Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 11 czerwca 2017

Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z kapusty do obiadu
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek

Dzień dobry,

Dla miłośników warzyw mam dzisiaj mega fajną i prostą surówkę na bazie wiosennych warzyw. Z powodzeniem możecie ją podać do niedzielnego obiadu. W misce wylądowała młoda kapusta, marchewka, rzodkiewki i dymka, a całość doprawiłam dobrej jakości oliwą i octem balsamicznym. Wyszło na tyle smacznie, że samego obiadu doczekała jedynie mała porcja surówki. Reszta znikała, łyżka po łyżce, przy okazji każdej wizyty w kuchni 😉.

Aby kapusta zmiękła, wystarczy lekko ją posolić i ugnieść dłonią. Niech Was nie kusi, aby taką kapustę obgotować (tyczy się to zarówno młodej, jak i starej kapusty)! Spotkałam się już niejednokrotnie z podobnymi teoriami i nie mogę pojąć, skąd w ogóle pojawiają się tak dziwne pomysły. Po co komplikować sobie życie i pozbawiać przy okazji warzywo smaku i wartości odżywczych? 

Z czym podawać surówkę z kapusty i rzodkiewki? Ja proponuję dodatek klopsików z piekarnika i pieczonych ziemniaków.  


Surówka z młodych warzyw


Surówka z kapusty i rzodkiewki


Składniki:

  • pół główki niedużej młodej kapusty
  • 1-2 młode marchewki
  • 2 cienkie dymki wraz ze szczypiorem
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty do obiadu?


Kapustę szatkujemy. Ja robię to ręcznie przy pomocy noża. Umieszczamy ją w misce, oprószamy solą i ugniatamy dłonią, aż delikatnie zmięknie. Nie ugniatajcie zbyt długo, bo puści sporo soku. Wystarczy dosłownie minuta ugniatania. Marchewki obieramy, ścieramy na tartce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dymki drobno siekamy. Oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tartce na grubych oczkach lub po prostu kroimy w słupki. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą, polewamy nim surówkę. W razie potrzeby smak surówki można zrównoważyć dodając do niej odrobinę cukru lub erytrolu. Ja tego nie robię, kapusta i marchewka są bowiem wystarczająco słodkie. Surówkę z kapusty i rzodkiewki podajemy jako dodatek do obiadu.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Surówka z kapusty i rzodkiewki w wykonaniu czytelników:


14 komentarzy:

  1. Surówka prezentuje się rewelacyjnie i bardzo wiosennie :) Idealny dodatek do obiadu, ale też bez obiadku można taką surówkę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna:) u mnie dziś na obiad klopsiki z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ten ocet balsamiczny koniecznie? nie mozna zastąpic czyms innym ?
    moja sasiadka podobną surówke robila, ale dodawała cytryny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać sok z cytryny i troszkę cukru, by zrównoważyć jego smak. Ocet balsamiczny nadaje surówce fajnego posmaku.

      Usuń
  4. Kapusty z rzodkiewką jeszcze nie mieszałam...muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham młodą kapustę! Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię na pewno w najbliższy weekend :) Muszę zacząć robić więcej surówek, bo ciągle jem tylko z marchewki i jabłka, a teraz nie zawsze wychodzą dobre, bo te młode marchewki jak dla mnie nie mają zupełnie smaku, a i o dobre jabłka już trudno ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za surówką z jabłka i marchewki jakoś nigdy nie przepadałam. Zawsze było mi nie po drodze z jabłkowym dodatkiem.

      Usuń
    2. Jeśli dobrze pamiętam, to pisałaś kiedyś, że w ogóle nie przepadasz za owocami, więc być może dlatego :)

      Usuń
  7. Wygląda smacznie a podanie jest rewelacyjne!
    Obserwuję
    lukaszmakeup

    OdpowiedzUsuń
  8. O tej porze roku nie ma lepszej surówki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglada, moznaby jeszcze troche koperku sypnac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie wylądowałby w miseczce, gdybym miała go w lodówce ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP