Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 27 września 2017

Jak zrobić zatar?

Zaatar przepis
Zatar - przepis
Dzień dobry,

Jedną z moich ulubionych mieszanek przypraw, której używam dość często, jest zatar. Zapewne ta nazwa nie raz mignęła Wam na liście składników w przepisach na moim blogu. Zatar można kupić już gotowy lub przygotować go samodzielnie w domu. Będzie nam potrzebne tylko kilka składników i moździerz. No i troszkę siły potrzebnej do rozcierania ziół. Tu polecam zaangażować do pracy męskie grono domowników.

Jednym ze składników zataru jest sumak. Nie widziałam go nigdy na półkach w marketach, dlatego najlepiej szukajcie go w sklepach z przyprawami na wagę. Zamówicie go też bez problemu przez Internet, np. w sklepach z produktami do kuchni arabskiej. 

Przepis na zatar

Co to jest zatar?


Zatar to mieszanka przypraw popularna w kuchni arabskiej. Istnieje wiele receptur na zatar, w zależności od regionu. Najprostsza wersja, i mam wrażenie, że także najpopularniejsza, składa się z tymianku, sumaku i sezamu. Bardziej urozmaicone mieszanki mogą zawierać także oregano, majeranek i wiele innych ziół. Gotowy zatar możecie kupić w sklepach z przyprawami lub przygotować tę mieszankę samodzielnie w domu. 

Przepisy z zatrarem

Jak zrobić zatar?


Składniki:

  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 1 czubata łyżka prażonego białego sezamu
  • pół łyżeczki soli 

Zatar - przepis:


Tymianek umieszczamy w moździerzu i ucieramy przez kilka minut. Stopień rozdrobnienia tymianku dostosujcie do własnych preferencji. Ja lubię, gdy jest dość drobno roztarty. Możecie też zostawić tymianek w całości. 

Tymianek umieszczamy w miseczce, dodajemy sól, sumak, prażony sezam. Dokładnie mieszamy. Zatar przesypujemy do szklanego pojemnika, zakręcamy. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Co to jest zatar

Do czego wykorzystać zatar?


Zatar ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Najbardziej popularną potrawą z jego dodatkiem jest manakesh, czyli płaskie chlebki obficie posypane tą przyprawą. 

Zatarem możesz doprawiać:

- dipy
- krakersy, np. ciasteczka z zatarem
- omlety, np. omlet z ricottą i kiełkami
- pieczywo, np. chlebki z patelni z zatarem
labneh, czyli domowej roboty ser z jogurtu
- pieczone warzywa - ziemniaków, batatów, marchewek, kalafiora i wielu innych
- dressing do sałatki
- mięso mielone, szczególnie drób
- ryby, np. nuggetsy z łososia
- pilaw

Zatar świetnie sprawdza się także jako posypka do hummusu, past kanapkowych, baba ghanoush


Zatar przepis blog
Jak zrobić zatar?


Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

23 komentarze:

  1. zatar bardzo lubię tą przy[rawę , a sumak przywożę z wojaży ostatnio z Cypru ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam nigdy zataru i bardzo ciekawa jestem aromatu sumaku. Sama chyba nie zrobię, ale postaram się kupić, jak gdzieś zobaczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Pieczone warzywa z zatarem to mistrzostwo świata :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie posty.
    Zawsze to coś się człowiek dowie.
    Szczerze mówiąc nie słyszałam o Zatarze.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam :) Jeśli gdzieś dostanę sumak, to pewnie spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam, ale nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. sumak dobry jest do ryby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśne przyprawy z rybą komponuję się świetnie.

      Usuń
    2. a z Izraela przywiozłam sobie zatar i sumak :D

      Usuń
  7. Ciekawa jestem smaku tej przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio często piekę bataty, więc następnym razem wypróbuje wg Twojego przepisu. Sumak przywiozłam z Bułgarii, ale widziałam kiedyś w centrum handlowym w Poznaniu na stoisku z przyprawami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa z zatarem to prawdziwa poezja. Polecam. U mnie teraz na tapecie dynia w zatarze :)

      Usuń
  9. Musiałybyśmy zrobić taką fajną mieszankę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię domowej roboty mieszanki przypraw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe najlepsze :) I przy okazji o wiele tańsze i bez wzmacniaczy smaku.

      Usuń
  11. Zdjęcia robią ogromne wrażenie ! Pięknie !;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna przyprawa, muszę zrobić. Aż wstyd się przyznać, ale jej nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam, ale już czuję ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam. Przy Twoich fajnych pomysłach kulinarnych znalazłby zapewne wiele nowych zastosowań :)

      Usuń
  14. Uwielbiam zatar! Nie ma to jak domowy... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie muszę zrobić ta przyprawe. Natobilas mi na nią ochoty. I na pewno jest bardzo aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->