Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 14 września 2017

Kurki w śmietanie

Kurki przepisy
Kurki w śmietanie
Dzień dobry,

Dziś częstuję Was totalnym klasykiem w postaci kurek w śmietanie. Robi się je dość szybko, o ile oczywiście wcześniej odpowiednio przygotujemy grzyby. Ostatnio w lasach kurek pod dostatkiem, dlatego tym bardziej zachęcam do udania się na choćby małe grzybobranie.

Do czego podawać kurki w śmietanie? Możecie potraktować je jako sos do pieczonego lub smażonego mięsa (albo warzywnych kotlecików), zajadać na chrupiących grzankach lub z dodatkiem grillowanej polenty, z kluskami śląskimi, kopytkami lub po prostu z pajdą świeżego chleba na zakwasie.

Kurki w śmietanie zazwyczaj przygotowuję na dwa sposoby - z natką pietruszki lub z koperkiem. Postawcie na to, co bliższe Waszym kubkom smakowym. A gdy znudzą się Wam już kurki w śmietanie, to koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne kurki smażone na maśle


Jak zrobic kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie



Składniki:
  • 250 g kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kurki w śmietanie?


Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Odsyłam Was do mojego wpisu - jak czyścić kurki. Oczyszczone i osuszone kurki kroimy na mniejsze kawałki. Ja małe grzybki zostawiam w całości, większe kroję na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy. 

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumieni. Dodajemy kurki, smażymy dalej przez około 7-10 minut, aż będą miękkie. Pamiętajcie o tym, by kurki były dobrze osuszone, w przeciwnym razie zamiast smażyć się, zaczną się dusić. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 1 minutę. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Dodajemy koperek lub natkę (wg preferencji), mieszamy. Kurki w śmietanie podajemy z ulubionymi dodatkami (patrz: wstęp do wpisu). 

Kurki sprawdzony przepis
Kurki w śmietanie

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy:

  1. Ale apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień lubię jedynie za możliwość grzybobrania. Kiedy tylko czas pozwala, jadę do lasu. Kurki bardzo lubię, niestety, nie zbieram ich, bo nie do końca jestem pewna, czy nie przyniosę do domu "kurkopodobnych trujaków". Nie pozostaje nic innego, jak kupić od grzybiarza. Wersję kurek w sosie śmietanowym lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzyby te po raz pierwszy spróbowałam dopiero w tym roku, ale od razu pokochałam je miłością absolutną. Uważam, że to najlepsze grzyby ever. A te w śmietanie to mistrzostwo świata:) Ja ulubiłam sobie je z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja. To danie je się oczami i aż ślinka cieknie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :) Uwielbiam kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurki jadłam raz w życiu, raczej mi nie wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ponownie kusisz kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, jakie wspaniałe!
    Uwielbiam kurki w śmietanie.
    Twoja wersja musi smakować naprawdę rewelacyjnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak mój tata jechał na grzyby, to potem mama właśnie zesmażała je z cebulką i dodawała śmietany - uwielbiałam je do kaszy, kopytek (lub właśnie śląskich), makaronu czy jako dodatek do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą takie kurki to poezja! Już chyba wiem, z czym podam kolejną porcję :)

      Usuń
  10. Jak ja kocham ten kurkowy aromat!

    OdpowiedzUsuń
  11. Chociaż za grzybami nie przepadam, to przepysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama często takie robi :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->