Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 22 sierpnia 2017

Leczo z ciecierzycą

Leczo z cieciorka przepis
Leczo z ciecierzycą

Dzień dobry,

W sierpniu pomidory i papryki są najsmaczniejsze, grzechem byłoby więc nie zjeść choć jednej miseczki pełnej pysznego leczo. O ile Połówek najbardziej lubi leczo z wędzonym boczkiem lub kiełbasą, to ja wybieram lżejsze wersje wzbogacone najczęściej o dodatek strączków. 

Leczo bez mięsa doprawiam ostrą wędzoną papryką oraz tymiankiem. Jeśli w szafce mam tylko słodką paprykę, wówczas sos wzbogacam o odrobinę cayenne lub kilka kropel Tabasco. Tak przygotowane leczo najchętniej zajadam w towarzystwie ryżu, kaszy jaglanej lub niepalonej kaszy gryczanej. Oczywiście w wersji najprostszej, czyli z pajdą wiejskiego chleba, smakuje równie dobrze.

Leczo bez mięsa przepis

Leczo z ciecierzycą


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 nieduża cukinia (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów bez skóry/500 ml przecieru pomidorowego/około 800 g świeżych pomidorów startych na tarce (do wyboru)
  • 1/2-3/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki/słoika
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pieczywo lub ugotowany ryż, kasza jaglana, kuskus, niepalona kasza gryczana

Jak zrobić leczo z ciecierzycą?


Cebulę i czosnek drobno kroimy. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy je. Cukinię kroimy w kostkę. Ja tym razem pominęłam dodatek cukinii w przepisie. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4-5 minut. Dokładamy papryki, przesmażamy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, cukinię (jeśli używamy), zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku wędzoną papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dodajemy odsączoną ciecierzycę i podgrzewamy przez około 3 minuty. Jeśli leczo będzie zbyt gęste, rozrzedzamy sos wodą lub bulionem warzywnym (jeśli posiadamy). 

Leczo z ciecierzycą podajemy z dodatkiem pieczywa lub ryżu. Ja lubię je także jeść z kaszą jaglaną lub niepaloną kaszą gryczaną.

Leczo z ciecierzyca przepis
Leczo bez mięsa

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

17 komentarzy:

  1. Ciecierzycę jadłam jedynie w połączeniu z mlekiem kokosowym w curry, ale myślałam o obiedzie na piątek i chyba wiem, co zrobię :) Cukinię i paprykę mam, a do tego słoiczek przecieru domowego z letnich pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dorzucam ją prawie do wszystkiego. Bardzo lubię jej smak. A curry z mlekiem kokosowym zjadłabym z ogromną chęcią :)

      Usuń
  2. Kocham ciecierzycę i to mój ukochany strączek! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa odmiana leczo. Najczęściej przygotowuję je z dodatkiem kiełbasy. Jarska wersja z ciecierzycą może być bardzo interesująca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spojrzałam an Twój post i aż się uśmiałam :) Ja dzisiaj robiłam i jutro lub pojutrze przepis będzie do wystawienia :) Co prawda troszkę inne składniki i u mnie to potrawka pikantna, ale ciecierzyca jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam właśnie na blogu Twoją potrawkę. Zapowiada się super :)

      Usuń
  5. Takiego leczo jeszcze nie jadłam. Ja również często robię wersję bezmięsną, ale ciecierzyczy do leczo jeszcze nigdy nie dawałam. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo - wiele słyszałam o takim leczo. Super!
    To chyba coś dla mnie. Ciekawi mnie czy warto spróbować. Na pewno!
    Przepyszne danie. Bardzo mi się podoba.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna odmiana od tradycjnego lecza :) Chętnie sobie takie przygotuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam leczo, a w połączeniu z soczewicą musi być niezwykle pyszne i odżywcze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe jak smakuje z ciecierzycą. Ja zazwyczaj robię z dodatkiem kiełbasy;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę w końcu zrobić takie leczo z prawdziwego zdarzenia, bo zazwyczaj nawkładam tam wszystkie warzywa jakie mam i danie mało przypomina leczo :D Może w weekend się uda, Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej warzyw tym lepiej. Ja uwielbiam Twoje warzywne miksy :)

      Usuń
  11. Leczo w lecie to podstawa, a z ciecierzycą musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio mogłabym jeść ciecierzycę non-stop, więc to leczo z pewnością podeszłoby moim kubkom smakowym :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Cała nasza rodzina bardzo lubi takie leczo i to nawet tata stwierdził, że "jak są te kuleczki to mięsa nie musi być" :P

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->