ulubionym crumble.





Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

53 komentarze:

  1. Takie lody to dla mnie coś zupełnie nowego i niestety nie dla mnie, ale nie wątpię w to że są smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam kogoś u mnie w domu, kto byłby zachwycony takimi lodami, a jeśli bez laktozy, tym bardziej spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja ze śmietanką kokosową jest super. Ostatnio te lody w wersji kokosowej posypywałam dodatkowo jeszcze prażonym kokosem. Z czerwonymi owocami smakowało świetnie :)

      Usuń
  4. O prosze, lody z winem. Musze wyprobowac ten przepis na najblizszej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na imprezy ten przepis jest idealny. Zawsze można zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niebanalnym :) Ja zazwyczaj na spotkaniach z przyjaciółmi serwuję crumble z lodami. Wcześniej przygotowuję wszystkie składniki i umieszczam w kokilkach, a potem na szybko wstawiam do piekarnika i podaję gorące z lodami :)

      Usuń
  5. Aż szkoda że już prawie jesień! Ten przepis brzmi zachęcająco i na pewno go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na gorącą szarlotkę z lodami uważam za otwarty ;)

      Usuń
  6. O! Jakie ciekawe. Z pewnością muszą smakować wybornie.
    Bardzo lubię takie propozycje.
    Smacznie i apetycznie. No i to wino :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow genialny pomysł, fajnie, na pewno wypróbuję !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na bazie wina? Uuu ciekawa opcja! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne lody, szkoda, że zrobiło się tak zimno ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyglądają:) U mnie już sezon na lody się skończył, jest za zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za alkoholem, ale tak opisałaś smak wina, że z chęcią bym go spróbowała :) A lody domowe to już w ogóle poezja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie, koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O takich to ja jeszcze nie jadłam, i z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli alkohol, to winko. Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie miałam pojęcia, że można stworzyć lody na bazie wina :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Po takich lodach to na pewno nie czułabym się ,,winna". Takie lody to ja lubię, niebanalny oryginalny smak. Jadłam też kiedys o smaku whiski i piwa ciemnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwa do lodów jeszcze nie dodawałam. Myślę, że z takim ciemnym stoutem z imbirem i chili mogłyby smakować bosko.

      Usuń
  17. Świetny przepis i naprawdę mega prosty. Polecam wszystkim. Ja już podwijam rękawy i biorę się do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Powinnam unikać alkoholu i na szczęście nie przepadam za jego dodatkiem w jedzeniu, ale wizualnie te lody są cudowne - takie kremowe i puszyste ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo lubię, także w wytrawnych potrawach. Sosy makaronowe z białym winem lub risotto z winem są przepyszne :)

      Usuń
    2. Ja nawet nie starałam się polubić, skoro i tak muszę unikać. A risotto z winem nigdy nie próbowałam, słyszałam tylko że wino bardzo wzbogaca ich smak ;)

      Usuń
  19. Wow! Takich lodów to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo prosty przepis. Fanką win nie jestem ale lody mogłabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo często robię domowe lody, szczególnie owocowe ale nigdy nie dodawałam % chyba to zmienię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować nie tylko z dodatkiem wina, ale i mocniejszego alkoholu. Wówczas nie zbierają się tak kryształki w lodach.

      Usuń
  22. łaaaaa ja to chcę zeżreć:D:D::D

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis bardzo mi się podoba :) Muszę go koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. JEstem zachwycony zdjęciami *.*

    OdpowiedzUsuń
  25. Super, takie lody mogę jeść niezależnie od pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie się prezentują, już przetestowałam lody na bazie wina i wiem, że to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  27. O matko! Muszą smakować nieziemsko :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Lody z alkoholem to nie nasza bajka ale każde inne lody (no może jeszcze nie kawowe) to już owszem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawowe to też totalnie nie moje klimaty ;)

      Usuń
  29. Lody na bazie wina? Oryginalnie! Szkoda, ze teraz trochę za zimno na nie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Te lody zawładnęły moim sercem!

    OdpowiedzUsuń
  31. Coś wspaniałego, muszę wypróbować, chyba podam je na najbliższej imprezie :))
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciekawy pomysł! Może się zbiorę i zrobię :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  33. Fantastyczny pomysł! Lody z dodatkiem wina muszą smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. świetny pomysł :) zapewne smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Matko jak to pięknie i smacznie wygląda, a ja jeszcze pare dni na diecie, w niedziele na pewno tego spróbuje bo juz mi sie strasznie przejadła dieta nisko kaloryczna, mam kilka juz podobnych przepisów także pewnie pierwsze dni znow bede sie objadała ale nie ma nic lepszego jak dobry deserek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. Wspaniały przepis! Idealny na rocznicę <3 ale mam takie pytanie ;) czy do przepisu używasz wina musującego czy zwykłego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wino, którego używam jest lekko musujące.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP