Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 18 czerwca 2017

Bulion warzywny

Domowy bulion z warzyw
Bulion warzywny
Dzień dobry,

Jak już Wam zapowiadałam, na blogu co jakiś czas będą się pojawiać podstawowe przepisy. Będą to domowe bazy na zupę, klasyczne sosy, sprawdzone przepisy na ciasta (kruche, na pizzę, pierogowe) itp. Zapewne z czasem stworzę osobną zakładkę w menu obrazkowym, aby ułatwić Wam wyszukiwanie ich. 

Na pierwszy ogień idzie przepis na domowy bulion warzywny. Taki bulion wykorzystuję do gotowania zup, przygotowywania sosów, risotto, zapiekanek. Ja często bulion gotuję bez dodatku soli i pieprzu, ale tylko wtedy, gdy warzywa planuję dać później do zjedzenia moim zwierzakom (robię im gerberki z dodatkiem świeżych ziół, oliwy i kaszy lub ryżu). Dzięki temu nic się nie marnuje. 

Bulion warzywny jak zrobić

Bulion warzywny


Składniki:
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 większe pietruszki plus kilka łodyżek z liśćmi 
  • pół średniej wielkości selera korzeniowego lub ćwiartka małego plus kilka łodyżek z liśćmi 
  • 1 łodyga selera naciowego wraz z kawałkiem naci
  • zielona część pora
  • 3-4 gałązki lubczyku
  • 2 nieduże białe cebule wraz z łupiną
  • 2-3 ząbki czosnku wraz z łupiną
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • sól do smaku

Jak zrobić domowy bulion warzywny?

Warzywa (poza cebulą i czosnkiem) oczyszczamy, dokładnie myjemy i umieszczamy w dużym garnku (5-6 litrów). Jeśli mam warzywa od rolnika, to zazwyczaj jedynie je myję. Jeśli są to warzywa z marketu, to dodatkowo obieram je ze skórki. Nać warzywną dokładnie płuczemy. Ja daję jej zazwyczaj dość sporo do wywarów, lubię bowiem ziołowy aromat w zupie. Zieleninę dokładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy (zarówno łupinę, jak i wnętrze cebuli). Doda to wywarowi koloru i smaku. Do garnka dokładamy liście laurowe, opalone cebule, czosnek, ziele angielskie, kolorowy pieprz. Ja dodatek tego ostatniego najczęściej pomijam, bo z warzyw robię domowego gerberka dla naszych zwierzaków. Wszystko zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny (pokrywkę kładziemy uchylnie na garnku). Jeśli chcecie otrzymać bardziej esencjonalny bulion, gotujcie go dłużej nawet 2-2,5 godziny. Pamiętajcie jednak, że wywar mocno się zredukuje. Pod koniec bulion warzywny solimy do smaku. Bulion odcedzamy, po ostygnięciu chowamy go do lodówki. Bulion warzywny przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Uwagi:

- nie bójcie się dodatku czosnku, jego dodatek nie sprawi, że bulion warzywny będzie pikantny
- im więcej marchewek, tym bulion słodszy i bardziej pomarańczowy
- lubczyk w okresie letnim kupicie na targu warzywnym, zimą polecam podzielić lubczyk na porcje po 3-4 gałązki i zamrozić.
- dodatek opalonej cebuli wraz z łupiną sprawi, że bulion będzie miał piękny złoty kolor

Mrożenie bulionu warzywnego: 


Bulion warzywny gotuję często w większej ilości, po czym mrożę go. Najwygodniej przelać go do pojemnika na lód, a po zamrożeniu, kostki przesypać do woreczka strunowego. W razie potrzeby wyciągamy potrzebną nam ilość kostek bulionu. Wystarczy je wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Zamrożony bulion należy zużyć w przeciągu 3 miesięcy. 

Przepis na wywar warzywny
Bulion z warzyw

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

12 komentarzy:

  1. Dobry bulion warzywny to podstawa wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowy bulion.Zamrażam w porcjach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś się chyba zepsuło na stronie,
    nie da się zaznaczyć i skopiować przepisu :-(
    no szkoda bo chętnie bym coś upichciła z tego bloga, a tak to nie skorzystam,
    jedynie przepis na przyprawę Cajun nasmarowałam na kartce ręcznie ale do przepisania przepisu nikt mnie nie zmusi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od wielu lat na blogu jest blokada kopiowania treści. Jeśli chcesz sobie coś wydrukować, to pod każdym wpisem masz do tego odpowiednią ikonkę. Można skasować zdjęcia, wstęp i inne niepotrzebne elementy.

      Usuń
    2. Aaaa, no i tu mnie masz! :-)
      Nie zauważyłam takiej opcji, dziękuję serdecznie i pozdrawiam, miłego dnia :-)

      Usuń
    3. Często ludziom umyka ta ikonka :) Miłego dnia!

      Usuń
  5. Świetny podstawowy przepis, warzywa absolutnie fotogeniczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytałam gdzieś, że dobrze jest podpiec warzywa korzeniowe przed gotowaniem, co spowoduje, że bulion będzie jeszcze bardziej esencjonalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak. Sama robię bulion z pieczonych warzyw z czosnkiem, ale to już bardziej do podania go jako gotową zupę, aniżeli bazę do przygotowania innej zupki.

      Podobnie jest z wywarami mięsnymi. Warto do nich dodać pieczone kości i warzywa. Tak robię bulion cielęcy. Wychodzi bardzo ciemny i aromatyczny.

      Usuń
    2. Jest jeszcze jeden sposób na wywar: "rozbieram" upieczonego kurczaka, tzn. oddzielam mięso od kości, dodaję warzywa bulionowe, przyprawy i gotuję bulion. Ma nieco inny smak ale równie dobry. Niestety, nie jestem autorem wywaru... zgapione z kuchni TV+ :)

      Usuń
    3. Bulion na kościach z upieczonego kurczaka jest na blogu od ponad 3 lat - wywar z pieczonych kości drobiowych.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP