Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 25 stycznia 2017

Indyjska potrawka z soczewicy

jak zrobić dal z soczewicy
Dhal z soczewicy i groszku
Dzień dobry, 

Dziś na chwilkę przeniesiemy się do Indii, przygotowałam bowiem dla Was smaczny dhal na bazie soczewicy i groszku. Aromatyczny, lekko pikantny, w sam raz na chłodne dni. Sama przed dosłownie sekundką zjadłam ostatni talerz tej pysznej potrawki. Mówię Wam, mniam!

O ile za kuchnią indyjską średnio przepadam, to dhal upodobałam sobie szczególnie. Pierwszy raz zajadałam się nim ponad 6 lat temu i jadłam nałogowo prawie każdego dnia, aż w końcu mi się przejadł. Wspólne gotowanie z Anią było okazją do odświeżenia sobie tej indyjskiej potrawy. Szczerze uwielbiam czerwoną soczewicę, więc to ponowne spotkanie było nadzwyczaj udane. Ja dhal zajadałam w towarzystwie ryżu jaśminowego, ale jeśli macie chęć możecie postawić na pieczywo, np. chlebki naan.

Dal indyjski przepis

INDYJSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY 
(DHAL Z SOCZEWICĄ I GROSZKIEM)

Składniki:
  • 2 małe szalotki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (jeśli lubicie pikantne dania, wybierzcie ostrzejsze odmiany chili)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 puszka pomidorów
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
  • 100 g mrożonego groszku
  • sól do smaku
Jak zrobić dhal z soczewicy?

Obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. Chili pozbawiamy nasion i również drobno siekamy. Jeśli lubicie bardzo pikantne potrawy użyjcie ostrzejszej odmiany papryki, np. habanero. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, czosnek i chili. Smażymy przez 4-5 minut. Mielone przyprawy mieszamy ze sobą i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, mieszając przez około 20-30 sekund. Wlewamy pomidory, pół szklanki wody, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Wrzucamy groszek, gotujemy dalej przez 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dhal z soczewicy doprawiamy do smaku solą. Jeśli potrawka ma być jedzona kolejnego dnia, to warto dolać do niej więcej wody, ponieważ po kilku godzinach dodatkowo zgęstnieje. 

Dhal z soczewicy podajemy z dodatkiem pieczywa, np. chlebków naan lub ryżu. Fajnie skomponuje się także z kaszą jaglaną.

Potrawka z czerwoną soczewicą

Czerwona soczewica przepisy

Potrawka z soczewicy przepis
Potrawka z soczewicą


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy:

  1. Smakowicie! I te zdjęcia... boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, dhal za mną chodził, ale taki bez mleka kokosowego :) Na Ciebie można liczyć!

    Ange76

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy groszek z puszki nad się? Pozdrawiam Małorzata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiepski pomysł, konserwowy tylko do sałatek moim zdaniem. O wiele lepiej użyć mrożony, a z braku można po prostu pominąć ten składnik i zostać tylko przy soczewicy.

      Usuń
  4. Zjadłam. Szybkie, pyszne, tylko trochę przesadzilam z ostrością. Dobrze, ze zrobilam z podwójnej porcji bo goście przychodzą. Kolacja jak znalazł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to. Chce coś zrobić na obiad, nie wiem, co. Wchodze do Ciebie i zawsze coś nowego, pyszneo się znajdzie...mimo, że wchodze tu non stop :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dzięki za dobre słowo. Mam nadzieję, że obiad smakował :)

      Usuń
  6. Można zjeść na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło.

      Usuń
  7. uwielbiam! u mnie też bez mleka kokosowego;p

    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP