Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 8 lipca 2017

Omlet z kurkami i oscypkiem

Kurki śniadanie przepisy

 Dzień dobry, 

Weekend zaczynamy od mistrzowskiego śniadania z kurkami w roli głównej. W końcu sezon zobowiązuje. Na talerz wjeżdża banalnie prosty w przygotowaniu omlet z dodatkiem czerwonej cebuli, wspomnianych grzybów, szałwii i owczego sera. To niezwykle smaczna alternatywa dla tak lubianej przez wiele osób jajecznicy z kurkami

Do mojego omletu wykorzystałam oscypka. Jeśli nie macie dostępu do tego typu sera, to polecam kupić dobrej jakości ser wędzony lub jakiś twardy dojrzewający ser, np. Bursztyn, Dziugas, Rubin. Kupując wędzony ser, zerknijcie wcześniej na etykietę, ponieważ zdecydowana większość tego typu produktów nie widziała nawet dymu wędzarki, co za tym idzie ich smak pozostawia bardzo wiele do życzenia.

Kurki omlet przepis
Omlet z kurkami

Co zrobić z kurek

Omlet z kurkami i oscypkiem

Śniadanie Mistrzów #325
Składniki (na 1 porcję):

  • 3 jajka 
  • 1 łyżka mleka
  • pół czerwonej cebulki
  • 40 g małych kurek
  • kilka listków szałwii
  • 15 g oscypka
  • sól i pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Jak zrobić omlet z kurkami?

Zaczynamy od oczyszczenia kurek. Odsyłam Was do wpisu, jak oczyścić kurki. Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem kurki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli są dość małe, pozostawiamy je w całości lub kroimy na pół. Cebulkę siekamy w piórka. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy sól do smaku.

Rozgrzewamy masło na jednej patelni. Wrzucamy cebulkę, smażymy przez 2 minuty, dodajemy kurki, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy listki szałwii i doprawiamy kurki solą i pieprzem do smaku. Patelnię z kurkami zestawiamy na bok. 

Rozgrzewamy masło na małej żeliwnej patelni o średnicy 18-20 cm. Wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, aż omlet w połowie się zetnie. Nakładamy na wierzch nadzienie z kurek, posypujemy wiórkami oscypka. Patelnię przykrywamy, smażymy dalej do preferowanego ścięcia omletu. Omlet z kurkami zsuwamy na talerz i podajemy. 


Kurki przepisy

Przepisy z kurkami

Kurki śniadanie


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

19 komentarzy:

  1. Omlet wygląda wspaniale, a zdjęcia, jak zwykle, przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, ze rozpoczynamy sezon na kurki :)
    Piękne zdjęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię na pewno jak już tylko dorwę kurki :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłabym, ale nie chce mi się czyścić kurek :P Weekendowe lenistwo zwycięża :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj znowu coś dla mnie :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaa, ale pyszności, uwielbiam oscypka na ciepło (szczególnie w pizzy ;)), a jeszcze nie wpadłam na to, by go dodać do omleta! Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka szkoda, że nie moge jeść grzybów. ;c

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki omlecik bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oscypek <3 To musi być niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurka! Ale szał :) Idę robić śniadanie :* Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Omlety uwielbiam i te na słodko i na wytrawnie :D Ten wygląda wspaniale, a dodatek oscypka to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może kiedyś będzie nam dane spróbować tych grzybów :P Omlet wygląda zacnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boski! Uwielbiam kurki, ale w Danii są taaakie drogie...

    OdpowiedzUsuń
  15. a można go dosmażać w piekarniku? jak niektóre inne Twoje omlety Malwinko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, można go włożyć na chwilkę do piekarnika (choćby z samą grzałką od góry). Ja wolę przykryć patelnię, mniej pracy ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP