Wyszczególnione wpisy

Wpisy

czwartek, 8 czerwca 2017

Fit klopsiki z piekarnika

Pieczone klopsiki z indyka
Fit klopsiki z piekarnika

Dzień dobry,

Dzisiejsza propozycja wpisze się idealnie w dietę wszystkich tych, którzy są obecnie na redukcji lub po prostu dbają o zdrowie. Na talerzu wylądowały fit klopsiki, o które dość często dopytywaliście mnie przy okazji wpisów o bento. Takie klopsiki doprawiam na różne sposoby. Tym razem zrobiłam je w wersji z dodatkiem sporej ilości ziół, dzięki czemu są niezwykle aromatyczne. 

Fit klopsiki możecie przygotować z mięsa z indyka lub z kurczaka. Ja postawiłam na pierś indyka, ale jeszcze fajniej smakowo wypadną klopsiki na bazie troszkę tłustszego mięsa z udek. Można też pomieszać mięso z piersi (pół na pół) z mięsem z udek. Do takich klopsików nie dodaję już żółtka, a jedynie białko jajka. Nie trzeba ich także zagęszczać, dzięki czemu oszczędzamy sporo kalorii.

Dietetyczne klopsiki podałam z batatami cajun, lekkim sosem na bazie jogurtu greckiego oraz wiosenną surówką. Przepis na tę ostatnią pojawi się na blogu już wkrótce.

Wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką, Martynosią i Mopsikiem. Zajrzyjcie do dziewczyn i poznajcie ich przepisy na fit klopsiki. 

Odchudzone klopsiki

Fit klopsiki


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżych listków
  • pół łyżeczki suszonej bazylii 
  • białko jajka (M lub L)
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić fit klopsiki z piekarnika?


Zmielone mięso umieszczamy w misce. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z posiekanym imbirem. Dodajemy natkę pietruszki, szczypiorek, słodką paprykę, tymianek i bazylię. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy białko jajka. Całość wyrabiamy dobrze dłonią przez kilka minut. W trakcie wyrabiania masa dodatkowo zgęstnieje. Dłonie moczymy zimną wodą, odrywamy kawałki mięsa i formujemy około 20 małych klopsików. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsiki w odstępach. Pieczemy przez około 20 minut. 

Fit klopsiki z indyka podajemy z ulubionym sosem, np. sosem tzatziki

Ile piec klopsiki w piekarniku
Fit klopsiki z piekarnika

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

Fit klopsiki w wykonaniu czytelników:


10 komentarzy:

  1. kocham po prostu klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na domowy obiad z chęcią skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Uwielbiam pieczone klopsiki i często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klopsiki uwielbiam, a te wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. Podobają mi się także dodatki, z jakimi je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pieczone bataty :D Jutro u mnie na obiad akurat kotlety z indyka i bataty z piekarnika i jakaś zieleninka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prze-pysz-ne, aromatyczne, nieskomplikowane- wchodzą na stałe do mojego jadłospisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP