Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 15 sierpnia 2017

Marynowane tofu

Tofu jak feta
Marynowane tofu
Dzień dobry,

Jadacie czasem tofu? Wiem, że wiele osób na samą myśl o spróbowaniu tego sojowego wyrobu, dostaje gęsiej skórki. A nie takie tofu straszne, jak o nim mówią/piszą. Można je fajnie podrasować marynując na różne sposoby, np. w solance z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. 

Tak przygotowane marynowane tofu jest wyraziste w smaku, kwaśne, słone i lekko pikantne za sprawą dodanego do zalewy czosnku. Możecie je z powodzeniem dorzucać do sałatek, potrawek, makaronów lub zapiekanek. Możliwości jest naprawdę wiele. Polecam wypróbować, tym bardziej osobom unikającym w swojej diecie produktów mlecznych. 

Tofu feta przepis

Marynowane tofu


Składniki:
  • 250  g tofu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku (użyłam 2 bardzo dużych ząbków)
  • 1 cytryna
  • 3-4 łyżki wody z kiszonych ogórków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • ulubione suszone lub świeże zioła, np. oregano, mięta, tymianek, bazylia itp. (opcjonalnie)

Jak zamarynować tofu?


Tofu wyjmujemy z opakowania. Osuszamy je. Warto je zawinąć w papierowy ręcznik (w 2-3 warstwy), obciążyć czymś, np. talerzem i słoikiem , i zostawić na 15 minut. Tofu kroimy w grubszą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Potrzebujemy około 3-4 łyżki soku z cytryny. Tofu umieszczamy w pojemniku kuchennym lub słoiku, zalewamy je przefiltrowaną zimną wodą (około 300 ml, czyli tyle, aby zakryć tofu), dodajemy sok z ogórków, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól i oliwę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień próbujemy tofu. Jeśli jest dla Was zbyt mało kwaśne/słone, dodajcie troszkę więcej soku z cytryny/soli. Pamiętajcie, że z każdym dniem tofu będzie miało bardziej intensywny smak. 

Tak przygotowane marynowane tofu przechowujemy w lodówce do 5 dni. Musi ono być cały czas zanurzone w solance. Marynowane tofu używamy jako dodatek do sałatek, makaronów, potrawek itp.



Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

23 komentarze:

  1. Uwielbiam nadawać smak tofu poprzez takie marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita propozycja :) Nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-) świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo ciekawi mnie jego smak.
    Może akurat to moje gusta? :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze mówiąc nie przepadam za tofu, ale marynowanemu dałabym szansę.

    OdpowiedzUsuń
  6. W sałatce prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka bardzo apetyczna. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat mam w lodówce kostkę tofu :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam tofu, ale patrząc na to, jak pięknie wygląda w sałatkach, na pewno się skuszę i spróbuję sama zamarynować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tofu jadłam raz i chętnie spróbowałabym drugi np. w takiej pysznej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje :)
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis przydatny dla tych którzy nie wiedzą jak przygotować tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda jak marynowana feta :D.

    OdpowiedzUsuń
  14. Raz jadłam tofu, ale średnio mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  15. żenada, bieda z nędzą wygląda jak byle jaka grecka sałatka, zmarnowany produkt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, oj, przykro mi, że nie spodobało Ci się zdjęcie. Jeśli masz zły dzień, proponuję odejść od komputera i wyjść do ludzi.

      Usuń
  16. Tofu uwielbiam, ale z taką marynatą nie próbowałam - brzmi ciekawie, a sałatka na ostatnim zdjęciu wygląda przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł. ja tak robie z fetą itp

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubimy tofu, właśnie zjadłyśmy leczo z wędzonym tofu ;)
    Ale ostatnio zasmakował nam również tempeh :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tempeh też bardzo lubię, akurat mam domu kostkę wędzonego :)

      Usuń
  19. Smam tofu jest dla mnie całkowicie nieznany.

    OdpowiedzUsuń
  20. Niestety, tofu to nie moje kulinarne klimaty. Próbowałam w Polsce, smakowałam w Japonii - nie dam się namówić tym razem. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->