Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 5 lipca 2017

Zalewajka z kurkami

Zalewajka bez mięsa
Zalewajka z kurkami

Dzień dobry,

Dziś ugoszczę Was zupą i to nie byle jaką, bo zalewajką, która pochodzi z moich rodzinnych stron. Od razu uprzedzam, że nie jest to klasyczna radomszczańska zalewajka.  To lekka wersja zalewajki z dodatkiem kurek, które niedawno pojawiły się w polskich lasach. Przy okazji jest to przepis w 100 % wegański, co za tym idzie, zupę mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy.

Do przygotowania zalewajki będzie Wam potrzebny zakwas na żur. Możecie przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy w sklepie. Sprawdźcie jednak skład takiego żurku. Powinien zawierać mąkę żytnią, otręby, czosnek i przyprawy. To własnie od zakwasu będzie zależał ostateczny smak potrawy, dlatego warto postawić na dobrej jakości produkt. Polecam wybrać produkt w szklanej butelce, a nie w plastikowym opakowaniu.

PS. Kulisy tej sesji zdjęciowej znajdziecie na moim Instagramie - klik. Zapraszam do śledzenia wszystkich zainteresowanych fotografią kulinarną. 

Kurki przepisy
Kurki 

Zalewajka wegańska

Zalewajka z kurkami


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 g zakwasu na żurek (lub więcej wg preferencji)
  • 1 większa biała cebula
  • 500-600 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

Jak zrobić zalewajkę z kurkami?


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno kroimy. W garnku umieszczamy bulion. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę o boku około 2 cm i wrzucamy do bulionu. Do garnka dodajemy także oczyszczone kurki (większe warto przekroić na pół). Garnek stawiamy na włączonym palniku i zagotowujemy zupę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na złoto i dodajemy do gotującej się zupy. Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Zajmuje to średnio 15 minut, ale warto sprawdzić wcześniej, czy ziemniaki są już dobre. Do zalewajki dodajemy roztarty w palcach majeranek. Zakwas na żur dokładnie mieszamy (najlepiej potrząsnąć kilka razy zakręconą butelką, aż mąka i woda dobrze się wymieszają) i wlewamy do zupy, zagotowujemy i gotujemy zalewajkę jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę doprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, dodajemy czosnek i opcjonalnie chrzan. Zalewajkę nalewamy na talerze i podajemy. Zupa jest smaczniejsza kolejnego dnia.


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

18 komentarzy:

  1. Jestem z całkiem innych okolic, więc nic dziwnego, że nie jadłam takiej zupy :) Z kurkami na pewno smakowała wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiej zupy oraz w ogóle nie próbowałyśmy kurek :P A wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, nadróbcie to koniecznie. Kurki są pyszne :)

      Usuń
  3. Kocham grzyby zbierać i jeść :) tą zupkę sobie zrobię dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, dla mnie to smak z dzieciństwa, mój tata robił taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiej nie jadłam, ale wygląda przepysznie! Czas sięgnąć po kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi cudownie. Koniecznie muszę przygotować. Zakwas, niestety, będzie "sklepowy". Zdjęcia, jak zwykle, REWELACYJNE:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, można trafić na przesmaczne sklepowe zakwasy, także kupienie takiego gotowca to nie zbrodnia. Też będzie bardzo smacznie.

      Usuń
  7. Takiej zupy nigdy nie jadłam, ale bardzo chętnie spróbuję :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Fajnie, że zajmuje mało czasu !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Pycha! Zjadłabym na obiad dziś.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowała.
    Lubię kurki bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam zalewajki, ale chętnie bym spróbowała :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała zupa i jak zwykle powalające zdjęcia :) Gratuluję pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam nadzieję, że dziś kupię kurki i coś wyczaruję. Twoja zupa mnie skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam dziś w/g tego przepisu ,pachnie cudownie,jak smakuje zobacze jak przestygnie .Dzięki za prosty i wspaniały przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP