Wyszczególnione wpisy

Wpisy

sobota, 28 maja 2016

Placuszki owsiano-ryżowe

 Placuszki z mąki owsianej
Placuszki owsiano-ryżowe 
Na początek słodkiego weekendu mam dla Was placuszki owsiano-ryżowe. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Nie powinny też przysporzyć Wam problemów w trakcie smażenia. Wpiszą się w dietę osób chorujących na celiakię, o ile do tego przepisu użyjecie bezglutenowej mąki owsianej (lub płatków, które zmielicie w młynku na mąkę).

Takie placuszki podajcie z ulubionymi słodkimi dodatkami. Własnie rozpoczął się sezon na polskie truskawki. Możecie przygotować na ich bazie sos z dodatkiem nasion chia lub po prostu odszypułkować je i pokroić w plasterki. 

 Placuszki z mąki owsianej przepisy

PLACUSZKI OWSIANO-RYŻOWE
Śniadanie Mistrzów #312

Składniki (na około 16 sztuk):

  • 80 g mąki owsianej  (w wersji bezglutenowej mąka owsiana b/g)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 150 g kefiru
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu (ewentualnie cukru)
Do podania: ulubiona konfitura, świeże owoce

Przygotowanie:

W naczyniu umieszczamy mąkę owsianą i mąkę ryżową. Wlewamy kefir, olej, dodajemy jajko i słodzidło. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę więcej mąki owsianej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia (na małym ogniu) i odkładamy na papierowy ręcznik. Placuszki owsiano-ryżowe podajemy z dodatkiem owoców.

 Placki z mąki ryżowej przepisy

 Placuszki z mąki owsianej


 Placuszki na śniadanie bez glutenu
Placuszki owsiano-ryżowe 


2 komentarze:

  1. pyszniusie :) i sliczny widelec!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ja już wspominałam, że każdy ale to każdy bez wyjątku twój przepis jest genialny!!!!

    OdpowiedzUsuń

TOP !-- Galeria 9 -->