Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 21 lipca 2017

Ziemniaki z kalarepą i koperkiem

Ziemniaki w mundurkach z patelni
Ziemniaki z kalarepą i koperkiem
Dzień dobry,

Dziś pierwszy raz od wielu miesięcy mam dla Was przepis nie autorski, a znaleziony w sieci. Tematem kolejnego naszego wspólnego gotowania była kuchnia skandynawska, o której aż tak wiele nie wiem, musiałam więc poszukać czegoś ciekawego w Internecie. Na Saveur natrafiłam na mega prostą letnią sałatkę z młodych ziemniaków i kalarepy. Od razu wiedziałam, że będzie to coś przepysznego. 

Tak przygotowane warzywa możecie z powodzeniem podać na obiad. Do tego szklanka zsiadłego mleka lub kefiru, jajko sadzone i mamy świetny letni posiłek, który nie wymaga stania godzinami w kuchni. 

Przepis przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką i Martynosią. Bierze on udział w akcji kulinarnej - Skandynawskie Lato

Młode ziemniaki z patelni

Ziemniaki z kalarepą i koperkiem


Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g młodych, małych ziemniaków
  • 1 mała kalarepa plus kilka liści
  • 1/3 pęczka koperku
  • 30 g klarowanego masła lub więcej w razie potrzeby
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić ziemniaki z kalarepą?


Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w skórkach w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy a następnie odparowujemy w garnku. Kalarepę kroimy w kawałki w grube plastry. Liście (bez łodyg) siekamy w mniejsze kawałki. Bez obaw, nie są trujące, wręcz przeciwnie bardzo smaczne i zdrowe. Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Wrzucamy kalarepę (bez liści), smażymy przez 5-7 minut. Kalarepa powinna ładnie się zrumienić. Dodajemy resztę masła, liście kalarepy, odparowane ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy, podrzucając zawartością patelni, aż liście kalarepy zwiędną. Pod koniec dodajemy do ziemniaków koperek i ponownie mieszamy. Sałatkę ziemniaczaną z kalarepą podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Możecie podać ją na obiad i zajadać z zsiadłym mlekiem i jajkiem sadzonym.

Ziemniaki z koperkiem

Kalarepa przepisy

Kalarepa ciekawe przepisy

Kalarepa przepisy
Ziemniaki z kalarepą i koperkiem


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

30 komentarzy:

  1. Niby banalnie proste ale nieoczywiste i z pewnością smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to pysznie wygląda! Nie ma to jak takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają tak przygotowane ziemniaczki z kalarepą :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować takiej podsmażanej na maśle kalarepki. Ostatnio bardzo zasmakowała mi na surowo w towarzystwie hummusu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam kalarepę z hummusem. Ostatnio dodawaliśmy ją nawet do sushi :)

      Usuń
  5. jeju jeju jeju! :D tutaj oczy same jedzą! :D JAK ZAWSZE cudowne zdjęcia i genialna inspiracja :D <3
    wykorzystam w weekend jesli znajdę troche czasu na pobyt w kuchni!
    buziaki!
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre słowo Dominiko :)

      Usuń
  6. Uwielbiam chrupać kalarepę na surowo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam kalarepy. Lubię takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste, ale niebanalne. Takie przepisy lubię. A smażonej kalarepy chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Młode ziemniaki z koperkiem i jajkiem sadzonym, popijane zsiadłym mlekiem - to moje wspomnienia z wakacji na wsi u ukochanych Dziadków. Danie z dodatkiem kalarepy zapowiada się bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie podobnie! Uwielbiałam letnie obiady u Dziadków :)

      Usuń
  10. Oj ja jestem ziemniaczkowy potworek i czuję że szybko by zniknęły te ziemniorki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie świetne i w moich smakach 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie proste dania :) I do tego jeszcze szklanka kefiru

    OdpowiedzUsuń
  13. Młodych ziemniaczków nigdy dość :D W takim wydaniu muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam młode ziemniaczki z koperkiem:)
    Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawe danie. Nigdy nie wpadłabym na pomysł takiego połączenia smaków: )

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Typowo letni przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Faktycznie proste i na pewno smaczne połączenie ;))
    Dawno już nie jadłam ziemniaków, ale kalarepkę kupuję regularnie i przy najbliższej okazji wypróbuję przepis. Nigdy jeszcze nie jadłam podsmażonej kalarepki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Miła odmiana dla jedzonej na surowo kalarepki.

      Usuń
  19. Robiłam kiedyś "leczo" z kalarepki, nikt nie rozpoznał jej w smaku:)))Fajna ta Twoja sałatka-danie:)i talerze super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leczo z kalarepki brzmi super Aguś!

      Usuń
  20. Super!
    Tak, jak lubię.
    Smacznie i zdrowo!
    Na dodatek apetycznie.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne połączenie, a kalarepkę uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. My uwielbiamy ziemniaki! I zdecydowanie najlepsze są z dodatkiem czegoś co nie przytłumi ich smak (kotlet i kapusta kiszona :P) a właśnie współgra. Tak jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie wiem, co zrobić z kalarepą, oprócz zjedzenia jej na surowo i zupy, za którą nie przepadam, więc pewnie skorzystam z przepisu :)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo mi się podoba taki pomysł na kalarepę, chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->