Wyszczególnione wpisy

Wpisy

niedziela, 5 marca 2017

Żeberka teriyaki

Żeberka w sosie teriyaki
Żeberka teriyaki
Dzień dobry, 

Na weekendowy obiad podrzucam Wam przepis na pyszne żeberka w sosie teriyaki. Proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Do mojego przepisu potrzebne Wam będą produkty typowe dla kuchni japońskiej, czyli sos sojowy, mirin, ocet ryżowy i sake. Bez większych problemów kupicie je w sieci lub stacjonarnie w dużych marketach z rozbudowanym działem z produktami azjatyckimi (np. w Auchan, Tesco). Na blogu jest sporo fajnych przepisów z użyciem tych produktów, dlatego warto mieć je w kuchennej szafce.

Tak przygotowane żeberka teriyaki podajcie z ulubionymi dodatkami. Ja serwowałam je z ryżem jaśminowym i orzeźwiającą surówką. Równie dobrze sprawdzą się pieczone ziemniaki lub nawet ziemniaczane puree. Częstujcie się przepisem, a miłośnikom pysznego sosu teriyaki polecam także przepis na klopsiki teriyaki i tofu teriyaki

Żeberka po azjatycku pieczone

Żeberka w sosie teriyaki

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1-1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 6 łyżek japońskiego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sake
  • 3 łyżki mirinu
  • 3 łyżki melasy z trzciny cukrowej
  • prażony sezam i posiekana dymka do posypania

Jak zrobić żeberka teriyaki?

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki (oczywiście możecie zostawić cały płat w całości, jeśli będzie to dla Was wygodne). W pojemniku spożywczym umieszczamy czosnek, imbir, chili, sos sojowy, ocet ryżowy, sake, mirin, melasę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do marynaty teriyaki wkładamy żeberka, mieszamy. Pojemnik zamykamy i odstawiamy go do lodówki na około dobę. Co jakiś czas warto odwrócić żeberka na drugą stronę. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy w jednej warstwie w naczyniu. Polewamy je połową sosu teriyaki. Naczynie przykrywamy (ja nie miałam pokrywki, więc po prostu przykryłam je folią spożywczą) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. W połowie pieczenia warto odwrócić żeberka na drugą stronę i polać sosem z naczynia. 

Po upływie 45 minut zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy dalej przez 15-20 minut lub dłużej, aż żeberka będą miękkie, a mięso będzie ładnie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia bez przykrycia należy polewać żeberka resztą sosu teriyaki, który pozostał w pojemniku spożywczym i odwracać je na drugą stronę. Jeśli żeberka zaczną się zbyt mocno przypiekać, warto zmniejszyć temperaturę o 20 stopni lub przykryć ponownie naczynie.

Upieczone żeberka w sosie teriyaki nakładamy na talerze, posypujemy prażonym białym sezamem i posiekaną dymką. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Mogą to być pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy i surówka. Najlepiej sprawdzą się surówki na bazie świeżego ogórka, np. pikantna surówka z ogórka lub surówka z ogórka i rzodkiewki.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie ;) Dawno nie jadłam żeberek, może zrobię takie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP