Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 29 września 2017

Jak upiec dynię?

Pieczenie dyni
Jak piec dynię?

Dzień dobry, 

Zanim wpadniemy w wir dyniowego szaleństwa, mam dla Was kolejny post w ramach cyklu Szkoła Gotowania. Tym razem będzie o tym, jak piec dynię. Pieczona dynia jest naprawdę pyszna, o wiele smaczniejsza, aniżeli ta gotowana w wodzie lub na parze. Z upieczonej dyni zazwyczaj przygotowuję puree. Później wykorzystuję je do zupy dyniowej, placków z dyni, naleśników dyniowychklopsików w sosie dyniowym i wielu innych potraw. Upieczoną dynię możecie z powodzeniem mrozić i wykorzystywać w kuchni poza sezonem. 


Dynia jaka temperatura

Jak piec dynię?


Składniki:
  • ulubiona dynia w ilości dowolnej

Pieczenie dyni - przepis:


Zaczynamy od obrania i oczyszczenia dyni. Jak to właściwie zrobić, przeczytasz we wpisie: Jak obrać dynię? Kolejno przystępujemy do krojenia dyni. Im mniejsze kawałki, tym szybciej dynia się upiecze. Dynię w zależności od jej wielkości, możecie pokroić w kostkę lub w plastry. Najlepiej o grubości około 3 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej dynię w jednej warstwie. Oczywiście dynię możecie dowolnie przyprawić. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pieczemy do miękkości. W zależności od grubości kawałków i użytej odmiany, zajmie to około 25-45 minut. To, czy dynia jest już upieczona, sprawdzamy przy pomocy czubka noża. Nóż powinien wbijać się w dynię bez najmniejszego oporu. Tak upieczoną dynię przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Można zmiksować ją na puree i zamrozić w porcjach.


Uwagi:

- jeśli macie w planach robienie puree, możecie darować sobie obieranie dyni, upiec ją ze skórką, a później oddzielić miąższ od skóry.


Co zrobić z pieczonej dyni?


Można wykorzystać ją do przygotowania puree dyniowego. To świetna baza do zup, placków, ciast itp. Kawałki upieczonej dyni można też dorzucić do gulaszu lub curry. Oczywiście dynię przed upieczeniem można dowolnie doprawić na słodko lub wytrawnie. Ja najchętniej zajadam ją doprawioną zatarem lub przyprawą cajun





W jakiej temperaturze piec dynie

Pieczona dynia przepis
Jak upiec dynię?

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy:

  1. Pieczenie dyni jeszcze przede mną. Zwykle robię puree, więc jej nie obieram. Jeszcze nigdy nie dosmaczałam jej jakąkolwiek przyprawą. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba czas upiec dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Racja, pieczona dynia jest najlepsza w smaku, żadna gotowana się z nią nie równa. Ostatnio piekłam dynię co 2 dni, teraz muszę się z nią pożegnać przez studia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz pieczoną dynią zajadam się codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu wiem, jak upiec dynię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynię uwielbiam :) Pyszna jest i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwiebiam dynię - zdecydowanie króluje w mojej kuchni od jakiegoś czasu pod różną postacią, również pieczoną :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy pieczoną dynie a najbardziej gdy tak na końcach się mocno przypiecze jak frytki :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze w tym sezonie nie piekłam dyni. Czas zacząć:)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->