Wyszczególnione wpisy

Wpisy

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Sushi bowl z wędzonym łososiem

Co to jest sushi bowl
Sushi bowl z wędzonym łososiem
Dzień dobry,

W ostatnich miesiącach dość często w naszych lunchboxach lądowało zdekonstruowane sushi, czyli popularny obecnie sushi bowl. Co wyróżnia sushi bowl? Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga dodatkowych akcesoriów (jak np. mata do rolowania sushi) i wprawy w przygotowaniu. To tak, jakbyście Wasze ulubione składniki do sushi umieścili w misce z ryżem, zamiast zamykać je w płacie nori. Oczywiście najlepiej ułożyć je w sposób estetyczny, aby posiłek cieszył nie tylko podniebienie, ale i oko.
jak zrobić sushi bowl
Lunchbox z sushi bowl
Zauważyłam, że w sushi bowl coraz częściej lądują produkty poddane obróbce termicznej, np. ryba lub drób teriyaki, a nawet jajka w koszulce lub gotowane. Trend jak najbardziej fajny, szczególnie polecam wszelkie dodatki we wspomnianym sosie. A za co tak bardzo lubimy z Połówkiem sushi bowl? Podaje się je na zimno, więc doskonale sprawdza się jako posiłek w pracy lub na uczelni. Można dowolnie kombinować z dodatkami, w zależności od naszych preferencji oraz zawartości lodówki. Przygotowanie sushi bowl zajmuje o wiele mniej czasu, niż klasycznych rolek sushi, dlatego takie zdekonstruowane sushi idealnie wpisuje się w menu w tygodniu po brzegi wypełnionym pracą.

Ostrzegam- sushi w takiej postaci uzależnia. Nie jedzcie go jednak zbyt często, ponieważ to spora dawka sodu, którego nadmiar w naszej diecie nie jest wskazany. Szczególnie u osób z nadciśnieniem. 

Jeśli czytujecie mnie od dłuższego czasu, to zapewne wiecie, że dużą uwagę przywiązuję do nazewnictwa potraw i nie lubię nazw łączących w sobie polskie wyrazy z obcojęzycznymi. Tym razem zrobiłam jednak wyjątek, ponieważ konstrukcja "miska sushi" niezbyt mi odpowiadała. Choć jak teraz to czytam, to nie brzmi to aż tak źle. 

Sushi bowl przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką. Zajrzyjcie do niej i zobaczcie jej wersję sushi dla zabieganych.

Sushi bowl z łososiem


SUSHI BOWL Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Składniki (na 2 porcje):
  • ryż do sushi w ilości wg uznania (ja najczęściej nakładam sobie 50 g ryżu, Połówek 100 g lub więcej, w zależności od tego jaki to posiłek)- szczegółowe instrukcje, jak przygotować i zaprawić ryż do sushi znajdziecie w tym wpisie -> klik. Do przygotowania ryżu będzie Wam potrzebny jeszcze ocet ryżowy, sól i cukier (ewentualnie erytrol, którego sama używam, dzięki czemu otrzymuję zdrowszą wersję sushi)
  • surowy lub wędzony łosoś (około 100 g)
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek ogórka
  • kawałek surowej marchewki
  • kawałek płatu nori lub 2 snacki z alg morskich (polecam snacki o smaku wasabi)*
  • 1 małe awokado
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • kawałek czerwonej kapusty plus odrobina soli
  • szczypior z 2 cebulek dymek
  • prażony sezam do posypania
  • czarnuszka do posypania
  • sos sriracha
  • japoński sos sojowy
Jak zrobić sushi bowl?

Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Po szczegółowe instrukcje odsyłam Was do mojego wpisu: jak ugotować ryż do sushi. Znajdziecie tam wskazówki na temat gotowania i zaprawiania ryżu do sushi. Ugotowany zaprawiony ryż należy ostudzić. Można go od razu ugotować w większej ilości i po zaprawieniu przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. 

Łososia kroimy w nieduże cienkie kawałki. Ja kupuję łososia wędzonego w kawałku, oddzielam od skóry i kroję. Warzywa myjemy, oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy ze skórki. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, marchewkę siekamy w julienne (ja używam do tego specjalnej obieraczki), awokado kroimy w plasterki, płaty alg tniemy w paseczki przy pomocy nożyczek kuchennych. Kapustę szatkujemy, posypujemy niewielką ilością soli, po czym ugniatamy w dłoni, by delikatnie zmiękła. Szczypior drobno siekamy. Groszek zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach.

Ryż umieszczamy w miseczkach, na wierzchu układamy pozostałe składniki. Posypujemy prażonym sezamem i czarnuszką. Podajemy z sosem sriracha i dobrej jakości sosem sojowym. 

Uwagi (*):
  • polecam do sushi bowl używać snacków z alg morskich, szczególnie tych smakowych, np. o smaku wasabi. Zerknijcie jednak na skład, bo wiele takich snacków zawiera sporo niepożądanych rzeczy, takich jak olej palmowy, cukier, barwniki itd. Te, które kupuję składają się jedynie z alg, oleju i soli (plus chrzan wasabi w przypadku tych smakowych). Pamiętajcie, by zachować umiar w jedzeniu tych snacków, zawierają bowiem duże dawki jodu (uważajcie, jeśli macie problemy z tarczycą). 

Miska sushi z łososiem

Sushi w misce
Sushi bowl z wędzonym łososiem

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy:

  1. poszukuję lunchboxa na sałatki owocowe zeby owoce nie ciemniały czy możesz coś polecić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatnie ciemnieć będą zawsze. Skropienie sokiem z cytryny plus w 100% szczelny lunchbox powinny mocno ograniczyć ciemnienie. Do sałatek owocowych fajnie sprawdzi się pojemnik Monbento na sałatkę. Bardzo wygodnie się z niego je, nawet trzymając go w dłoni.

      Usuń
  2. ale smakowitości! pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzi za mną sushi, ale nie umiem zrobić i nie za bardzo mam jak podskoczyć do "susharni", więc ten przepis jest dla mnie jak znalazł :) Dziękuję!

    Czy do pracy przygotowujesz taki pojemniczek wieczorem dzień wcześniej? Nie jestem pewna czy świeże warzywa będą smaczne jeśli je pokroje i przyprawię dzień wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wszystko pakuję do lunxhboxu dzień przed. Oczywiście możesz cześć warzyw dołożyć rano (ogórek, rzodkiewka).

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Następnym razem będzie to chyba właśnie sushi micha :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP