Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 24 czerwca 2016

Kofty pieczone z ziemniakami

 Klopsiki z ziemniakami
Kofty pieczone z ziemniakami
Kofty zapiekane w sosie pomidorowym to prawdziwie mistrzowskie danie. Na dodatek banalnie proste w przygotowaniu. Myślę, że takie młode ziemniaczki pieczone w sosie pomidorowym z dodatkiem klopsików wołowych, przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie to najlepiej podawać z dodatkiem labanu, czyli jogurtu rozcieńczonego wodą z dodatkiem soli (zapewne większość z Was zna ten napój pod turecką nazwą ayran). 

Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Zajrzyjcie do niej koniecznie, i zobaczcie, co smakowitego przygotowała.

Klops z ziemniakami

KOFTY PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI

Składniki (na 2 porcje):

Ziemniaki w sosie:
  • 450 g małych, młodych ziemniaków, obranych ze skórki
  • pół niedużej cukinii
  • 1 puszka lub kartonik posiekanych pomidorów (400 g) plus około 1/4-1/3 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • sól i pieprz do smaku
  • kilkanaście zielonych oliwek
Kofty:
  • 300 g mielonej wołowiny (mięso musi być tłustsze, najlepiej kark wołowy)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko lub żółtko (opcjonalnie, przy dość chudym mięsie)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub pół księżyce. Cukinię kroimy w grubsze plastry, W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, cukinię, wlewamy pomidory (u mnie były to pomidory koktajlowe w soku pomidorowym), dodajemy bazylię, oregano, liść laurowy, ocet balsamiczny, wlewamy 1/4-1/3 szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez pół godziny. 

Przygotowujemy kofty wołowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, kmin, kolendrę, koperek, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli mięso jest dość chude, należy dodać do mięsa małe jajko lub żółtko (ewentualnie kilka łyżek zimnej wody). Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy z niego okrągłe kofty. 

Po 30 minutach dokładamy na blaszkę kofty oraz oliwki. Pieczemy dalej przez około 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Upieczone kofty nakładamy na talerze. Danie posypujemy drobno posiekaną natką. Polecam podawać je z labanem, czyli mocno schłodzonym jogurtem zmiksowanym z dodatkiem soli i zimnej wody (tureckim odpowiednikiem jest zapewne lepiej Wam znany ayran). Gotową potrawę możecie dodatkowo posypać pokruszonym serem feta (pod koniec pieczenia lub już po nałożeniu na talerze). 

 Pulpety z ziemniakami

Klopsiki z kartoflami
Kofty pieczone z ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda taka wariacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jogurt miksowany jest z kostkami lodu i miętą. Polecam szczególnie na upały - mięta bardzo orzezwia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki są dobre dopiero po 1h 30min w piecu. Przynajmniej te, które kupiłam. A ogółem smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, musiałaś kupić naprawdę jakąś felerną odmianę, która nie jest w ogóle przeznaczona do pieczenia. Tym bardziej, że tu mamy małe ziemniaki pokrojone na w ćwiartki. Obstawiam, że włożyłaś do pieca ziemniaki sałatkowe. Do pieczenia najlepiej wybierać odmiany typ BC.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP